Infók a Google táblájáról és a Maps API változásairól

Kiszivárgott néhány részlet a Google 199 dolláros táblájáról, valamint a Maps API-val kapcsolatban is érkeztek érdekes információk.

Infók a Google táblájáról és a Maps API változásairól

Infók a Google 7 colos táblájáról

A pletykáknak köszönhetően hónapok óta tudhatjuk, hogy a Google műhelyében már készül a Kindle Fire riválisa, amelyen az Amazon megoldásával ellentétben nem a Gingerbread nagymértékben átalakított kiadása kap helyet, hanem az Android legfrissebb változata.

A Gizmodo Australia munkatársainak információi szerint az új tábla Nexus 7 névre hallgat majd. A tábla 7 colos képátlójú, IPS típusú LCD panelt alkalmazó érintőkijelzője 1280 x 800 pixeles natív felbontás mellett üzemel. A rendszer lelkét egy 1,3 GHz-es magórajelen ketyegő Tegra 3-as SoC egység tölti be, amelyhez 1 GB-nyi rendszermemória is társul. Az adatok tárolásáról 8 GB-nyi, illetve 16 GB-nyi NAND Flash alapú tárhely gondoskodhat attól függően, hogy a 199 dolláros vagy a 249 dolláros modellt választjuk. Az új tábla 1,2 megapixeles előlapi kamerával és egy kilenc órányi üzemidőt kínáló akkumulátorral kerül a boltok polcaira.

Az operációs rendszer szerepét ezúttal nem az Ice Cream Sandwich, az Android jelenlegi legfrissebb kiadása, hanem a Jelly Bean, azaz az Android 4.1-es változata tölti be. Mivel a Nexus táblát a Google közvetlenül kínálja, így a felhasználók valószínűleg azonnal megkapnak majd minden Androiddal kapcsolatos frissítést, ahogy az megjelenik.

A hírek szerint a Nexus 7 várhatóan a következő hónap folyamán debütálhat.

Változások a Maps API esetében

A jelek szerint az Apple kihajítja iEszközeiről a Google Maps-et, helyette pedig saját megoldását ágyazza be az iOS operációs rendszerbe, ami a Google számára fájó pont lehet. Valószínűleg pont ez utóbbi miatt döntött úgy a Google, hogy változtat a Maps API használatának árszabásán.

A fejlesztők és a felhasználók többségének nem kell foglalkozniuk az árszabás kérdésével, ugyanis ahhoz, hogy a Maps API használata díjköteles legyen, 90 napon keresztül legalább 25000 térképletöltést kell produkálnia az adott oldalnak – még ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy számla érkezne.

A Geo fejlesztői blogon a Google illetékesei elmondták, jelenleg csak a Maps API-t használó weboldalak 0,35%-a lépi túl a szolgáltatás ingyenes limitjét, ez pedig nem egy hatalmas arány. Jó hír ezen weblapok fejlesztőinek, illetve tulajdonosainak, hogy a Google változtatott a Maps API használatának árszabásán, így a szolgáltatás használata a jövőben olcsóbb lesz. A Google a limit túllépése után minden ezredik térkép letöltését követően 4 dollárt számlázott ki eddig, ám a jövőben ez az összeg mindössze 50 cent lesz.

Annak érdekében, hogy a helyzet még egyszerűbb legyen, a vállalat megszüntette a különbséget a hagyományos és a testre szabható térképek között is. A testre szabhatóság annyit jelent, hogy a térkép egyedi szolgáltatásokkal és egyedi színekkel ruházható fel – utóbbiak miatt ezek a térképek egyedi díjszabás alá estek. Ennek mostantól vége, ugyanis a testre szabható és a hagyományos térképekre is ugyanazok a feltételek érvényesülnek.

Ezek a lépések meglehetősen szimpatikusak. Mivel a Google Maps szolgáltatása rendkívül részletes, letisztult és könnyen kezelhető, így várhatóan a jövőben is sokan fogják használni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward