Intel chipekkel szerelt Samsung okostelefonok jöhetnek

Legalábbis ezt állítja a koreai DDaily. A lap szerint a Moorefield platform kerül majd bevetésre, és főleg az ára miatt vonzó ez a Samsung számára.

Intel chipekkel szerelt Samsung okostelefonok jöhetnek

Az egyik legismertebb dél-koreai weboldal, a DDaily értesülései alapján az Intel egy meglehetősen komoly partnerre talált az okostelefonok szegmensében. A vezető chipgyártónak állítólag sikerült leszerződnie a Samsunggal. A Samsung lehet az, akinek köszönhetően végre ténylegesen sikeressé válhatnak az Atom chipek? Nos, ezt egyelőre nyilván nem tudjuk megmondani, de a lehetőségeik lényegesen jobbak lesznek egy ilyen nagy gyártó támogatásával.

Az Intel sok éven keresztül hanyagolta a SoC-ket, valamint ezzel együtt az Atom lapkák fejlesztését is, ám két éve válaszúthoz érkeztek. Látták, hogy milyen irányba mozdult el a piac, de azt is jól tudták, hogy ezen a területen akkor nem volt mivel támadniuk. Ha kicsit késve is, de reagáltak a változásokra, és éppen annyira felpörgették az Atom vonal fejlesztését, ahogy azt az asztali processzoroknál teszik – tehát kétévente, felváltva fognak új technológiákat bevetni, illetve előrelépni a gyártástechnológiát figyelembe véve. A Medfield platform már egészen jó irányba indult el, az igazi versenyképességet azonban csak az aktuális Moorefield és a Merrifield párosa hozta meg. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az Intel a Bay Trail-T termékvonalat minden eszközt bevetve tolja előre, amivel csak lehet, próbálják elősegíteni a terjedését. Rendkívül alacsony áron kínálják például a chipeket, és a „taktika” a jelek szerint meg is hozhatja a hozzá fűzött reményeket.

A DDaily jelentése alapján a SoC-k kimagasló ár-érték aránya miatt döntött a Samsung is az Intel partnersége mellett. A megszokott prémium kategóriás megoldásokért esetenként több mint 20 dollárt is elkérnek a chipgyártók, ám az Intel mindössze 7 dollárért odaadja már ezeket, ami alig lehet több az előállítási költségeknél. A Santa Clara-iaknak ez a rendkívül agresszív árszabás meg is látszott a legutóbbi pénzügyi jelentésében, és vélhetően nem ez a mostani volt az utolsó ilyen időszak. 2014 első három hónapjában az Intel mobilos részlegének 156 millió dollár volt a bevétele, ám ehhez meglehetősen nagy, 929 milliós veszteség társult. Természetesen a vállalatnál azonnal leszögezték, hogy számoltak ezzel, és a jövőben ezt a részleget is jövedelmezővé fogják tenni, ám ahhoz, hogy ezt minél hamarabb elérhessék, kellenek az ilyen lépések.

Eddig az ASUS volt a legnagyobb név az Atom lapkák pártfogói között, és túlnyomórészt Windows 8.1 operációs rendszerű táblagépekből köszöntek ezek vissza. A Samsung kínálatában viszont telefonok alakjában ölthetnek majd testet az újdonságok, és fontos még az is, hogy az Android, azon belül is a 4.4 KitKat lesz ebben az Atomok társa. A dél-koreaiak az Intel Atom Z3500 (Moorefield) családból szemelték ki a számukra ideálisnak vélt alternatívát. A DDaily hasábjain olvasható információk szerint azonban nem egy előre tervezett modellt fognak használatba venni, azok ugyanis túl magas fogyasztásúak, hiszen eredetileg táblákhoz lettek tervezve. A Samsung a maximális 2,33 GHz-es órajel helyett 1,7 GHz-es frekvencián fogja dolgoztatni a négymagos, 64 bites termékeket. Ezek egyébként nem csúcsra törő szerkezetekbe lehelnek majd életet, hanem alsóbb ársávokat fognak velük célba venni, a teljesítményük viszont egészen jónak ígérkezik az előzetesek szerint, így nagyon versenyképes megoldásokra lehet számítani.

Arról sajnos nem szól a DDailyn olvasható cikk, hogy mikor kerülhetnek bevetésre az első olyan okostelefonok, amikben már az Intel valamelyik Moorefield chipje felel a sebességért. Remélhetőleg nem kell már ezekre sokat várni, és felpezsdítik majd a Samsung középkategóriás felhozatalát, ezek az okostelefonok ugyanis mostanra nagyon beleszürkültek a mezőnybe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward