Intel: az idei lesz a legrosszabb év

Intel: az idei lesz a legrosszabb év

A világ legnagyobb félvezetőgyártójának első negyedéves bevétele és nyeresége is jócskán zuhant 2008 azonos időszakához képest, azonban a mutatók felülmúlták a cég és az elemzők pesszimista várakozásait. Paul Otellini már akkor úgy nyilatkozott, a piac túl van a mélyponton, tegnap lényegében megerősítette ezt. Az Intel vezetője szerint a chipgyártó második negyedéve jobb lesz a vártnál - írta a HWSW.hu.

A Gartner és az IDC egyaránt azt jósolja, 2009-ben a PC-eladások 9-10 százalékkal esnek vissza éves összehasonlításban, az Intel-vezér szerint azonban ennél kisebb lehet a csökkenés. "Egyre inkább úgy vélem, hogy a visszaesés nem lesz olyan erőteljes mint mondják" - mondta Otellini, hozzátéve azt, hogy 2009 második felében már a normális szezonális trendek mozgathatják a piacot, vagyis az iskolakezdés és az év végén az ünnepi szezon fel fogja lendíteni a keresletet.

2009 talán az eddigi legrosszabb év a PC-piac történetében, még a dotkom-lufi kipukkanását követően sem estek vissza annyira az eladások, mint most. Otellini azonban úgy látja, a következő három év alatt a piac újra elkezd majd növekedni és hamarosan évi 400 millió PC-t adnak el a gyártók. Tavaly a Gartner szerint világszerte 257 millió PC talált gazdára, kevesebb mint 2007-ben.

Sean Maloney, az Intel értékesítésért és marketingért felelős vezetője szerint az eladásokat most a fogyasztói szegmens húzza, a vállalati kereslet továbbra is alacsony. Világszerte mintegy 800 millió PC van használatban, ezek közel fele már legalább 3 éves, úgyhogy hamarosan időszerű lesz a cseréjük. A cég emellett sokat vár az év végére ígért Windows 7-től, az új operációs rendszer megérkezése megdobhatja a PC-eladásokat.

Hosszabb távon Ortellini szerint a mobil számítástechnika, az internetezésre alkalmas személyi eszközök - netbookok, mobil internetes készülékek, okostelefonok - lehetnek azok a készülékek, amelyek hatalmas piacot jelenthetnek az Intel számára.

Erőre kapott az AMD

Az IDC kedden adta ki első negyedéves processzorpiaci elemzését. Az Intel volumen alapján 77,3 százalékos piaci részesedést szerzett, az AMD-nek be kellett érnie 22,3 százalékkal, a harmadik VIA-nak 0,4 százalék jutott.

A mobil szegmensben az Intel részesedése megközelítette a 85 százalékot, a munkaállomások és szerverek szegmensében pedig közel 90 százalék volt. A desktop piacon állt a legrosszabbul az Intel, részesedése alig 70 százalék volt, azaz a piac közel harmadát az AMD uralta.

Az AMD 4,7 százalékkal növelte részesedését, lényegében teljes egészében az Intel kárára - foglalta össze a felmérés eredményeit a HWSW.hu.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward