Indilinx Barefoot 3 alapú OCZ SSD meghajtók érkezhetnek

Az új SSD vezérlővel ellátott OCZ SSD meghajtók érkezésére sem kell már sokat várni.

Indilinx Barefoot 3 alapú OCZ SSD meghajtók érkezhetnek

Az Indilinx alapokon nyugvó Octane, Vertex 4-es és Agility 4-es SSD meghajtók mint az korábban kiderült, nem Indilinx SSD vezérlőt használnak, hanem egy, a Marvell-től licencelt SSD vezérlő chipet, amelyhez szabadalmaztatott firmware-t készített az OCZ. A hírek szerint az OCZ már elkészült a legújabb Indilinx vezérlővel is, amelynek gyártása már megindult a TSMC műhelyében. Az Indilinx Barefoot 3-as SSD vezérlőre alapozó adattárolók első mintapéldányai várhatóan szeptemberre készülnek el.

A szóban forgó SSD vezérlőről egyelőre keveset lehet tudni. Az OCZ elnök-vezérigazgatója, Ryan Petersen a cég pénzügyi eredményeiről beszámoló konferencia alkalmával mindössze annyit árult el az újdonságról, hogy az egy 32-bites, 400 MHz-es magórajelen ketyegő „Aragon” processzorra alapoz, ami SSD specifikus RISC utasításkészlettel rendelkezik. Furcsa módon arra is fény derült, hogy az új chipet építőkockaként használja a vállalat és harmadik féltől licenceli. Ennek fényében úgy tűnik, hogy a Barefoot 3-as SSD vezérlő sem egy egyedi OCZ megoldás lesz, de nem is csak egy egyszerűen licencelt kész termék.

Természetesen a Barefoot 3 alapú megoldásoktól azt várja a cég, hogy azok teljesítmény tekintetében majd jelentősen felülmúlják az OCZ jelenleg is forgalomban SSD meghajtóit, igaz, konkrétumokkal, azaz a várható sebességnövekedés mértékével kapcsolatban semmit sem mondott a vállalat első embere. Az már azonban biztosnak tűnik, hogy az első Barefoot 3 alapú SSD meghajtók még az idei év harmadik negyedévének vége előtt megjelenhetnek.

A Barefoot 3 típusú SSD vezérlő érkezése felkavarhatja a piac állóvizét, ugyanis régóta nem érkezett új SSD vezérlő a szegmensbe. Érdekes lesz látni, hogy a friss megoldás hogyan teljesít a riválisaival szemben, amelyek többsége már több, mint egy éve jelen van a különböző SSD meghajtókban. Egyelőre az is rejtély, hogy az OCZ mérnökei milyen típusú NAND Flash memóriachipeket társítanak az új SSD vezérlőhöz. A 20 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipeket használó SSD-k érkezésére még az idei év vége előtt sor kerülhet, ám kicsi a valószínűsége annak, hogy az OCZ Indilinx Barefoot 3-as SSD-iben ilyen NAND Flash memóriachipek teljesítenek majd szolgálatot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward