Infók a Broadwell "Y" SoC sorozat első tagjairól

Emellett az Intel asztali processzorokat érintő útiterve is kiszivárgott, ami megerősíti a korábbi pletykák állításait.

Infók a Broadwell "Y" SoC sorozat első tagjairól

Jönnek az "Y" sorozatú Broadwell központi egységek

Az Intel 14 nm-es csíkszélességgel készülő, Broadwell architektúra köré épülő processzorai még az idei év folyamán elrajtolnak, igaz, elsőként csak BGA tokozással lesznek elérhetőek, azaz alaplapra integrálva, komplett konfigurációk részeként találkozhatunk velük. Az első fecskék az "Y" sorozat tagjai lesznek.

Az "Y" sorozatban ultraalacsony fogyasztás mellett üzemelő, főként ultravékony noteszgépekbe – valamint táblákba – szánt példányok lesznek. Az idei év negyedik negyedévében három taggal indul hódító útjára az említett sorozat, az új processzorok pedig az 5Y10, 5Y10a és 5Y70 típusjelzést viselik. A trióhoz a következő év első negyedévében legalább két újabb modell is érkezik – no de ne rohanjunk ennyire előre.

Az első három "Y" sorozatú Broadwell modell tulajdonképpen nem is processzor lesz, hanem SoC, hiszen a tokozáson belül nem csak a processzormagok, illetve a klasszikus értelemben vett északi híd kap helyet, hanem a déli híd is, amit manapság PCH-nak – Platform Controller Hub-nak – hívnak. Egyszóval igencsak helytakarékos egyprocesszoros platformról van szó.

A mindössze 4,5 wattos TDP-vel rendelkező újdonságok az alacsony TDP miatt nagyon alacsony CPU és GPU órajelet alkalmaznak, igaz, rendelkeznek Turbo és Dynamic Boost technológiákkal is, így az alap órajelek a terhelés függvényében könnyedén megemelkedhetnek, ha szükséges, így az alaphelyzethez képest több, mint dupla teljesítmény felmutatására is képesek lesznek a termékek. Az újdonságok a Core M márkanév alá tartoznak majd, legalábbis az Intel korábbi bejelentése erről árulkodik.

Az "Y" sorozatú Broadwell SoC egységek két processzormaggal és 4 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral kerülnek forgalomba. A termékek meglehetősen alacsony, 800 és 1100 MHz-es alap CPU órajelet alkalmaznak, az IGP pedig mindhármuknál 100 MHz-en ketyeg, de ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, az említett órajelek jelentősen megemelhetőek, ha a terhelés indokolja. Az új központi egységek DDR3L/LPDDR3L-1600 MHz-es memóriatámogatással rendelkeznek. Mindhárom processzor támogatja majd a Broadwell sorozatra jellemző alapszolgáltatásokat, sőt, még VT-d virtualizációs támogatást is kapnak. A három újdonság közül az 5Y10-es példány konfigurálható TDP-vel érkezik.

Az 5Y70-es modell persze kilóg a mezőnyből, ugyanis társaival ellentétben Hyper-Threading támogatással is rendelkezik, így két processzormagja egyidejűleg akár négy szálon is dolgozhat. További extra, hogy ez a modell Trusted Execution (TXT)támogatással, illetve a Vpro szolgáltatások támogatásával is fel lesz vértezve.

Kiszivárgott az asztali processzorok útiterve

A VR-Zone nemrégiben egy érdekes diát publikált, amelyből kiderül, az elkövetkező 5 negyedév folyamán milyen új processzorokat dob piacra az Intel – és természetesen az is, melyik negyedévben. Az információk tulajdonképpen semmi újat nem árulnak el, inkább csak megerősítik a korábbi pletykák állításait.

A kiszivárgott útiterv. (Forrás: VR-Zone)

Elsőként a Haswell-E processzorok érkeznek, méghozzá az idei év harmadik negyedévében. Az újdonságok hatalmas teljesítményük mellett leginkább négycsatornás DDR4-es memóriavezérlőjükkel emelkednek ki a tömegből, plusz azzal, hogy a korábbi hat helyett immár nyolcmagos tag is lesz a családban. A friss termékek az Ivy Bridge-E processzorokat váltják, és új alaplapok is érkeznek hozzájuk, amelyek X99-es lapkakészlettel rendelkeznek. Az Ivy Bridge-E és a Haswell-E sorozat tagjai között természetesen nem lesz átjárás – az új processzorokhoz mindenképpen új alaplapot kell venni, de ez a korábbi infók alapján aligha meglepő.

A 14 nm-es Broadwell és Skylake-S processzorok a következő év második negyedévében jelennek meg. Az asztali Broadwell processzorok – amelyek a korábbi infók szerint a Broadwell-K nevet kaphatják – szorzózár-mentes kivitelben kerülnek forgalomba, és használhatóak lesznek a forgalomban lévő, 9-es sorozatú lapkakészlettel ellátott LGA-1150-es alaplapokkal is – persze ehhez BIOS frissítésre is szükség lesz.

A Skylake-S processzorok ezzel szemben már mindenképpen új alaplapot igényelnek, hiszen LGA-1151-es processzorfoglalatba illeszkednek. Ezek a termékek a 100-as sorozatú lapkakészletekkel ellátott alaplapokban kaphatnak helyet, és zárt szorzóval rendelkeznek, azaz kevésbé lesznek tunignbarátak – legalábbis a jelenlegi információk szerint.

Mivel nem hivatalos forrásból származó információkról van szó, így illik őket ezúttal is távolságtartóan, érdekességként kezelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward