Shop menü

INTEL: HAMAROSAN BEMUTATKOZNAK A SAPPHIRE RAPIDS MUNKAÁLLOMÁS-PROCESSZOROK

Az új modellek többsége tuningolható lesz, hiszen szorzózár-mentes kivitelben jelenhetnek meg.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Intel: Hamarosan bemutatkoznak a Sapphire Rapids munkaállomás-processzorok

Az elmúlt időszakban egyre több pletyka röppent fel azzal kapcsolatban, hogy az Intel termékpalettáján rövidesen új munkaállomás-processzorok jelenhetnek meg, és úgy tűnik, ezek az értesülések pontosak voltak, ugyanis már az Intel is megerősítette: tényleg hamarosan bemutatkozhatnak az újdonságok.

Azt egyelőre hivatalosan nem árulták el, pontosan hogyan hívják majd az új processzorsorozat alapjául szolgáló lapkát, ám az eddigi információk alapján már ez is kiderült: a Sapphire Rapids-WS családba érkeznek az újdonságok, amelyek a Xeon W 3400-as szériát erősítik majd. Ezek a processzorok az új W790-es platform részeként érkeznek, méghozzá maximum 56 processzormaggal és 112 szállal. Processzormagok terén arra számíthatunk, hogy az új dizájn csak és kizárólag teljesítményre optimalizált processzormagokkal dolgozhat, amelyek a Golden Cove architektúra köré épülnek majd, extraként pedig aktív AVX-512 és AMX támogatással is fel lesznek vértezve.

A memória-vezérlő ezúttal nyolccsatornás DDR5-ös megoldás lesz, a PCI Express vezérlő pedig 112 sávot bocsát majd az adott konfiguráció rendelkezésére. Az új processzorok jó része, köztük a csúcson helyet foglaló Xeon W9-3495X is szorzózár-mentes kivitelben érkezhet, azaz lehetőség lesz némi tuningra is, ami mindenképpen üdvözlendő. A tuningolható munkaállomás-processzorok azért is lesznek különlegesek, mert ezt a kategóriát az Intel és az AMD elfeledte az elmúlt évek folyamán, helyette a klasszikus munkaállomásokra koncentráltak, amelyeknél nem fontos a tuning.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a „Hamarosan érkezik” kijelentés pontosan mit takar, ám az eddigi pletykák alapján már ez is sejthető. A Sapphre Rapids-WS munkaállomás-processzorok jövő tavasszal jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban, rögtön azután, hogy a gyártó megkezdi a Xeon Scalable sorozatú, kifejezetten szerverekbe szánt Sapphire Rapids modellek szállítását. Az Intel illetékesei ezt egyelőre nem erősítették meg, de remélhetőleg a közeljövőben konkrét dátummal is előállhatnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére