Intel Curie: újabb lendület a viselhető eszközöknek

Az Intel Curie gombnyi méretben hoz óriási tudást.

Intel Curie: újabb lendület a viselhető eszközöknek

Az Intel komoly erőket mozgósít annak érdekében, hogy különböző megoldásai idővel akár vezető szerepet is betölthessenek a viselhető eszközök piacán. E területet a korábban bemutatott Edison platform már célba vette, és a Quark SoC egységek is versenyeznek a felhasználók kegyeiért. Most újabb harcost köszönthetünk, amely inkább a kisebb viselhető eszközök fedélzetén kaphat helyet, hála rendkívül helytakarékos felépítésének. A friss jövevény a Curie nevet kapta, méretére pedig jellemző, hogy a kör alakú nyomtatott áramköri lapka, amely több komponensnek is helyet ad, nagyjából 18 milliméteres átmérővel bír – vagyis akkora, mint egy ruhagomb.

A szokatlan formájú nyomtatott áramköri lapon a főszerepet egy új, kifejezetten viselhető eszközökhöz kifejlesztett SoC kapta, amely a Quark SE nevet viseli. A Curie pontos paraméterei egyelőre sajnos nem ismertek, de azokat az információkat, amelyek már rendelkezésre állnak, az alábbi táblázat foglalja össze.

Az Intel illetékesei nem árulták el, hogy a Bluetooth antenna már a kínálat részét képezi-e, vagy külön antennát kell-e alkalmazni a termékhez. Az viszont biztos, hogy a Curie több beépített szenzorral, valamint akkumulátortöltő modullal is rendelkezik, szemben az Edisonnal, amely csak csatolófelületeket kínál ugyanezen szolgáltatások biztosításához – ebből remekül látszik, hogy a Curie önálló, teljes értékű megoldásnak született. Emiatt az Edison jelentős hátrányban van, hiszen hasonló funkcionalitás biztosításához kiegészítő hardverkomponensekre van szüksége, amelyek növelik a rendszer méretét.

Az Intel Curie esetében fontos megemlíteni, hogy nincs benne alkalmazásprocesszor, ugyanis az egység csak és kizárólag MCU-ra, vagyis mikrovezérlőre támaszkodik. Ez limitáló tényező lehet, de a koncepció nem rossz, sőt, egyéb eszközökben már bizonyított – gondoljunk csak a Microsoft Bandre vagy a Fitbitre, amelyekből szintén hiányzik az alkalmazásprocesszor. Az MCU miatt a Curie-vel felszerelt viselhető eszközök kiemelkedően jó akkumulátoros üzemidőt kínálhatnak. Sajnos pontos fogyasztási adatokat még nem kaptunk, de ettől még biztos, hogy jól teljesít ezen a fronton az újdonság.

A Curie szállítása várhatóan az idei év második felében indulhat meg, és jár majd hozzá az Intel IQ Software KIT is. Az Intel IQ szoftvercsomag algoritmusokat, okostelefonos appokat, illetve felhő-integrációt nyújt – utóbbihoz menedzselhetőség, analitikai opciók, valamint felhasználói és céges portálok is járnak. Az IQ szoftvercsomag két részre bontható: az egyik a Body IQ, a másik a Social IQ – előbbi a biometrikus funkciókra, míg a másik a kapcsolattartásra fókuszál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward