Infók az érkező Haswell és Ivy Bridge-E processzorokról

Kétmagos processzorokkal bővül a Haswell sorozat, de az új LGA-2011-es csúcsprocesszorok is rövidesen érkeznek.

Infók az érkező Haswell és Ivy Bridge-E processzorokról

Korábban egy érdekes útiterv látott napvilágot, amelyből kiderült, hogy a Broadwell SoC egységek, amelyekről korábban azt gondoltuk, hogy jövőre leváltják a Haswell sorozat tagjait, később érkeznek. Persze attól, hogy asztali Broadwell SoC-ok jövőre szinte biztosan nem debütálnak, a mobil szegmensben még feltűnhetnek a Broadwell alapú megoldások. Az pedig már biztos, hogy következő év folyamán a Haswell család egy frissítés segítségével válik még vonzóbbá, plusz új lapkakészletek is érkeznek, amelyek immár 9-es sorozatúak lesznek.

Bővül a Haswell-kínálat

Most új, friss információk érkeztek a témában, amelyekből kiderül, milyen Haswell egységek érkezhetnek a nem is oly távoli jövőben - igaz, arról egyelőre nem hullott le a lepel, hogy a 2014-es frissítés alkalmával pontosan milyen kínálattal találjuk szembe magunkat. Mivel 2014 még messze van, így talán jobb is, ha a közeljövőre koncentrálunk. A kiszivárgott útiterv alapján úgy néz ki, rövidesen megjelenik néhány kétmagos asztali Haswell APU, amelyek 54 wattos TDP-vel érkeznek. Ezek között a leggyorsabb a Core i3-4340 lesz a maga 3,6 GHz-es alap órajelével, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.

A táblázat nagyítható!
A táblázat nagyítható!

Rajta kívül megjelenik a Core i3-4330 és a Core i3-4130 is. A Core i3-as trió mellett egy Pentium trió is érkezik, amelynek leggyorsabb tagja a 3,3 GHz-es órajelet alkalmazó Pentium G3430 lesz. Ezek a processzorok Core i3-as társaikkal ellentétben már nem rendelkeznek majd Hyper Threading támogatással és beépített videovezérlőjük is komoly karcsúsításon esik át, ahogy az lenni szokott.

A kétmagos újdonságok mellé egy négymagos jövevény is társul, ami a Core i7-4771-es típusjelzést kapja. Ez a modell a Core i7-4770-hez képest 100 MHz-cel magasabb alap órajelet alkalmaz, így egy szinten helyezkedik majd el a Core i7-4770K-val - legalábbis ebben a tekintetben. A 4770K-hoz képest a 4771 esetében 50 MHz-cel alacsonyabb lesz az IGP boost órajele, de ami talán ennél is fontosabb: az újdonság esetében le kell mondani a szorzózár-mentes felépítésről is.

Jönnek az új LGA-2011-es csúcsprocesszorok

A kereskedelem fő áramába, illetve a felső-középkategóriába szánt LGA-1150-es processzorok mellett egyéb újdonságok megjelenésére is számíthatunk. Érkeznek az Ivy Bridge-E sorozat tagjai, amelyek ugyanúgy LGA-2011-es processzorfoglalatot használnak, mint elődeik, a Sandy Bridge-E sorozat tagjai. Ennek köszönhetően a meglévő X79-es alaplapok az újdonságokkal is használhatóak maradnak, persze processzorcsere előtt mindenképpen szükség lesz még egy BIOS frissítésre is, amit mindenképpen Sandy Bridge-E sorozatú processzorral kell elvégezni - már ha az adott alaplap nem kínál speciális BIOS frissítő szolgáltatást.

A táblázat nagyítható!
A táblázat nagyítható!

Az Ivy Bridge-E sorozatban első körben háromféle modellel találkozhatunk, amelyek közül a leggyorsabb a Core i7-4960X lesz a maga 3,6 GHz-es alap-, illetve 4 GHz-es Turbo Boost órajelével. Rajta kívül a Core i7-4930K is érkezik, amely már csak 3,4 GHz-es alap-, illetve 3,9 GHz-es Turbo Boost órajellel gazdálkodik. A sor végén a Core i7-4820K kullog a maga 3,7 GHz-es alap-, illetve 3,9 GHz-es Turbo Boost órajelével. A Core i7-4960X és a Core i7-4930K esetében hat processzormag áll rendelkezésre, míg a Core i7-4820K-nál négy CPU maggal kell beérni. Természetesen mindegyik újdonsághoz jár Hyper-Threading támogatás, így a két csúcsmodell maximum 12, a belépő szintű négymagos példány pedig egyszerre maximum 8 szálon tud dolgozni. A trió tagjai mindannyian 130 wattos TDP-vel, négycsatornás DDR3-as memóriatámogatással és szorzózár-mentes felépítéssel büszkélkednek.

Az új központi egységek érkezésével új X79-es alaplapok is megjelenhetnek majd. Hogy az Ivy Bridge-E sorozat tagjai mennyire lesznek vonzóak a felhasználók számára manapság, amikor dúl a Haswell és a Z87 láz? Nos, ez rövidesen kiderül. Az viszont biztos, hogy komoly ütőkártya lehet, ha az Ivy Bridge-E család tagjai eredményesebben tuningolhatóak, mint a Haswell-ek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward