Infók az új Atom processzorokról és platformokról

Kiszivárgott néhány információ a következő generációs Intel Atom processzorokkal és a köréjük épülő platformmal kapcsolatban.

Infók az új Atom processzorokról és platformokról

Az Intel a jelek szerint a következő generációs Atom processzorokat tartalmazó Bay Trail platformokat valamikor a következő év negyedik negyedévében dobja piacra – ezek az újdonságok a Queensbay, az Oak Trail és a Cedar Trail platformok utódjául szolgálnak majd.

Az új platform lelkét képező Valleyview Atom SoC egységek a jelenlegi információk alapján egy-, kettő- és négymagos kivitelben kerülnek forgalomba. A 22 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC-ok várhatóan 1,2 GHz és 2,4 GHz közötti magórajelen ketyegnek majd modelltől függően, igaz, a pletykák szerint a magasabb órajelek csak az egy- és kétmagos példányoknál lesznek elérhetőek.

Órajelek ide vagy oda, az már biztos, hogy az egyes processzormagokhoz egyenként 512 KB-nyi L2 cache jár. A SoC egységek belsejében jelen lesz egy kétcsatornás, csatornánként 32-bites adatsínnel rendelkező beépített memóriavezérlő, ami LPDDR2-es és DDR3L típusú rendszermemóriát egyaránt kezelni tud. Előbbieket 800 MHz-es órajelig, utóbbiakat pedig 1333 MHz-es órajelig fogadja az egység – DDR3L típusú rendszermemória alkalmazásakor akár ECC támogatás is rendelkezésre állhat, igaz, ekkor a kétcsatornás mód nem, csak egycsatornás memóriatámogatás használható. Az új Intel Atom SoC egységek maximum 8 GB-nyi rendszermemória alkalmazására lesznek képesek.

A Valleyview  processzormagjaitól komolyabb újításokat és komolyabb teljesítménynövekedést nem igazán lehet várni, maximum a magasabb CPU magórajel és a több rendelkezésre álló processzormag hozhat a konyhára némi teljesítménynövekedést.

Szerencsére legalább az IGP fejlődik, ami nem árt, mert ezen a fronton az Intel még mindig le van maradva az Atomoknál. Az Intel ezúttal a – korábban a finoman szólva is – döcögős terméktámogatás miatt leszerepelt PowerVR integrált videó vezérlő helyett egy saját fejlesztésű IGP-t pakol a Valleyview SoC egységek lapkájára, amely a vállalat Gen 7-es mikroarchitektúrájára alapoz. Az Ivy Bridge processzorok Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlőiből ismert architektúra látványos javulást hoz, már ami a grafikai teljesítményt illeti, amire a jelenlegi helyzetet elnézve az Intelnek akkora szüksége van, mint egy falat kenyérre. A 4 feldolgozó egységgel ellátott IGP a pletykák szerint 4-7x nagyobb grafikai teljesítményt kínál majd, mint a jelenlegi megoldások, ami nem kis előrelépés. Annak ellenére, hogy az IGP ezúttal nem PowerVR sorozatú megoldás lesz, a Valleyview SoC esetében mégis fellelhető lesz némi Imagination Technologies kötődés. Az új SoC egységek belsejében jelen lesz egy VXD392-es dekódoló egység, amely a VP8-as, a JPEG és a H.264-es formátumú tartalmak dekódolásában jut aktív szerephez. A felsoroltak mellett a lapkán jelen lesz egy ún. Security Engine is, ami a biztonságos bootolásról – Secure Boot – és a Blu-ray tartalmak dekódolásával kapcsolatos feladatokról gondoskodik, így levesz némi terhet a processzormagok válláról. A repertoárban jelen lesz még egy képjel-feldolgozó processzor (ISP) és egy kamera interfész is.

A klasszikus értelemben vett déli híd már nem lesz ennyire izgalmas. A chipben helyet kap egy SATA vezérlő, amely két darab SATA 3 Gbps-os portot kínál, de rajta kívül négyportos USB 2.0-s vezérlő és Gigabites Ethernet vezérlő is rendelkezésre fog állni. Az igazán nagy durranás az, hogy megjelenik a natív USB 3.0-s támogatás, igaz, egyelőre csak egyetlen egy USB 3.0-s port kiaknázására lesz lehetőség. A chip belsejében egy PCI Express vezérlő is helyet kap, amely alap esetben összesen négy darab PCIe 2.0-s sávot biztosít a rendszer számára.

Az új Atomok kétféle platform részeként érkezhetnek majd. Az első, kevésbé jó felszereltséget kínáló megoldás a Type 4-es jelölést viseli és kifejezetten a kisformátumú eszközöket vesz célba. A helytakarékos, rendkívül alacsony fogyasztás mellett üzemelő változat négy helyett csak három darab PCI Express 2.0-s sávot kínál, SATA 3 Gbps-os csatolóból pedig kettő helyett csak egyet kínál. Videó kimenetekből a fenti ábra szerint három opció áll rendelkezésre: 1.4-es HDMI port, 1.2-es DisplayPort és MIPI DSI csatlakozó. A Gigabites Ethernet vezérlő ebben a példányban nem lesz jelen, a platform memóriatámogatását pedig egyetlen csatornára korlátozzák, méghozzá LPDDR2 800 MHz-es memóriachipek alkalmazása mellett.

A Cedar Trail és Queensbay platformok helyére lépő Type 3-as platformváltozat már jóval felszereltebb lesz. Ennél a kiadásnál használható lesz mind a négy PCI Express 2.0-s sáv, rendelkezésre áll majd mind a két SATA 3 Gbps-os port és a Gigabites Ethernet vezérlőben rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak lesznek. Ez a platform  DDR3L típusú memóriachipek alkalmazása mellett a beépített memóriavezérlő mindkét memóriacsatornáját kiaknázhatja, de emellett ECC támogatás is használható lesz rajta, viszont csak egycsatornás memóriatámogatás mellett. A videó kimenetek között a HDMI 1.4-es és DisplayPort 1.2-es portok mellett D-Sub csatlakozó is rendelkezésre áll.

Az új SoC egységekkel és a Bay Trail platformmal kapcsolatban a néhány hét múlva San Franciscóban megrendezésre kerülő IDF alkalmával még több információ láthat napvilágot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward