InnoVízió, avagy tablet magyar módra

A magyar The InnoVision cég Windowst futtató tabletje járt nálunk. Vajon van esélye az iOS-t és Androidot futtató tabletekkel szemben?

InnoVízió, avagy tablet magyar módra

I. oldal

Mindig öröm a tesztelő számára, ha valamilyen különleges eszközt próbálhat ki. Az pedig még jobb érzés, ha egy hazai gyártású termékkel ismerkedhet meg. Cikkünkben egy ilyen magyar különlegességet, a CoGeNext Kft. által forgalmazott The InnoVision THC-97 típusszámú tablet PC-t vesszük górcső alá. A készülék különlegessége, hogy operációs rendszere bármilyen x86-kompatibilis szoftver lehet, esetünkben a tesztalany a Windows 7 Home Premiumot futtatta. Arra keressük a választ, hogy vajon van-e egy ilyen eszköznek létjogosultsága az iOS-t vagy Androidot futtató táblagépek mellett.

Specifikáció

A készülék hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

A specifikációt átböngészve tulajdonképpen azonnal egyértelművé válik, hogy egy régebbi hardverre épülő netbookkal állunk szemben, amely érintőképernyővel rendelkezik, ugyanakkor megfosztották a billentyűzetétől. Örömteli a 2 GB memória, az SSD- alapú tároló, és kedves gesztus a 8 GB-os memóriakártya. Az effajta hardvert ismerők azonban tudják, hogy a 4400 mAh-s akkumulátor elég harmatos ehhez a vashoz, még ha a töltő nagyjából 2 óra alatt fel is tudja azt tölteni. A teszt végére kiderül, hogy a balsejtelmeink beigazolódnak-e.

Nézzük meg a tartozékait!

II. oldal

Csomagolás, tartozékok

Ahhoz képest, hogy mekkora dobozban érkezik a tablet, annak tartalma némileg csalódást kelthet. Már említettük, hogy az eszközben található egy 8 gigabájtos microSD kártya, ehhez találunk egy SD-adaptert. Ezen kívül egy saját csatlakozós USB-elosztót kapunk (amely csatlakoztatáskor jelentős mértékben kilóg a készülék testéből, elég groteszk hatást keltve), valamint töltőt, driver CD-t (ez utóbbiért piros pont a gyártónak), használati útmutatót és jótállási jegyet. Viszont nem kapunk sem tokot, sem törlőkendőt (pedig, mint az később kiderült, igencsak szükség lenne rá), valamint fülhallgatót vagy USB-kábelt.

Az operációs rendszert is külön kell beszerezni, alapból a Windows 7 Home Premium 30 napig működő aktiválatlan verzióját telepítették a gépre, de licensz már nem jár hozzá. Ahogyan a leírásban fogalmaznak: „a termék ára nem tartalmazza az operációs rendszer árát”. A kérdéses árat figyelembe véve, ez elég komoly hátrány, bár az is igaz, hogy így legalább a kedvenc rendszerszoftverünket telepíthetjük rá (tekintve, hogy valamennyi USB portjáról képes bootolni, tehát pendrive-ról akár Windowst, akár Linuxot is installálhatunk).

Dicséretes, hogy kapunk egy aránylag részletes leírást a termékhez, de sajnos annak kivitelezésébe csúnya hibák csúsztak. Egyrészt az egyik helyen az SD-kártya bővítését 35 GB-ig írják 32 GB helyett, valamint a specifikációban ragaszkodnak ahhoz, hogy az Atom N455 kétmagos processzor (pedig hát „csak” HyperThreading-képes). Az pedig, hogy cache helyett „cash”-t írtak, inkább csak a gyártó profitorientáltságát jelentheti.

Külső, minőség

A tabletre pillantva először az jutott eszembe, hogy ha az Apple jogászai meglátnák, azonnal elkezdenék megfogalmazni a vádiratot a gyártó cég ellen. Ugyanis a külső nem egyszerűen hasonlít az iPadéra, hanem gyakorlatilag szemből nézve megegyezik azzal. Volt olyan, aki össze is tévesztette az említett készülékkel, egészen a bekapcsolásig.

Minőségét tekintve sajnos nem hasonlít a nagynevű ikertestvérre: ugyan kellemes tapintású fémhatású műanyag borítja és aránylag könnyű is, a kijelzőt körül vevő fekete keret a menügomb környékén erősen recseg-ropog, megnyomkodva holtjáték tapasztalható. Arról már nem is beszélve, hogy az oldalsó szellőzőnél belátni a gép belsejébe, ami meglehetősen illúzióromboló.

A kijelző színei szépek, és a betekintési szögek is meglehetősen nagyok, ez a kategóriában sajnos nem egyértelmű (gondoljunk csak a Toshiba Folio 100 esetére). Az egyetlen komoly probléma, hogy az ujjlenyomatokat viszont rettenetesen gyűjti, itt ismét a törlőkendő fájó hiányát említhetjük meg.

Járjuk körbe a készüléket!

III. oldal

Csatlakozók

A készülék bal oldalán mindjárt egy leszedhető műanyag panellel találkozunk, ez alatt található a microSD csatlakozó és egy SIM-kártya foglalat (annak ellenére, hogy a tesztkészülék modemet nem tartalmaz). Elöl, a kijelzőtől jobbra van egy (az iPad vezérlőjére kísértetiesen emlékeztető) menü gomb, amely az Enter billentyűnek felel meg általában (a Windows asztalon semmit nem csinál), vele szemben pedig a webkamera bújik meg.

Alul semmi érdemlegeset nem találunk. Fent vannak a szellőző rácsai, a töltő csatlakozója (amiből a töltő dugója sajnos igen könnyen kicsúszik), mellette állapotjelző LED, valamint a ki-bekapcsolásra szolgáló csúszka és még egy LED.

A tablet jobb oldala a fenti képen látható: a mikrofon nyílása, majd a bootolható USB 2.0 csatlakozó, utána az USB-elosztó (amelybe a mellékelt, eléggé Apple-dizájnnal ellátott adaptert csatlakoztathatjuk), a fejhallgató csatlakozója (3,5 mm jack), és egy billenő kapcsoló (amellyel a fényerőt szabályozhatjuk Windows alatt) helyezkedik el egymástól tisztes távolságra. Komoly hiányérzetünk támadhat: sem analóg, sem digitális VGA-kimenet nincsen, és a LAN is lemaradt. Hátul vannak a „sztereó” hangszórók, amelyek eléggé tisztán, de kissé halkan szólnak.

Teljesítmény

Bekapcsolás után a Windows aránylag hamar elindul, már amikor a gép hajlandó bekapcsolni. A tesztgép többször is csak sokadik próbálkozásra tette ezt meg, és a standby üzemmódból sem mindig volt képes visszatérni. Sajnos a gyártó honlapján sem BIOS-, sem driverfrissítéseket nem találunk, így nem lehet tudni, hogy ezeket a hibajelenségeket ki tudják-e küszöbölni a későbbiekben.

A Windows 7 az eszközöket gond nélkül felismerte, az említett problémáktól eltekintve stabilan futott, tulajdonképpen az általános sebességével sem volt komoly gond. A Windows Experience Index az alábbi értékelést adta:

Az eredmények túlságosan nem meglepőek. A processzor teljesítménye elég harmatos, a memória egy kicsivel jobb. Az Intel GMA3150-től sem szabad túlságosan acélos teljesítményt várni, az Aero felület zökkenőmentes futtatásához és alacsonyabb felbontású videók nézegetéséhez azonban tökéletes (a 720p még úgy-ahogy elmegy, de az 1080p már képregény). Az mSATA csatlakozófelületű SSD lazán hozza egy asztali gép merevlemezének sebességét, de egy notebook SSD-jéhez képest lemaradásban van.

Lefuttattunk néhány AIDA64-es benchmarkot is, a kis Atomos tablet teljesítményét egy Core 2 Duo processzoros HP ProBook 5310m-mel vetettük össze. Íme, az eredmény:

Ebben a táblázatban ütközik ki igazán, hogy mennyire elavult hardverre épül az InnoVision tabletje. A Core 2 Duo nem egy mai darab, mégis az egyes mérésekben akár öt-tízszer magasabb pontszámot kap, mint az egymagos kis Atom. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, ha cserébe az üzemidő, illetve a használhatóság kompenzálná a relatíve alacsony teljesítményt. Sajnos azonban a tesztalany esetében erről sem igazán beszélhetünk.

IV. oldal

Használhatóság, üzemidő, melegedés

A legnagyobb meglepetés akkor éri a felhasználót, amikor a kis tabletet megpróbálja valamilyen komolyabb terhelés alá vetni. Ugyanis ekkor a tablet processzorának hűtője felpörög, és szabályosan süvíteni kezd, a szellőzőrácsokon pedig egyre melegebb levegő áramlik ki. Emiatt meglehetősen kellemetlen akár ölben, akár kézben tartani, hacsak nem egy hosszú téli estén a fűtetlen lakásunkban a THC-97 mellett szeretnénk megmelegedni. Innentől nem kérdés, hogy az iOS-t vagy Androidot futtató táblagépek tulajdonosainak arcán gúnyos mosoly jelenik meg, hiszen az ő eszközüknek esze ágába sem jut ennyire fűteni, és pláne nem süvít bennük ventilátor. Akkor nyilván az üzemidő majd mindenért kárpótolni fog..

Hát sajnos nem. A készülék 100%-osan feltöltött állapotból indulva Wi-Fi kapcsolaton keresztül játszott le végtelenített YouTube-videót, 720p-s felbontásban, és 2 óra 10 perc után merült le teljesen. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb egy mozifilm nézhető meg teljes egészében vele, és a gyártó által megadott 4-5 órás üzemidő még alacsonyabb terhelés mellett is eléggé túlzónak tűnik.

A hab a tortán, hogy a készüléken futó Windows 7 az érintőképernyős használat tekintetében enyhén szólva kihívásokkal küzd. Ugyanis az a kezelőfelület, amit egérrel és billentyűzettel történő használatra terveztek, ujjal eléggé kényelmetlenül kezelhető. Az egyes elemek (gombok, ikonok) kis méretén a képernyő dpi állításával segíthetünk, ekkor azonban sokkal kevesebb dolog fog kiférni. Az operációs rendszeren érezhető, hogy alapvetően rezisztív kijelzőkhöz és tollal vezérléshez optimalizálták, így hiába van két ponton működő multitouch, ha a programok nem nagyon használják ki. A Chrome-hoz például lehet telepíteni olyan kiegészítőt, amely az érintőképernyős használatot segíti elő, de a kétujjas nagyítás rettenetesen szaggat, illúzióromboló. A gyenge hardvert a sok Flash-animációt tartalmazó weboldalak böngészése is könnyedén két vállra tudja fektetni és akkor a játékokról még nem is beszéltünk, amelyek közül a harmatgyenge videóvezérlő miatt tulajdonképpen csak az egyszerűbb, kevésbé grafikaigényesek futnak elviselhető sebességgel.

Összegzés, vélemény

Ennyi negatívum felsorolása után nehéz véleményt mondani a magyar Windows-tabletről. A külsejét leszámítva elég egyedi darab, de a cikkből talán kiderül, hogy a gyártók miért nem kapkodnak két kézzel a lehetőség után, hogy Windows-alapú táblagépet gyártsanak.

A helyzeten valószínűleg a Windows 8 érkezése fog javítani előre láthatólag 2012 őszén. Az új operációs rendszert valószínűleg nem csak a (remélhetőleg) már jóval gyorsabb és kevesebbet fogyasztó x86-alapú hardvereken, hanem ARM-alapú tablet PC-ken is viszontláthatjuk majd, így teremtve közvetlen konkurenciát az iOS és Android alapú eszközöknek.

Tekintve, hogy a The InnoVision nem csak Windows-alapú gépekkel szállt ringbe, hanem Android-ra épülő modelleket is forgalmaz, ráadásul jóval kedvezőbb áron, az érdeklődőknek azt tanácsoljuk, hogy inkább ebbe az irányba tájékozódjanak. A Windows 7 alapú tábla PC-t sajnos ebben a formában nem tudjuk jó szívvel ajánlani.

Pro:

+ szép kijelző, jó betekintési szögekkel

+ könnyen bővíthető

+ kedvező méret és súly

+ gyakorlatilag az összes eddig megszokott Windows alkalmazást futtatni tudja

Kontra:

- megkérdőjelezhető összeszerelési minőség

- nincs VGA kimenet és LAN csatlakozó

- gyenge teljesítmény

- rövid üzemidő

- erősen melegszik

- süvít a hűtése

- a Windows 7 nem érintőképernyőhöz optimalizált operációs rendszer

- használhatóságához képest túl drága

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward