Intel: Áttörés a fedélzeti processzormemóriák terén

A cég legújabb fejlesztése jelentős előrelépést hozhat a központi egységek gyorsítótárai terén. Olyan új dinamikus RAM-ot sikerült ugyanis megalkotniuk, amelyik memóriacellánként mindössze két tranzisztorral működik, kondenzátort pedig egyáltalán nem igényel. Mi több, az így megalkotott memóriaegységek ahhoz is elég parányiak, hogy be lehessen építeni őket magába a processzorba is (a külön modulos megoldás helyett), ami így egyben jóval gyorsabb és hatékonyabb adatáramlást is tesz lehetővé.

Intel: Áttörés a fedélzeti processzormemóriák terén

A cég legújabb fejlesztése jelentős előrelépést hozhat a központi egységek gyorsítótárai terén. Olyan új RAM-ot sikerült ugyanis megalkotniuk, amelyik memóriacellánként mindössze két tranzisztorral működik, kondenzátort pedig egyáltalán nem igényel. Mi több, az így megalkotott memóriaegységek ahhoz is elég parányiak, hogy be lehessen építeni őket magába a processzorba is (a külön modulos megoldás helyett), ami így egyben jóval gyorsabb és hatékonyabb adatáramlást is tesz lehetővé.

Egy ilyen, fedélzeti memóriával ellátott processzor természetesen jóval nagyobb sávszélességre is számíthat, ami ráadásul az órajellel arányosan növekedhet. Míg például egy jelenlegi technikával működő, 45nm-es, négymagos Xeon legfeljebb 18-20 GB/s sávszélességet érhet el, addig egy régebbi, 64nm-es, 2GHz-es processzor ezzel a technikával felvértezve 128GB/s-el is repeszthet. Az új technika további előnye ráadásul az is, hogy ugyanakkora helyen több adatot tud eltárolni - olcsóbban.

Ez a fejlesztés tehát nagymértékben átalakíthatja nem csak az Intel hozzáállását a tervezéshez, de a programozók előtt is egészen új lehetőségeket tár fel, mivel ilyen processzorok esetében mindig számíthatnak a gyorsítótár elérhetőségére, amelynek a teljesítménye ráadásul az órajellel együtt növekedne. Az Intel szemszögéből pedig a néhány éven belül már kereskedelmi forgalomban is várható sokmagos (8-16) processzoroknál lesz majd rendkívül fontos a memória villámgyors elérhetősége.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward