Intel Crystal Forest: hatékonyabb hálózati kommunikáció

Az Intel mérnökei egy új kommunikációs platform megvalósításán dolgoznak, amely a gyártó illetékesei szerint nagy jelentőséggel bír majd a jövőben, ugyanis segítségével optimalizálható, illetve felgyorsítható a hálózati forgalom. Az új, következő generációs kommunikációs platform a Crystal Forest kódnevet viseli.

Intel Crystal Forest: hatékonyabb hálózati kommunikáció

Az Intel mérnökei egy új kommunikációs platform megvalósításán dolgoznak, amely a gyártó illetékesei szerint nagy jelentőséggel bír majd a jövőben, ugyanis segítségével optimalizálható, illetve felgyorsítható lesz a hálózati forgalom. Az új, következő generációs kommunikációs platform a Crystal Forest kódnevet viseli.

Az Intel tervei szerint az új platform még hatékonyabban és biztonságosabban kezeli majd a hálózaton történő adatmozgást, de ezzel együtt a felhő alapú szolgáltatások speciális igényeit, valamint a tartalom feldolgozással kapcsolatos speciális igényeket is megpróbálja hatékonyan kiszolgálni.

Napjainkban percenként 30 órányi videó halad át a hálózaton, de a helyzet 2015-re tovább fokozódik: akkoriban már 5 évre lesz szükség ahhoz, hogy megtekintsük a hálózaton keresztül egyetlen másodperc leforgása alatt áthaladó videó mennyiséget. Mivel a hálózati forgalom egyre csak növekszik, így az eszközgyártók és a szolgáltatók számára egyre fontosabb, hogy olyan platformokat biztosíthassanak, amelyek költséghatékonyan képesek kiszolgálni az egyre növekvő forgalom által támasztott igényeket – mindezt úgy, hogy eközben sem a biztonság, sem a teljesítmény hatásfoka nem romlik.

Manapság az eszközgyártóknak a különböző kommunikációs formák hatékony kiszolgálásához speciális társprocesszorokkal ellátott platformokat kell alkalmazniuk a skálázható hálózati rendszerek biztosításához. A speciális társprocesszorok egymástól eltérő szoftverprogramozási modellt alkalmaznak, ami egyáltalán nem könnyíti meg a munkát. A Crystal Forest segítségével az eszközgyártók előtt új lehetőségek nyílnak meg: az új platform alkalmazásával az eszközgyártók egyesíthetik az alkalmazásokhoz, az irányításhoz és a csomagfeldolgozáshoz tartozó kommunikációs feladatok elvégzését. Az említett teendők elvégzésével Intel architektúra köré épülő többmagos processzort bízhatnak meg, ami összességében jobb hálózati teljesítményt eredményez és a különböző megoldások piacra kerüléséhez szükséges időt is lecsökkenti. Ezzel együtt skálázható termékcsoportok kifejlesztésére is lehetősé nyílik, amelyek több Intel processzorra is támaszkodhatnak, így a szolgáltatók szükség esetén hatékonyan növelhetik a rendszer teljesítményét.

A következő generációs Crystal Forest platform a várakozások szerint másodpercenként akár 160 millió csomag kezelésére is képes lesz – Layer 3 packet forwarding –, így egyetlen hálózati node használata mellett lehetőség nyílik egyszerre akár több ezer nagyfelbontású videó továbbítására is. Korábban az ASIC és a speciális társprocesszorokra alapozó rendszerek esetében egyetlen másodperc leforgása alatt csak maximum 100 millió csomag továbbítására volt lehetőség.

Az Intel Data Plane Developement Kit segítségével hatékonyan növelhető a csomagtovábbítás teljesítménye: az Intel architektúra köré épülő platformok esetében az előző generációs Intel platformokhoz képest több, mint ötször akkora teljesítmény elérésére lesz lehetőség – ez pedig különösen jól hangzik. Az új platform az Intel QuickAssist technológiáját is beveti majd, amely segít a speciális csomagok feldolgozásában és gyorsításában. Az említett technológia segítségével a biztonságos internet alapú tranzakciók esetében akár 100 Gbps-os sávszélesség alkalmazására is lehetőség nyílik, így a szolgáltatóknak egyszerre sokkal több biztonságos tranzakció kezelésére lesz lehetőségük, méghozzá úgy, hogy ehhez nem kell speciális, drága megoldásokat vásárolniuk. Jó hír, hogy a hálózat képes lesz folyamatosan működő, biztonságos internetkapcsolatok biztosítására is – szemben a napjainkban alkalmazott megoldásokkal.

A Crystal Forest platform segítségével az eddigieknél sokkal rugalmasabb megoldások állhatnak a kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére, kezdve a tűzfalaktól egészen a felsőkategóriás útválasztókig. Ezzel együtt a szolgáltatók is jól járnak, ugyanis költséghatékony, kevésbé komplex platformot kínálhatnak ügyfeleiknek, amit egyszerűbb lesz menedzselni és üzemeltetni, így pénzt takaríthatnak meg.

A platform az Intel tervei szerint folyamatosan frissülni fog, így az eszközgyártók és a szolgáltatók hatékonyan skálázhatják, illetve frissíthetik meglévő megoldásaikat annak érdekében, hogy a jövőben jelentkező hálózati terhelést hatékonyan kiszolgálhassák. A fejlesztők a Wind River Simics névre keresztelt szimulációs megoldásával minden eddiginél hatékonyabban fejleszthetnek majd alkalmazásokat és hatékonyan optimalizálhatják az operációs rendszert is annak értekében, hogy a hálózati teljesítmény a lehető legjobb lehessen.

Az új platform várhatóan még idén megjelenik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward