Információk az Intel 7-es sorozatú lapkakészleteiről

Ezúttal nem az Ivy Bridge processzorokkal, hanem a hozzájuk tartozó, hetes sorozatú Intel lapkakészletekkel kapcsolatban érkeztek friss információk, méghozzá elég sok.

Információk az Intel 7-es sorozatú lapkakészleteiről

Ezúttal nem az Ivy Bridge processzorokkal, hanem a hozzájuk tartozó, hetes sorozatú Intel lapkakészletekkel kapcsolatban érkeztek friss információk, méghozzá elég sok.

Tegnap óta már nyilvánvaló, hogy az Intel következő generációs lapkakészleteivel ellátott alaplapok legalább négy USB 3.0-s porttal érkeznek majd, hála a PCH natív USB 3.0-s támogatásának. Ez a port mennyiség természetesen igény esetén külső USB 3.0-s vezérlők alkalmazásával könnyedén növelhető lesz.

Hatféle 7-es sorozatú Intel lapkakészlet érkezik

USB 3.0 ide vagy oda, nézzük, milyen lapkakészletek érkezhetnek és azok nagyjából milyen főbb tulajdonságokkal rendelkeznek majd. Első körben hatféle Panther Point lapkakészlet közül lehet válogatni: háromféle átlagfelhasználóknak készített és háromféle üzleti felhasználóknak készítet modell áll majd rendelkezésre a piacon - de ez a korábbi pletykák alapján már nem meglepő.

Az átlagfelhasználói szegmensbe szánt termékek közül a teljesítmény kategóriában a Z75-ös és Z77-es modellek indulnak, míg a kereskedelem fő áramában a H77-es példányok próbálnak labdába rúgni. Az üzleti felhasználók szegmensébe szánt megoldások közül az abszolút felsőkategóriát a Q77-es képviseli, amely Stable Platform (Stabil Platform) néven válik ismertté. Őt a Q75 követi némileg kevesebb szolgáltatással, a legszerényebb pedig a B75 lesz, amit Tranzakciós Platformként (Transaction Platform) ismerhetünk meg. Az új lapkakészletek mindegyike kínál majd négy darab USB 3.0-s portot, valamint 10 USB 2.0-s portot is, kivéve a B75-öt, amely 4 USB 3.0-s mellett csak 8 darab USB 2.0-s portot biztosíthat.

Az összes lapkakészlet rendelkezni fog a Rapid Start technológia támogatásával, ami lehetővé teszi, hogy az adott rendszer 5-8 másodpercen belül feléledjen hibernált állapotából. Szintén elérhető lesz a Smart Connect technológia, amely azzal javítja a felhasználói élményt, hogy folyamatosan frissíti a háttérben a különböző tartalmakat. A Smart Response technológia is a kínálat részét képezi majd, ami elsőként a Z68-as lapkakészlettel mutatkozott be – ez az ejárás a Z77-es, H77-es és Q77-es lapkakészletek esetében lesz elérhető. Utóbbi hibrid – merevlemezből és SSD-ből álló – adattárak létrehozását teszi lehetővé.

A PCIe sávok eloszthatóságának kérdése

Az asztali lapkakészletek esetében 16 PCIe sáv áll majd rendelkezésre. Minden alaplap képes lesz egyetlen, teljes sávszélesség mellett üzemelő PCI Express x16-os slot biztosítására, de a Z7x lapkakészletek esetében a rendelkezésre álló PCIe sávok kétfelé is oszthatóak, x8-x8 módon. A Z77-es lapkakészletnél további lehetőség, hogy a 16 darab PCIe sávot akár x8-x4-x4 formában is feloszthatjuk a PCIe slotok között. Az üzleti felhasználóknak szánt lapkakészletek esetében a PCIe slotokkal kapcsolatban egyelőre nem érkeztek információk, de az már biztos, hogy ezeken az alaplapokon lesz PCI slot is, míg az átlagfelhasználóknak szánt modelleken nem.

A PCH további tulajdonságai

SATA portból az összes lapkakészlet hatot kap. A B75 és a Q75 esetében az 5 SATA 3 Gbps-os port mellé 1 SATA 6 Gbps-os csatlakozó jár, a többi lapkakészlet azonban két SATA 6 Gbps-os és négy SATA 3 Gbps-os porttal gazdálkodhat.

Az összes lapkakészlet rendelkezik majd az Intel Rapid Storage Technology 11-es változatának támogatásával, de ezen kívül RAID 0/1/5/10 módot is kínálni fognak. A Panther Point vezeték nélküli kijelző támogatással (WiDi) és audió vezérlővel is rendelkezni fog, sőt, három különálló monitor kezelésére is képes lesz. A támogatott videó kimenetek között a HDMI 1.4a, DVI, DP, eDP és D-Sub portokat találjuk, amelyek az FDI linken keresztül kapcsolódnak az adott Ivy Bridge CPU integrált videó vezérlőjéhez. A beépített audió vezérlő HDMI és DP audió támogatással áll a felhasználók rendelkezésére, de emellett a lapkakészletek még GbE vezérlőt is tartalmaznak majd. Az összes lapkakészletnél lehetőség lesz a kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatás kiaknázására, ehhez pedig maximum 4 darab memória foglalat állhat majd rendelkezésre.

Az üzleti lapkakészletek szolgáltatásai

Az üzleti lapkakészletek több biztonsággal és menedzselhetőséggel kapcsolatos szolgáltatást is felvonultatnak, amelyek modellenként változnak. Az Intel vPro technológiája a Q77-es lapkakészlet esetében lesz elérhető, de csak i7-es, vagy i5-ös sorozatú processzor alkalmazásakor. Az említett technológiánál új szolgáltatás lesz az Identity Protection, az OS Guard és a Secure Key technológia, amelyek hardver alapú biztonsági megoldások. Az Intel Standard Manageability a Q77-es és Q75-ös modelleken lesz elérhető, míg az intel Small Business Advantage szolgáltatása a Q77-es és B75-ös lapkakészletek kiváltsága lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward