Infók az Intel alacsony fogyasztású CPU-iról

Kiszivárgott néhány friss információ az Intel új, szuperalacsony fogyasztású processzorairól.

Infók az Intel alacsony fogyasztású CPU-iról

A tegnapi nap folyamán számoltunk be arról, hogy az Intel hamarosan új lendületet adhat az ultrabookok és a konvertibilis noteszgépek szegmensének, hiszen a gyártó 10W körüli TDP-vel rendelkező, Ivy Bridge alapokon nyugvó processzorok piacra dobására készül.

Tegnap még nem tudtuk, hogy pontosan hány friss processzor érkezik, ám mára már ez az információ is rendelkezésre áll. A kínálatban egy Pentium, egy Core i3-as, két Core i5-ös és egy Core i7-es sorozatú újdonság lesz jelen, amelyek közül a Pentium modell 10 wattos, a többiek pedig 13 wattos TDP-vel érkeznek. Mindegyik új, alacsony fogyasztású processzor típusjelzése „Y” betűre végződik, így könnyű őket megkülönböztetni hagyományos, 17 wattos TDP-vel érkező társaiktól.

A friss központi egységek mindannyian 22 nm-es csíkszélességgel készülnek és a Pentium modell kivételével mindannyian rendelkeznek Hyper-Threading támogatással. Turbo Boost támogatás a Pentium és a Core i3-as sorozatú termékeknél nem áll rendelkezésre, processzormag tekintetében azonban mindannyian egyformák, hiszen két CPU maggal érkeznek. A termékek mindannyian DDR3-1600 MHz-es kétcsatornás memóriatámogatással érkeznek és nem csak DDR3-as, hanem DDR3L, illetve DDR3L-RS típusú memóriamodulokat is támogatnak. Az újdonságok egyéb tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Az új processzorok BGA tokozással érkeznek, azaz az adott alaplapra lesznek integrálva, de ez aligha meglepő. HD Graphics videó vezérlőt természetesen minden példány tartalmaz: a Core i sorozatú termékek HD Graphics 4000-eset, a Pentium sorozatú processzor pedig a jelenlegi információk szerint HD Graphics 2500-asat. Az IGP a jelenlegi értesülések szerint minden esetben 850 MHz-es maximális magórajelen üzemel majd. Érdekesség, hogy a Core i5-3439Y és a Core i7-3689Y esetében vPro támogatás is rendelkezésre áll, ami az üzleti ultrabookok, illetve konvertibilis noteszgépek esetében jöhet jól.

További érdekesség, hogy a Core i sorozatú modellek ugyan 13 wattos TDP-vel érkeznek, ám rendelkeznek cTDP Down Mode támogatással is, azaz TDP-jük akár 10 wattos értékre is belőhető, igaz, ekkor némi teljesítménycsökkenésre is számítani kell. Az „Y” jelölésű modellek a hírek szerint akár 7 wattos TDP-re is belőhetőek, igaz, ez a jelentősebb órajel-csökkentés miatt már komolyabb negatív hatást gyakorolhat a teljesítményre.

Az ultravékony, ultrahordozható mobil eszközökbe szánt újdonságok a következő év első negyedévében debütálhatnak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward