Intel Braswell SoC köré épülnek az ASUS legújabb alaplapjai

Az egyforma dizájnnal érkező alaplapok csak SoC egységben különböznek egymástól – még a felszereltségük is azonos.

Intel Braswell SoC köré épülnek az ASUS legújabb alaplapjai

Az Intel Braswell platformja néhány hete mutatkozott be, a platformot alkotó SoC egységek pedig már többféle termékben is feltűntek. A legfrissebb Braswell alapú megoldásokat az ASUS szállítja, méghozzá microATX alapú deszkák formájában.

A két új alaplap között egetverően komoly különbségek nincsenek, legalábbis ami a felszereltségüket illeti – az egyetlen fontos és lényeges különbség, hogy míg az N3050E fedélzetén Celeron N3050-es, addig az N3150M-E fedélzetén egy Celeron N3150-es SoC lapul. Mindkét SoC passzív hűtést kapott, azaz üzem közben teljesen zajtalanok.

A 6 wattos TDP-vel érkező Celeron N3050 esetében két processzormag áll rendelkezésre, amelyek 1,6 GHz-es alap- és 2,16 GHz-es maximális Burst órajelen ketyegnek. Ezzel szemben az ugyancsak 6 wattos TDP-vel rendelkező Celeron N3150 már négy darab processzormaggal gazdálkodhat, amelyek 1,6 GHz-es alap- és 2,08 GHz-es maximális Burst órajelen dolgoznak.

Az új alaplapokon két darab DDR3-as memóriafoglalat található, méghozzá szokatlan elrendezésben. A rendszermemória maximális mérete 8 GB lehet, a memóriamodulok pedig maximum DDR3-1600 MHz-es effektív órajelen működhetnek. Az adattárolókat két darab SATA 6 Gbps-os port fogadja, a bővítőhelyek között pedig egy PCI Express 2.0 x16-os, valamint két darab PCI Express 2.0 x1-es slot sorakozik. A PCI Express 2.0 x16-os slot esetében fontos megemlíteni, hogy ténylegesen csak PCI Express 2.0 x1-es sávszélességet kínál a Braswell SoC limitáltsága miatt. USB 3.0-s portokból összesen négyet kapunk – kettőt hátlapi portként, kettőt pedig előlapi kivezetésként –, az USB 2.0-s portok száma pedig ugyancsak négy, méghozzá ugyanilyen kiépítésben.

A költséghatékony, alacsony fogyasztás mellett üzemelő PC építésére szánt alaplapokon egy Realtek RTL8111H típusú Gigabites Ethernet vezérlő, valamint egy nyolccsatornás Realtek ALC-887-VD2-es D audió vezérlő is helyet kapott. A hátlapi portok között extraként soros (COM) és párhuzamos (LPT) port is található – ezek néhány területen kiemelten jól jöhetnek. Az alaplapon tüskesor formájában egy második COM port is jelen van.

Az új alaplapokon egy HDMI és egy D-Sub videó kimenet található – előbbivel akár a 4K-s megjelenítők is kezelhetőek, igaz, csak 30 Hz-es maximális képfrissítési ráta mellett. A deszkákon UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS teljesít szolgálatot.

Az ASUS két új alaplapja közül az N3050M-E 75 euró körüli, az N3150M-E pedig 85 euró körüli listaáron kerülhet az üzletek polcaira.

Bővebb információ:

ASUS N3050M-E

ASUS N3150M-E

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward