Indiai startup segít az ütőképes Intel dGPU-k fejlesztésében

A friss szerzemény elsősorban abban segít, hogy az új dGPU-k energiahatékonyan működhessenek.

Indiai startup segít az ütőképes Intel dGPU-k fejlesztésében

Az Intelnél régóta nem titkolják, hogy ismét szeretnének szerencsét próbálni a videokártya piacon, ahol egyebek mellett játékosoknak szánt termékekkel is jelentkezni fognak a nem is oly távoli jövőben. A munka sikerén rengeteg szakember dolgozik, beleértve az AMD Radeon Technologies Group volt vezetőjét, Raja Kodurit is. Az eredményekről egyelőre nem nagyon hallani, de talán korai is lenne ilyesmiről beszélni. Egy fontos dologról viszont mindenképpen érdemes említést tenni, ami óriási segítséget nyújthat abban, hogy az új grafikus processzorok kellően energiahatékonyak lehessenek.

A vállalat nemrégiben felvásárolt egy indiai startupot, amely az Ineda nevet viseli, korábbi tevékenysége alapján pedig mindenképpen ígéretesnek tűnik. A startup fejlesztőcsapatának specialitása az, hogy egyedi felépítésű processzorokat terveznek és fejlesztenek, amelyek elsősorban viselhető eszközökben juthatnak szerephez. Itt kifejezetten energiahatékony megoldásokra kell gondolni, amelyek nagyon keveset fogyasztanak, miközben kiolvassák a különböző szenzor-adatokat, valamint figyelnek a hangalapú utasításokra is. Az energiahatékonyság ebben az esetben azért nagyon fontos, mert a viselhető eszközöket jellemzően senki sem akarja napi szinten tölteni.

Az ígéretes startupra több piaci szereplő is felfigyelt az elmúlt időszakban, így például az Imagination Technologies, a Samsung, illetve a Qualcomm is támogatta őket összesen mindegy 60 millió dollárral, ami kétségkívül jó helyre került. A nagy tolongást látva az Intel is felfigyelt az Ineda csapatára, méghozzá olyannyira, hogy fel is vásárolták őket. A cég igazából nem is az Ineda szabadalmait akarta így megszerezni, hanem a meglehetősen jól képzett fejlesztőgárdát, amelynek tagjai igen tapasztaltak az energiahatékonyság témakörében és a SoC fejlesztésben is. A gárda egyébként nagyjából 100 mérnökből áll.

Galéria megnyitása

Az energiahatékonyság a mobileszközök mellett a grafikus processzorok esetében is kiemelten fontos, hiszen nem mindegy, mekkora hőt termel az adott GPU: minél nagyobb a hőtermelés, annál nagyobb és drágább hűtést kell használni, valamint a ventilátor zajszintje is annál nagyobb – és nem mellékesen a fogyasztás is magasabb. Az Nvidia térfelén ezt a GeForce GTX 480 után tanulták meg igazána mérnökök, azóta pedig folyamatosan zajlanak a fejlesztések, ami jótékonyan hat az energiahatékonyságra, ebből pedig a mai napig profitálhatnak.

Az Ineda felvásárlása körül van egy érdekes mellékszál is. A cég alapítója, Dasaradha Gude, aki az AMD India vezérigazgatójaként is tevékenykedett, ugyanúgy Hyderabad városába való, mint Raya Koduri, aki szintén dolgozott az AMD-nél, vagyis lehet némi kapcsolat a két szakember között. Egyes spekulációk szerint maga Raja Koduri is komoly szerepet játszhatott abban, hogy a felvásárlás létrejöjjön. Arról persze nem esett szó, hogy pontosan mekkora összeg cserél gazdát a tranzakció során.

Annyi viszont kiderült, hogy az Intel Hyderabad területén globális technológiai központot szeretne létrehozni az elkövetkező időszakban, ahol eleinte mintegy 1500 mérnök kezdené meg a munkát, később azonban fokozatosan 5000 főre emelnék a létszámot. Hyderabadban egyébként már foglalkoztat néhány szoftverfejlesztőt a vállalat, most pedig, hogy az Inedát is felvásárolták, logikus lépésnek tűnik egy technológiai központ kiépítése, ami a helyi mérnökök számára alighanem kifejezetten jó hír.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap