Intel Compute Stick: HDMI portra csatlakozó komplett PC

Az Intel újdonsága hihetetlen kompaktsága ellenére teljes értékű x86-os számítógépnek tekinthető, amihez még Windows 8.1 Bing operációs rendszer is jár.

Intel Compute Stick: HDMI portra csatlakozó komplett PC

Az Intel a CES alkalmával egy nagyon kompakt, HDMI portba illeszkedő apró számítógépről rántotta le a leplet, ami a Compute Stick nevet viseli. A pendrive formájú, ám egy átlagos pendrive-nál azért jóval nagyobb PC tulajdonképpen egy teljes értékű x86-os számítógépnek tekinthető, ami bármilyen HDMI bemenettel ellátott megjelenítővel használható – ha ezzel egy időben tudunk gondoskodni a megfelelő tápellátásról is.

Fotó: The Tech Report

A mindössze 149 dollárba kerülő Compute Stick elég jó felszereltséggel rendelkezik – már ahhoz képest, hogy milyen kompakt házban kellett összezsúfolni a különböző komponenseket. A Windows 8.1 Bing operációs rendszerrel ellátott Compute Stick fedélzetén egy négymagos bay Trail SoC egység teljesít szolgálatot, amihez 2 GB-nyi rendszermemória jár, az adatok tárolásáról pedig 32 GB-nyi NAND Flash tárhely gondoskodik, feltehetően eMMC formában.

A HDMI portba illeszkedő apróság szinte bármilyen HDMI porttal ellátott kijelzővel használható, de azt szem előtt kell tartani, hogy az áramellátás biztosításához a mellékelt Micro-USB kábel számára is találni kell szabad USB csatlakozót. Végső esetben persze akár fali USB-s töltőről is használható a termék. A gyártó a későbbiekben tervezi, hogy egyetlen porton keresztül oldja meg az adatátvitelt és az áramellátást, ám erre a jelenlegi HDMI szabvány nem ad lehetőséget – a frissen bemutatott superMHL azonban akár még járható útnak is bizonyulhat. Sőt, alternatív módon a jövőben akár USB 3.1 Type C csatlakozó bevetésére is lehet mód, ami több, mint elegendő tápellátást biztosít, a DisplayPort 1.2/1.3 integráció jóvoltából pedig az audió- és videó-folyam továbbítása sem gond.

Fotó: The Tech Report

No de térjünk vissza a jelenbe. A Compute Stick jelenlegi kiadása a HDMI csatlakozó mellett normál méretű USB portot, Micro-USB portot, illetve microSD memóriakártya-olvasót kapott. A kényelmesebb használat, illetve a HDMI port tehermentesítése érdekében a gyártó HDMI hosszabbító kábelt is mellékel majd a rendszerhez. Hab a tortán, hogy az apró PC a vezeték nélküli kommunikációt is támogatja, hála a 802.11n WiFi és a Bluetooth vezérlőnek.

Fotó: The Tech Report

A 149 dolláros windowsos változat mellett várhatóan egy olcsóbb, Linux operációs rendszerrel ellátott Compute Stick is készül majd. Ez a példány csak 89 dollárba kerül, viszont hardver tekintetében némileg szerényebb képességekkel rendelkezik, hiszen csak 1 GB-nyi rendszermemóriával és 8 GB-nyi tárhellyel kerül az üzletek polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward