Intel Atom processzorok: alaposan felgyorsulnak az események

A vállalat áttér a Tick-Tock stratégiára, ám a 14 nm-es csíkszélességű Atom processzorok esetében a megjelenések közötti egy éves időtartamot a jelek szerint megfelezi.

Intel Atom processzorok: alaposan felgyorsulnak az események

Az idei Intel Developer Forum hamarosan kezdetét veszi, így nem túl meglepő, hogy e jeles esemény előtt magasabb fokozatba kapcsolnak a pletykagyárak, és elkezdik ontani magukból az érdekesebbnél érdekesebb információkat.

A szeptember 10-től 12-ig, San Fraciscóban megrendezésre kerülő IDF 2013 alkalmával az Intel várhatóan leleplezi az új, Silvermont Atom SoC egységek köré épülő termékeket, de ezzel egy időben jó eséllyel a 14 nm-es csíkszélességgel készülő Atom processzorokról is megosztanak majd néhány információt a vállalat illetékesei a nagyérdeművel.

Amikor a vállalat korábban a Silvermont architektúra legfontosabb tulajdonságait részletezte, elmondta, hamarosan az Atom processzorok esetében is megindul az átállás a Tick-Tock fejlesztési ütemre, amit a vállalat a többi processzor esetében már régóta sikerrel alkalmaz. A Silvermont a Tick-Tock stratégia első képviselője lesz, így ezt követően éves szinten érkeznek majd frissebb Atom processzorok, nem úgy mint eddig. Ez alapján a Silvermont utódja, amely fejlettebb gyártástechnológiát alkalmaz, valamikor 2014 folyamán mutatkozhat be. Ezt követően, egy évvel később egy új architektúrát alkalmazó, ám ugyancsak 14 nm-es csíkszélességgel készülő sorozat jöhet.

A DigiTimes tajvani gyártóktól származó információkra támaszkodva azt állítja, a második 14 nm-es csíkszélességgel készülő, de már új architektúrára épülő Intel Atom sorozat tagjai nem 2015-ben, hanem 2014-ben érkeznek majd. Ezek a megoldások Willow Trail kódnévre hallgatnak és már a vadonatúj, Goldmont névre keresztelt mikroarchitektúrára támaszkodnak, ami az Airmont chipek utáni következő fontos architekturális frissítésnek tekinthető. Ezek a processzorok az eredeti tervek alapján 2015 folyamán kéne, hogy érkezzenek, ám a DigiTimes szerint a Willow Trail sorozat tagjai már a következő év negyedik negyedévében bemutatkozhatnak.

További érdekesség, hogy egy másik forrás egy, az Intelhez közel álló személytől származó információk alapján azt állítja, hogy az Intel felgyorsítja a 14 nm-es Atom processzorokat érintő megjelenési stratégiát és ezt a hamarosan induló IDF 2013 alkalmával be is jelentik a vállalat illetékesei. Az értesülések alapján az Intel eredetileg úgy tervezte, hogy a 14 nm-es csíkszélességgel készülő Atom processzorok egy évvel az ugyancsak 14 nm-es gyártástechnológiát alkalmazó, Broadwell alapú Core processzorok megjelenése után érkeznek, ám a terv változott: a vállalat egy évről hat hónapra csökkentette a megjelenések között eltelő időt.

Az Intel új elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich eddig sem titkolta, hogy a jövőben komolyabb jelentőséggel bírnak majd az alacsony fogyasztású SoC egységek, mint korábban, így a 14 nm-es Atom processzorok megjelenési stratégiájának felgyorsítása abszolút nem hihetetlen lépés. Rövidesen az is kiderül, helyesek-e az informátorok értesülései.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward