Intel Edison platform: mégsem SD kártya méretű lesz

Legalábbis a nyáron érkező megoldás biztosan nem, de a későbbiekben SD kártya méretű, Quark SoC egységgel felszerelt példány is érkezhet. Hogy pontosan mikor? Nos, ez egyelőre rejtély.

Intel Edison platform: mégsem SD kártya méretű lesz

Az Intel idén januárban, a CES (Consumer Electronics Show) alkalmával egy rendkívül érdekes platformot mutatott be az Edison személyében. A szóban forgó platform méretét és formátumát tekintve akkora, mint egy hagyományos SD memóriakártya, mégis képes Linux operációs rendszer futtatására, sőt, még Bluetooth és WiFi támogatást is kínál.

Az Intel Quark SoC egysége köré épülő termék – amely a Galileo platform után a második Quark alapú megoldás – igen-igen vonzó újdonságnak tűnt akkoriban, ám a legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, a nyáron megjelenő platform mégsem a Quark SoC egység köré épül, így mérete is változik. Az Intel a különböző cégek és közösségek visszajelzései alapján úgy döntött, a Quark SoC helyett egy nagyobb teljesítményt kínáló Atom processzort helyez el a platform nyomtatott áramköri lapján.

A kiválasztott Atom processzor két darab, Silvermont architektúra köré épülő processzormaggal rendelkezik, amelyek 500 MHz-en ketyegnek. Az új processzor ugyan nagyobb számítási teljesítményt kínál, mint a Quark SoC, cserébe viszont külön I/O vezérlő – vagy ha úgy tetszik PCH – kell hozzá, ugyanis maga a lapka nem tartalmaz ilyesmit. A változtatások miatt az SD kártya szintű mérettől és formátumtól egészen biztosan búcsút kell venni, ám az, hogy az új platform pontosan mekkora lesz, egyelőre nem derült ki.

Fontos, hogy a korábban bejelentett, Quark SoC alapú Edison platform is érkezik majd, de nem idén nyáron, hanem csak valamikor később. Legalábbis a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egyelőre ez a helyzet.

Az Intel egyelőre nem árulta el, hogy az Atom, illetve a Quark alapú megoldások nagyjából mennyibe kerülnek majd, sőt, pontos megjelenésük dátumával kapcsolatban sem közölt részleteket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward