Intel IGP-t a belépő szintű profi videokártyák piacára?

Intel IGP-t a belépő szintű profi videokártyák piacára?

Ugyan a játékok szegmensében nem igazán tudják felvenni a versenyt az Intel integrált videó vezérlői a konkurencia IGP-ivel, illetve belépő szintű videokártyáival, a gyártó azonban úgy véli, hogy az IGP-i egyes szegmensekben azért még lehetnek sikeresek. Az Intel szerint a munkaállomásokba szánt, belépő szintű profi videokártyák piacán igenis van keresnivalója a speciális, HD 3000-es alapokon nyugvó IGP-jének, amely a HD P3000-es típusjelzést viseli.

A „P” jelölés itt a „Professional” szócskát takarhatja. A HD P3000-es integrált videó vezérlő a HD 3000 alapjaira épül és tőle mindössze annyiban különbözik, hogy kibővített API támogatást és speciális drivert kínál hozzá a gyártó annak érdekében, hogy a munkaállomások felhasználóit megnyerhesse.

A gyártó szerint a második generációs Core i sorozatú processzorok IGP-je – illetve majd a következő generációs Ivy Bridge CPU-k integrált videó vezérlője is – megfelelő teljesítményt nyújt ahhoz, hogy alkalmas legyen professzionális szintű felhasználásra. Itt persze „csak” a professzionális piacra szánt belépő szintű videokártyák kerülhetnek veszélybe, ezeket viszont a jelek szerint tényleg képes megszorongatni a HD P3000. A sikerért az Intel már több neves szoftvergyártó céggel is együttműködik annak érdekében, hogy a HD P3000 megkaphassa a szükséges jóváhagyásokat, illetve minősítéseket – ezek rendkívül fontosak, hiszen az üzleti felhasználók egy-egy vásárlás alkalmával mindig a minősítéseket vizsgálják meg elsőként és csak ezek ismeretében hozzák meg a megfelelő döntést. A fenti dián látszik, hogy az egyes alkalmazásoknál hogy áll a HD P3000 a hitelesítésekkel.

Az Intel egyébként már egy belsős tesztet is készített, amelyben különböző alkalmazások alatt hasonlítja össze a HD P3000 teljesítményét az Nvidia belépő szintű megoldásáéval, a Quadro FX 580-ével (ez egy mezei 32 shaderes kártya). Az említett videokártya teljesítményét vették a gyártó mérnökei 100%-nak, ehhez képest a HD P3000 jól teljesített az egyes tesztek alkalmával, ahogy az a fenti képen is látható 

Kérdés, hogy ugyanezt az előnyt komolyabb alkalmazásokban is tudja-e hozni a HD P3000, illetve az is kérdés, hogy a piac hogyan fogadja az „új jövevényt”, ami egyébként a Xeon E3-1200-as sorozatú szerverprocesszorokban lapul. Az IGP alkalmazása 180 dolláros megtakarítást jelenthet a felhasználók számára, hiszen egy Xeon E3-1200-as sorozatú processzor mellé így nem kell megvásárolni a Quadro FX 850-es videokártyát.

Most már csak a megfelelő driver támogatásra kell rágyúrniuk a cég szoftvermérnökeinek, ha az Intel tényleg sikereket akar elérni az említett szegmensben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward