Ingyenessé vált a mobil Microsoft Office szoftvercsomag

A Microsoft az alapvető szoftverfunkciók használatát mostantól nem köti Office 365 előfizetéshez, de a prémium funkciókért továbbra is fizetni kell.

Ingyenessé vált a mobil Microsoft Office szoftvercsomag

A Microsoft komoly változtatásokat eszközölt mobil fronton, így iOS és Android mobil operációs rendszerek alatt az Office alapvető funkciói ingyenesen elérhetővé váltak, de a prémium funkciókat – amelyek jellemzően úgyis az üzleti felhasználók számára lehetnek fontosak – ezentúl is csak Office 365 előfizetés birtokában vehetjük igénybe.

A friss, meglehetősen baráti lépéssel a Microsoft az ingyenes irodai alkalmazások jelentette egyre növekvő konkurenciára próbált hatékonyan reagálni – a stratégia pedig jónak tűnik. Hogy miért? Azért, mert valószínűleg busásan megtérül majd az a kiesés, amit azon felhasználók miatt szenved el a cég, akiknek az ingyenes alkalmazások funkcionalitása tökéletesen elég, így ők nem generálnak majd bevételt – de később, ahogy esetleg a prémium szolgáltatásokra szükségük lesz, jó eséllyel úgyis előfizetnek majd. Plusz ezzel a lépéssel az egyre népszerűbb ingyenes irodai alkalmazások virtuális vitorlájából is sikerül majd kifogni némi szelet. A lépés a Word, az Excel és a PowerPoint alkalmazásokat érinti.

Office iPad-en

A döntés értelmében iPad-en, iPhone-on és az androidos eszközökön ingyenessé válik az Office, így az alapvető szerkesztési funkciók használatához nem lesz szükség Office 365 előfizetés megkötésére, csak egy Microsoft fiók kell, amivel bejelentkezhetünk. Word alatt például a többoszlopos dokumentumok létrehozását, a lap tájolását, a WordArt beszúrásának lehetőségét és a változáskövetést sorolják a prémium funkciók közé. Excel esetében például a PivotTable stílusok, a diagramelemek módosítása, valamint a WordArt elemekkel történő munka tartozik a prémium funkciók közé. A PowerPointnál egyebek mellett szintén a diagramelemeket, a táblákat, illetve a WordArt elemeket érinti a korlátozás.

A bejelentéssel egy időben az első androidos táblákra szánt app publikus bétatesztje is elindult, amelynek végleges kiadása a következő év elején érkezhet.

Office androidos táblán

A csomag önálló Excel, PowerPoint és Word alkalmazást tartalmaz, ám ezek fejlesztése még zajlik – a végeredmény várhatóan az éppen most frissített iPad-es verzióval lesz egy szinten, már ami a funkcionalitást illeti. Ez azt jelenti, hogy ennél a kiadásnál is csak az alapvető szerkesztési funkciók lesznek ingyenesek, a fejlett eszközök pedig csak előfizetés birtokában válnak elérhetővé. A tesztprogram kipróbálására itt lehet jelentkezni.

A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy a Microsoft elfeledkezett saját platformjairól, de erről persze szó sincs, csak máshogy alakult a prioritás, mint azt várnánk.

Érintőkijelző-barát Office Windows 10 alatt

Windowsra is érkezik majd érintőkijelző-barát Office app, ám majd csak a Windows 10 megjelenésével, amely jövőre teszi tiszteletét a piacon. Az nem világos, hogy a Windows Phone kiadás is ekkor érkezik-e – idővel kiderül.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban feltétlenül érdemes megemlíteni azt is, hogy az iPhone készülékekre szánt Office kiadás alaposan megújult: gyakorlatilag az az app, amit eddig ismertünk, már nem létezik. A korábbi, kissé felhígított alkalmazás helyét három különálló app vette át – Word, Excel és PowerPoint –, amelyek mindannyian ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálják, mint amit a frissített iPad verzió is.

Office iPhone-on

Ezen felül a Microsoft némi optimalizációval is segíti a kis képátlójú kijelzőn történő dokumentum szerkesztést: a Reflow mód jóvoltából könnyebben megtekinthetőek és szerkeszthetőek a formázott Word dokumentumok az adott kijelzőn. Az új appok már elérhetőek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward