Infók a Haswellhez passzoló Intel lapkakészletekről

A Haswell processzorok megjelenésére még sokat kell várni, csak úgy, mint a hozzájuk passzoló lapkakészletekére.

Infók a Haswellhez passzoló Intel lapkakészletekről

A kiszivárgott információkból kiderül, hogy az Intel következő generációs processzoraihoz passzoló Linx Point PCH – Platform Controller Hub – nagyjából milyen tulajdonságokkal érkezik. A Linx Point a tradicionális déli híd szerepét tölti majd be, felhasználásával B85-ös, H87-es és Z87-es lapkakészletek készülhetnek. A B85-ös lapkakészlet inkább az üzleti szegmenset veszi célba, míg a H87-es és Z87-es megoldások az átlagfelhasználók számára lesznek fontosak.

Most pedig vegyük sorra a jelenleg rendelkezésre álló információkat. A korábbi pletykák alapján már nem titok, hogy a Haswell processzorok, illetve APU egységek érkeztével sajnos processzorfoglalat-váltásra kerül sor: az eddig alkalmazott LGA-1155-ös CPU foglalat helyét átveszi az LGA-1150-es megoldás, így az új processzorok a régi alaplapokkal nem lesznek kompatibilisek. A processzorfoglalat-váltás miatt tehát új alaplapokra és így új lapkakészletekre is szükség van. Itt jön képbe a Lynx Point lapka, amely a Haswell processzorokkal karöltve a Shark Bay platformot alkotja. A lapka felhasználásával a fentebb említett három lapkakészlet már biztosan elkészül, de rajtuk kívül valószínűleg legalább három további lapkakészlet is alapoz majd az új PCH-ra.

Az új PCH esetében jó hír, hogy beépített SATA vezérlője kettő helyett immár hat darab SATA 6 Gbps-os portot kínál. A 32 nm-es gyártástechnológiával készülő Lynx Point lapka egyebek mellett natív USB 3.0-s támogatást is kínál, így maximum 6 darab USB 3.0-s port állhat rendelkezésre, lapkakészlettől és alaplaptól függően. A legfrissebb információk alapján úgy tűnik, hogy a PCH nem kínál majd natív Thunderbolt támogatást, pedig a korábbi pletykák még ennek ellenkezőjében bíztak.

Biztosnak tűnik, hogy a Rapid Storage Technológia továbbfejlődik, így bizonyos szintű testreszabhatóságot biztosít majd a felhasználók számára. A sorban a Fast Boot eljárás is helyet kap, ami a rendszer boot idejének csökkentésében játszik fontos szerepet, méghozzá úgy, hogy Intel SSD-re támaszkodik gyorsítótárként. Az új PCH esetében további jó hír, hogy elődeinél energiatakarékosabban üzemel majd, illetve a csíkszélesség-váltásnak köszönhetően kompaktabb is lesz, mint a korábbi PCH-k.

A Lynx Point lapka köré épülő lapkakészletek és az azokat alkalmazó alaplapok a jelenlegi tervek szerint a következő év második negyedévében debütálnak, várhatóan a Haswell processzorokkal karöltve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward