Infók a Piledriver alapú AMD FX processzorokról

Hamarosan megindulhat a következő generációs FX processzorok sorozatgyártása.

Infók a Piledriver alapú AMD FX processzorokról

A Bulldozer architektúra köré épülő asztali FX processzorok kaptak hideget-meleget a tesztek alkalmával, ugyanis az AMD által korábban beharangozott teljesítménynövekedés valahogy mégsem érkezett meg, ami részben arra vezethető vissza, hogy a termékek merőben új architekturális megoldásait még nem voltak képesek megfelelően kiaknázni a különböző szoftverek – gondoljunk itt például a Windows 7 ütemezőjére.

[bold]Jönnek a Bulldozer alapú FX processzorok utódai

[/bold]

Bulldozer ide vagy oda, a figyelem középpontjában egy ideje már a Piledriver architektúra helyezkedik el, amely kisebb újításokkal és némi teljesítménynövekedéssel érkezik. A korábbi pletykák alapján már tudható, hogy a Piledriver alapokon nyugvó FX sorozatú processzorok az x300 családban kapnak helyet. A Vishera lapkára alapozó újdonságok közül a nyolcmagos modell FX-8350-es, a hatmagos példány FX-6300-as, a négymagos változat pedig FX-4320-as típusjelzéssel kerül forgalomba.

A Piledriver alapú központi egységek elődeikhez hasonlóan szintén AM3+-os processzorfoglalatba illeszkednek és DDR3-1866 MHz-es memóriatámogatást nyújtó kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkeznek. Közös tulajdonság még a Turbo Core 2.0-s támogatás jelenléte is. A legfőbb változást egyrészt az órajelenként végrehajtható műveletek számában kell keresni: ebben a tekintetben a Piledriver előrelépés lesz a Bulldozerhez képest, azaz nagyobb teljesítményt kínál. Ezzel együtt energiafelhasználás tekintetében is lesz némi előrelépés, hála az RCM (Resonant Clock Mesh) technológia alkalmazásának.

Dióhéjban az RCM technológiáról

Utóbbi eljárás egy hálós topológiájú órajelfának tekinthető, ahol a hálózat LC oszcillátorként - tekercsből és kondenzátorból álló rezgőkörként - üzemelve lehetővé teszi a tárolt elektromos energia újrahasznosítását, ami a fejlettebb energiafelhasználásnak köszönhetően hozzájárul a rendszer fogyasztásának csökkenéséhez. Az eljárást a Cyclos fejlesztette ki, hatékonyságával kapcsolatban pedig elmondható, hogy segítségével az órajel-elosztó hálózat fogyasztása átlag tekintetében 5-10%-kal, optimális esetben pedig akár még ennél nagyobb mértékben is csökkenhet, amennyiben az adott Piledriver modul magjai 4 GHz-es vagy magasabb órajelen üzemelnek. A technológiával kapcsolatban a Cyclos weboldalán további információk is találhatóak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward