Ingyen dolgoztatna a Google

Meglepő zsugoriságról tett tanúságot a Google. Grafikusokat kértek fel ugyanis arra, hogy a Chrome böngészőhöz tervezzenek új, egyéni skineket, ami önmagában még egy teljesen jó dolog, ám amikor a munka díjazására került a sor, akkor a hatalmas Google egyszerűen nem volt hajlandó fizetni.

Ingyen dolgoztatna a Google

Meglepő zsugoriságról tett tanúságot a Google. Grafikusokat kértek fel ugyanis arra, hogy a Chrome böngészőhöz tervezzenek új, egyéni skineket, ami önmagában még egy teljesen jó dolog, ám a munkát nem szeretnék díjazni.

Az elvégzett munkáért cserébe ugyanis mindössze "nagy nyilvánosságot" ígért a művészeknek - vagyis azt, hogy a Chrome-felhasználók egy része értelemszerűen találkozni fog az alkotásaikkal, és megismerheti őket. Ez persze egy teljesen bevett és elfogadott hozzáállás akkor, ha vagy a munkáltató eleve szegény és/vagy a produkció egésze sem a profitról szól, vagy ha pályakezdőket kérnek fel a munkára, esélyt adva így nekik a felfutásra - ám akkor már egyáltalán nem az, ha ennek pont az ellenkezője áll fenn.

A Google elvégre minden, csak nem szegény; a profit láthatólag NAGYON is fontos számukra, és a szóban forgó művészek sem kezdők. Egyikük például, Melinda Beck, egy brooklyni illusztrátor a Google-nek írt elutasító e-mailjében rámutatott, hogy ő tervezett már ajándékkártyákat az amerikai Target-nek, amely országszerte árulja a műveit, valamint animációkat egy tévés rajzfilmsorozathoz, amelyek szintén országszerte láthatóak; ezek is rendkívül nagy nyilvánosságot biztosítanak neki, de ezek mégis megfizették a munkájáért.

Ebben a helyzetben tehát valóban nem valami védhető a Google álláspontja. Ha ingyen grafikát akarnak, gyűjtsék a felhasználók rajongói alkotásait, ha meg profi munkát, akkor fizessék is meg az árát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward