Infók a Broadwell alapú Xeon D processzorokról

Az új, főként szerverekbe és beágyazott rendszerekbe szánt Broadwell alapú egységek csak jövőre érkeznek, de már most is tudunk róluk egyet s mást.

Infók a Broadwell alapú Xeon D processzorokról

Az Intel szeptemberben jelentette be a Xeon D sorozatot, amelyet korábban Broadwell-DE névvel emlegettek. Az új termékcsalád tagjai gyakorlatilag a Xeon szerver- és munkaállomás-processzorokra jellemző teljesítményt ötvözik az Atom SoC egységekre jellemző alacsony energiafogyasztással, illetve kompakt felépítéssel, így meglehetősen érdekes alternatívát kínálnak a piacon – a bennük rejlő lehetőségek több terüeten is hatékonyan kiaknázhatóak.

A Xeon D processzorok – amelyeket sokkal inkább nevezhetünk SoC egységeknek – minden olyan szolgáltatással fel vannak vértezve, amiket "nagytestvéreiknél" már megszokhattunk, így a VT-x és VT-d virtualizáció mellett a TXT, TSX és AVX2 utasításkészletek támogatása, valamint Memory RAS támogatás egyaránt fellelhető repertoárjukban. Atom sorozatú társaikat kompaktság és alacsony fogyasztás tekintetében próbálják másolni: a Xeon D processzorok a megszokott CPU komponensek mellett a klasszikus értelemben vett déli hidat is magukban foglalják, azaz egychipes platformot alkotnak. Persze a fogyasztás csak a klasszikus Xeon processzorokéhoz képest alacsony, Atom mércével nézve a 45 watt alatti TDP azért még mindig nem kevés.

Az újdonságok fedélzetén maximum 8 processzormag kaphat helyet, méghozzá egy kétcsatornás memóriavezérlő társaságában, ami a DDR3-as mellett a DDR4-es memóriamodulokat is képes kezelni. Mindent egybevéve, a Xeon D SoC egységek jelentősen gyorsabbak lesznek az Atom "Rangeley" sorozat tagjainál.

Ahogy arról a DigiTimes októberben már beszámolt, a Broadwell-DE chipek a következő év második negyedévében kezdhetik meg pályafutásukat. Most szerencsére újabb részletek láttak napvilágot a Xeon D SoC egységekkel kapcsolatban, így most már az is körvonalazódik, milyen változatokban érkeznek.

A mikroszerver-piacot összesen háromféle Broadwell-DE lapka veszi célba. A legkisebb négymagos, a középső hatmagos, a csúcsmodell pedig nyolcmagos lesz – utóbbiból kétféle is érkezik. A felsorolt példányok természetesen mindannyian beleférnek majd a 45 wattos TDP keretbe.

A beágyazott rendszerek piacát ötféle Xeon D SoC, valamint egy Pentium SoC veszi célba – ezek a termékek kommunikációs és adattárolási feladatok ellátásáért felelős konfigurációkba kerülhetnek. A két felsőkategóriás példány 45 wattos, illetve 35 wattos TDP-vel érkezik, processzormagjaik száma pedig nyolc lesz. Érkezik egy 35 wattos, hatmagos processzor, valamint két darab négymagos egység is, amelyek 35 wattos, illetve 25 wattos TDP-vel rendelkeznek. A sort egy kétmagos példány zárja a maga 25 wattos TDP-jével. A fentebb említett Pentium SoC két processzormaggal érkezik, TDP-je pedig valahol 20 watt alatt helyezkedik majd el.

A források szerint a beágyazott rendszerekbe szánt SoC egységek élettartama hosszabb lesz, mint szerverekbe szánt társaiké, sőt, nagysűrűségű rendszerekben is gond nélkül helytállnak majd, ugyanis magasabb rendszerhőmérsékletet is el fognak viselni. A hat új modell közül kettőnél kibővített üzemi hőmérséklettartomány áll majd rendelkezésre, azaz ezek a példányok tágabb hőmérséklet-keretek között működhetnek, mint társaik.

A dolgok jelenlegi állása szerint a következő év második negyedévében csak egyetlen egy nyolcmagos példány mutatkozik be, méghozzá limitált hálózati képességekkel, a többi újdonság majd csak az év harmadik negyedévében rajtolhat el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward