Intel: Ivy Bridge bemutató már az idei Computexen?

Intel: Ivy Bridge bemutató már az idei Computexen?

Az Intel az Ivy Bridge processzorokat, amelyek a Sandy Bridge architektúrára alapoznak, de jelenleg is forgalomban lévő társaiknál fejlettebb gyártástechnológiával készülnek, már az idei év júniusában, a Comutex alkalmával bemutatja. Itt természetesen nem a processzorok hivatalos rajtjára kerül sor, csak egy kisebb bemutatóra, amelynek keretén belül a termékek várható teljesítményéről és az architektúra esetében eszközölt különböző változtatásokról rántják majd le a leplet az illetékesek.

A Computex május 30-a és június 4-e között kerül megrendezésre és a Sandy Bridge processzorok utódjául szolgáló, 22 nm-es csíkszélességgel készülő Ivy Bridge modellek mellett szokás szerint egyéb különlegességek is feltűnhetnek majd a show alkalmával. Az Intel a különböző vélemények szerint növelni szeretné az AMD vállára helyeződő nyomást az Ivy Bridge processzorok korai bemutatójával, de természetesen az AMD-t sem kell félteni. A legfrissebb hírek szerint az AMD ezzel egy időben felgyorsította a Llano APU egységek termelését, így az új központi egységek a korábban tervezettel ellentétben nem az idei év harmadik negyedévében, hanem optimális esetben már akár május folyamán elérhetővé válnak az ODM/OEM partnerek számára, így nem sokkal ezután akár a Llano APU-k hivatalos rajtjára is sor kerülhet.

[bold]Az Ivy Bridge architektúrával kapcsolatos legfrissebb pletykák

[/bold]

Külföldi források betekintést nyertek az Intel belső felhasználásra szánt prezentációjának néhány képkockájába, amelyekből érdekes dolgok derültek ki az új processzorokkal kapcsolatban. Az Ivy Bridge architektúra köré épülő központi egységek átlagosan 20-30%-kal lesznek gyorsabbak, mint a Sandy Bridge processzorok és természetesen számos kisebb-nagyobb újítást is tartalmaznak majd mind az architektúra, mind pedig az órajelek és az IGP terén. Az általános alkalmazások esetében a teljesítménynövekedés mértéke 20% körüli lesz, de az új processzorok friss videó vezérlőjének köszönhetően a rendszer 3D teljesítménye akár 30%-kal is magasabb lehet majd, mint a Sandy Bridge alapú konfigurációké.

Ezek az adatok természetesen csak becslések, így érdemes őket távolságtartóan kezelni. A híresztelések alapján sejthető, hogy az Ivy Bridge processzorok IGP-je már nem 12, hanem 16 darab stream processzorral rendelkezik majd, míg más források 24 darab stream egységgel ellátott IGP-ről is beszélnek, de ez túl soknak tűnik. Valószínűleg a sebességnövekedés oka inkább a magasabb órajelekben keresendő, gyártástechnológiaváltáskor az Intel nem szokott komolyabban belepiszkálni az architektúrába.

Az új processzorok LGA-1155-ös tokozással érkeznek majd csak úgy, mind Sandy Bridge alapú társaik, ám az Intel egy új lapkakészletet is készít majd az Ivy Bridge processzorokhoz, amely a Panther Point kódnévre hallgat. Az egyelőre nem tisztázott, hogy az Ivy Bridge processzorok kompatibiliseik lesznek-e a P67-es és H67-es alaplapokkal, de remélhetőleg erre a kérdésre is hamarosan megérkezik a válasz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward