Infók az AMD 9-es sorozatú lapkakészleteiről

Infók az AMD 9-es sorozatú lapkakészleteiről

Az AMD Zambezi kódnévvel ellátott asztali processzorai, valamint a Llano kódnévre keresztelt APU egységei a jövő év folyamán mutatkoznak be, ahogy arról korábbi híreink alkalmával már beszámoltunk. Az AMD természetesen új lapkakészletekkel is készül majd, amelyek nem túl meglepő módon a 9-es sorozatban kapnak helyet. Az új lapkakészletek Socket AM3+ típusú processzorfoglalattal rendelkeznek majd és a jelenlegi hírek szerint valamikor a következő év második negyedévében kerülhetnek a boltok polcaira. Az értesülések szerint a 980G kivételével minden lapkakészlet támogatja majd a jelenleg is forgalomban lévő Socket AM3-as processzorokat.

A kiszivárgott útitervre pillantva jól látszik, hogy a gyártó nem kevesebb, mint négyféle lapkakészlettel készül majd az új processzorokhoz. Az integrált videó vezérlővel is felszerelt 980G mellett három IGP nélküli lapkakészlet is rendelkezésre fog állni, amelyek sorrendben a 970-es, 990X és 990FX típusjelzéseket viselik. Az új északi hidakhoz új déli hidak is dukálnak, így bemutatkozik majd az SB920 és az SB 950 is. Mindkét déli híd kínál majd hat darab SATA 6 Gbps-os portot és 14 darab USB 2.0-s portot, ám az SB950-es modell esetében már RAID támogatás és két extra, azaz összesen négy darab PCI Express 2.0-s sáv is rendelkezésre áll majd. Az SB 920-as déli hidat többnyire a 970-es és 980G-s lapkakészletekhez fogják használni az AMD partnerei

A jelenlegi információk szerint - furcsa módon - DirectX 10.1-es sorozatú integrált videó vezérlő kap majd helyet a 980G lapkakészlet északi hídjában. Az UVD 2.0-s motorral érkező IGP magórajele 560 MHz-es lesz és DisplayPort, DVI, valamint HDMI portokat kínál majd a rendszer számára. A lapkakészlet egyetlen PCI Express 2.0 x16-os slotot is tartalmazni fog.

A 970-es és 990X lapkakészletek hasonló képességekkel érkeznek, kettőjük között csak annyi lesz a különbség, hogy a 970-es modell nem kínál majd CrossfireX támogatást, ezzel szemben a 990X esetében két darab PCI Express x8-as sáv áll majd a CrossfireX konfigurációk építőinek rendelkezésére. A 990FX modell már négykártyás CrossfireX rendszer építését is lehetővé fogja tenni, ekkor a négy darab PCI Express x16-os slot egyenként x8-as sávszélesség mellett tud majd üzemelni, de a kétkártyás rendszerek számára teljes, x16-os sávszélesség is elérhető lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward