Információk az AMD K10 architektúráról

Giuseppe Amato sajtótájékoztató keretében rengeteg információt árult el az Advanced Micro Devices újgenerációs K10 nevű processzor architektúrájáról.

Információk az AMD K10 architektúráról

Pénteken az AMD sajtótájékoztatót tartott Münchenben, hogy friss információkkal lássa el az újságírókat a K10 elnevezésű architektúrájáról. Giuseppe Amato az AMD színeiben pár perc erejéig beszélt az új fejlesztésről. A korábban K8L néven ismert architektúra K10 néven lesz az első masszív négymagos fejlesztése.

Elsőként is a beépített memóriavezérlő kapott pár új szolgáltatást a K10-ben. Több memóriamodul használata esetén például megfelelő BIOS és alaplapi támogatás esetén a memóriavezérlő 64-bites csatornán érheti el a memóriát (hibajavító kód, ECC esetén ez 72-bites). Így lehetővé válik egyszerre írni és olvasni a memóriát, azaz elejét lehet venni az egyenetlen memóriahozzáféréseknek, ami gyakori velejárója a 4-magos rendszereknek. Konkrétan az AM2+ és F+ alaplapokon érhető el ez az új funkció, azonban a régi AM2 és F foglalatúaknál még továbbra is használható lesz a 128-bites kétcsatornás üzemmód.

Emellett még fontos újítás, hogy a memóriavezérlő órajele és feszültsége a központi egységtől függetlenül változtatható, így a memóriasebesség változtatása nélkül lehet emelni a CPU sebességét. Ehhez is szintén AM2+ és F+ alaplap szükségeltetik. Amato emellett még kiemelte, hogyan válik előnyére egy négymagos rendszernek a processzoron kívüli kommunikáció helyett a processzoron belüli kommunikáció, azaz számos információnak nem az FSB-n fog haladni - ellenben az Intel jelenlegi négymagos rendszereivel, hanem a processzor belsejében direkt fogja elérni célját. Állítása szerint ez a belső kommunikációt megvalósító kapcsoló már 8-magos processzorokra is fel van készítve.

Gyorsítótár szempontból is újítások történtek. A K10 architektúrában osztott harmadszintű gyorsítótár lesz megtalálható, és emellett még minden magnak külön elsőszintű és másodszintű gyorsítótárai is lesznek. A belső kommunikáció miatt azonban egy processzormag adatot gyorsan megszerezhet egy másik mag gyorsítótárából, azonban azok az információk, amik betöltődés után mindegyik magnak közvetlenül elérhetőnek kell lennie, azok az osztott harmadszintű gyorsítótárba kerülnek.

Amato megemlített még egy újfajta fogyasztáscsökkentő megoldást, aminek segítségével a négymagos processzor fogyasztása akár egy mai kétmagos példány szintjére csökkenthető.

Mint már említettem, a memóriavezérlő sebessége a processzortól függetlenül változtatható, azonban erre rátett még egy lapáttal az AMD, ugyanis minden processzormag sebessége és valószínűleg emellett a feszültsége is külön-külön, egymástól függetlenül lesz vezérelhető. Így akár lehetőség nyílik arra, hogy mondjuk internetezés vagy szövegszerkesztés esetén egy négymagos processzor három magjának sebességét minimálisra csökkentsük, így jelentős energiát illetve melegedést spórolhatunk meg.

A külön órajel és feszültségállítás pedig minden bizonnyal a tuningosok kedvére válhat, ugyanis eddig nem látott módokon lehet extra teljesítményt kifacsarni a processzorból, vagy fordítva, minnél kisebb hőleadás és áramfelvétel mellett még megfelelő sebességet elérni hétköznapi alkalmazásokban.

Amato a Shanghai kódnevű processzor említésével zárta beszédét, ami egy fejlett négymagos szerverpiacra szánt architektúra lesz, és foglalat szempontjából kompatibilis a meglévő F-foglalatú alaplapokkal. Ez utóbbival már 2008-ban találkozhatunk, azonban reméljük az asztali példányokra sem kell sokat várnunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward