Információmorzsák az Nvidia Kepler architektúrájáról

Az Nvidia a legelső DirectX 10-es támogatással ellátott videokártyáinak megjelenése óta követi azt a stratégiát, amelynek értelmében eltérő órajeleken üzemelnek a CUDA magok, illetve a GPU egyéb részei (geometriai feldolgozók). Az utóbbi néhány videokártya generációnál az a gyakorlat lépett érvénybe, hogy a GPU magórajelének kétszeresén ketyegnek a CUDA magok, ám a jelek szerint ez a módszer a Kepler érkezésével megváltozhat.

Információmorzsák az Nvidia Kepler architektúrájáról

Az Nvidia a legelső DirectX 10-es támogatással ellátott videokártyáinak megjelenése óta követi azt a stratégiát, hogy eltérő órajeleken üzemelnek a CUDA magok, illetve a GPU egyéb részei. Az utóbbi néhány videokártya generációnál az a gyakorlat lépett érvénybe, hogy a GPU magórajelének kétszeresén ketyegnek a CUDA magok, ám a jelek szerint ez a módszer a Kepler érkezésével megváltozhat.

A friss információmorzsák szerint a Kepler architektúra köré épülő grafikus processzoroknál a fentebb említett módszerrel szakít a vállalat, így a GPU magórajele és a CUDA magok órajele azonos lesz - el lehet majd felejteni a CUDA magok és a GPU magórajel közötti kétszeres szorzót. Maguk a Kepler alapú videokártyák egyébként a következő év első negyedévében érkezhetnek, ám ennél pontosabbat egyelőre nem lehet tudni várható megjelenésük időpontjával kapcsolatban.

A 3DCenter.org munkatársai arról is beszámoltak, hogy a Kepler család tagjainál az Nvidia összességében magasabb magórajelet alkalmaz majd, mint a napjainkban forgalomban lévő termékeknél. A GK104-es grafikus processzornál például 1 GHz feletti órajel is szóba jöhet, ami az informátorok szerint bőven 2 TFLOP/s feletti maximális egyszeres pontosságú számítási teljesítmény elérését teszi majd lehetővé.

A korábbi információk alapján már eddig is sejthettük, hogy a Kepler esetében komoly architektúrabeli változásokra számíthatunk. Reméljük, idővel azért több konkrétum is napvilágot lát az Nvidia következő generációs videokártyáival kapcsolatban. A GK100-as és GK104-es grafikus processzorok várható specifikációiról egyébként már érkeztek pletykák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward