Intel-Cray kooperáció a minél több magért

Nemrég jelentette be a szuperszámítógép-fejlesztő Cray, hogy összefogtak az Intel-el a szuperszámítógépek további fejlesztése ügyében.

Intel-Cray kooperáció a minél több magért

Nemrég jelentette be a szuperszámítógép-fejlesztő Cray, hogy összefogtak az Intel-el a szuperszámítógépek további fejlesztése ügyében.

A közös munka keretében a Cray segít az Intelnek a klaszter-, valamint a processzorok belsejében alkalmazott technológiák fejlesztésében, hozzájárulva így a többmagos központi egységek következő nemzedékeinek kifejlesztéséhez - ezért cserébe pedig elsőként vehetik majd igénybe az Intel processzorait a saját szuperszámítógépeik összeállításához, leváltva velük az AMD Opteronjait és más, specializáltabb chipeket is.

Az együttműködés esetleges gyümölcseinek várható "beérési idejét" illetően még nem közöltek részleteket, viszont azt lehet tudni, hogy az Intel már most is sokkal több magos processzorokat fejleszt, mint az idén elérhetővé váló hatosok; a cél egyebek mellett az is, hogy minél hatékonyabbá tegyék a párhuzamos műveletvégrehajtást és ezáltal természetesen az újabb szoftverek teljesítményét is nagyban fokozhassák.

Mi több, már a tavalyi év elején bemutattak egy 80 magos, teraflopos chipet is (80 maghoz képest némileg talán kiábrándítónak tűnő, 3,16 GHz-es teljesítménnyel), amiről azonban nyomban leszögezték azt is, hogy csupán a későbbi fejlesztések alapjait megtestesítő, elnagyolt prototípust tisztelhetjük benne - az újabbak tehát nyilván jóval erősebbek lesznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward