In Win S-Frame – Az extravagáns luxus-számítógépház

Az In Win egy meglehetősen megosztó számítógépházat készített az S-Frame személyében, amiből csak 500 darab kerül forgalomba, így igen ritka kuckóak tekinthető.

In Win S-Frame – Az extravagáns luxus-számítógépház

Technológiai mesterfogások

Az In Win kreatív dizájnerei már sok érdekes számítógépházzal örvendeztették meg a nagyérdeműt. Ezek rendszerint a CES vagy a Computex alkalmával is megcsodálhatóak voltak, és érthető módon hatalmas tömeg volt körülöttük. Gondoljuk csak a D-Frame-re, annak kicsinyített testvérére, vagy cikkünk főszereplőjére, a több szempontból is rettentően különc S-Frame-re. A vállalat persze "kommerszebb" számítógépházakat is gyárt, de mi most elkalandozunk egy kicsit a luxuskategóriába, és bemutatjuk az előbb említett S-Frame-et!

Egymás mellett a kétféle kivitel.

Ebből a felettébb különleges számítógépházból – amit nyugodtan nevezhetünk akár művészi alkotásnak is – mindössze 500 darab hagyta el a gyártósort. Az S-Frame nem csak emiatt, de a gyártásához felhasznált különleges technológiák miatt sem olcsó: egy jobb asztali számítógép vagy noteszgép árát kérik el érte a kasszánál.

Az igényes S-Frame-et készítői természetesen nem csak dísznek szánják: belsejében meglehetősen erős konfiguráció kaphat helyet. Mielőtt kibontanánk a csomagot, és megnéznénk, mit alkottak az In Win dizájnerei és mérnökei, előtte feltétlenül érdemes szemügyre venni az alábbi táblázatot, amelyben szerepel a számítógépház minden fontos tulajdonsága.

A fentiek alapján nem tűnik rossznak az S-Frame, igaz, formavilága a művészi alkotásokhoz hasonlóan megosztó. Ezzel persze nincs is baj, hiszen a 300 000 forintos ár és a különc formavilág miatt csak egy szűk vásárlóréteg kerülhet az In Win célkeresztjébe, ráadásul a limitált példányszám miatt Magyarországra is csak pár darab érkezett az újdonságból.

Technológiai mesterfogások

Ugyan az S-Frame látvány tekintetében is kiemelkedően egyedi jelenség, de a dizájn méltatása mellett a gyártástechnikai mesterfogásokra is érdemes kitérni néhány szó erejéig. Az S-Frame alapját egy hatalmas, két méter hosszú alumíniumlemez alkotja, amelynek vastagsága 4 milliméter – érthető hát, miért olyan nehéz a termék. A kétméteres lemezből precíz, lézeralapú megmunkálással vágják ki a végső ház sablonját, a lemezt pedig két körben anodizálják. Első körben kap a lemez egy alapszínt (arany vagy piros), ami később a lemez-élek mentén lesz látható – és ehhez illeszkednek az edzett üveglapokat tartó csavarok és távtartók, az "előlapi panel", illetve a különböző tálcák is. Második körben a végleges fekete/sötétszürke színt is megkapja a szálcsiszolt lap, ez lesz a nagy lemezfelület színe. A lemez felülete a kétkörös anodizálásnak köszönhetően sokkal strapabíróbb, de az eljárás a dizájnnak is jót tesz, hiszen egyedivé teszi a terméket. A szálcsiszolt lemez felülete egyébként fényes és igényes, azaz tényleg felsőkategóriás termékhez illő benyomást kelt.

Az így elkészített, gondosan megmunkált szálcsiszolt alumínium lapot precízen meghajtogatják – ez összesen 15 hajtást jelent –, így elkészül az S-Frame, ami gyakorlatilag egyetlen nagy alumíniumlapból áll. A hajtogatott hát két oldalára távtartókat szerelnek, amelyre edzett üvegből készített üveglapok kerülnek, így benn lapuló konfiguráció minden részlete alaposan megcsodálható.

Az S-Frame nem tekinthető klasszikus számítógépháznak – már csak a dizájnja miatt sem –, hiszen nyílt légtérrel rendelkezik, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Előny, hogy a meleg levegő szabadon távozhat, illetve az is, hogy bármikor kényelmesen hozzáférhetünk a különböző hardverkomponensekhez – de nem csak mi, hanem gyermekeink és/vagy háziállataink is, ami balesetek forrása lehet. Hátrány az is, hogy a nyitott kivitel miatt le kell mondanunk a zárt számítógépház nyújtotta minimális zajszigetelésről is, valamint a por is szabadon bejut, majd lerakódik a hűtőbordákon és a különböző alkatrészeken is.

Cserébe viszont elmondhatjuk, hogy olyan stílusos számítógépházunk van, ami csak nagyon-nagyon keveseknek!

A számítógépház külseje és belseje

A tartozékok

Az In Win S-Frame egy óriási dobozban érkezik, ami tényleg hatalmas – annyira nagy volt, hogy szokásunkkal ellentétben ezúttal nem tudtunk fotót készíteni róla. A dobozban alaposan körbebástyázva foglalt helyet a számítógépház, felületét pedig egy finom anyagból készített kis "zsák" védte a szállítás megpróbáltatásai okozta sérülésektől. A tartozékok egy külön dobozban kaptak helyet.

Az S-Frame mellé a szerelési útmutatón kívül kapunk néhány csavart, valamint drót alapú, illetve néhány csavarozható kábelrögzítőt is. A csomagban meglepő módon kábelharisnyával ellátott tápkábelek is helyet kaptak: az egyik kábelkorbács a SATA bővítőhelyeket célozza, míg a másik az alaplaphoz készült. Extraként négy darab számozott SATA adatkábel is lapul a csomagban. A sort egy törlőkendő zárja, amire szükség is lesz, hiszen az üvegfelület könnyen összegyűjti az ujjlenyomatokat, ahogy az anodizált alumíniumból készített ház felülete is.

A számítógépház

A cseppet sem könnyű számítógépház üresen, konfiguráció nélkül is 17,41 kilogrammot nyom a mérlegen, a teljes csomag tömege pedig dobozzal és tartozékokkal együtt a 23 kilogrammot is meghaladja. Az óriási dobozban egy 560 milliméter magas, 313 milliméter széles és 755 milliméter hosszú számítógépház lapul, ami első ránézésre megdöbbentően érdekes formavilággal rendelkezik.

Az extravagáns kuckó hatalmas méretének megfelelően rengeteg helyet is kínál. A számítógépház edzett üvegből készített oldallapjait aranyszínű csavarok tartják a helyükön, és természetesen a távtartók is aranyszínűek.

Az üveg furatait gumibetétek védik a sérüléstől, amelyek gyakorlatilag alátétként is funkcionálnak – ezekre fekszenek fel a távtartók, valamint a csavarok is. Az üveglapokat érdemes biztos fogással leszedni – ne feszítsük őket semelyik irányba, mert annak extrém esetben elpattanás is lehet a vége.

Az elegáns előlap mögött megtaláljuk az előlapi portokat, illetve a bekapcsoló- és reset gombot tartalmazó panelt, amelyen négy darab USB 3.0-s port, egy fejhallgató kimenet, egy mikrofon bemenet és a rendszer működéséről árulkodó LED-ek sorakoznak. A bekapcsoló gomb diszkrét kék fényben úszik, a HDD/SSD aktivitását jelző LED pedig stílusosan narancssárga fénnyel villog.

Szemből nézve a bal oldali üveglap mögött találjuk a különböző bővítőhelyeket. A hatalmas alaplaptálcán ATX vagy microATX formátumú alaplap fér el – a tálca hasznos alapterülete 330 mm x 260 mm. Az alaplaptálca felett 8 darab PCI bővítőhelyet alakítottak ki, amelyekben maximum 340 milliméter hosszú, 160 milliméter magas bővítőkártyák férnek el, így a csúcskategóriás videokártyák alkalmazása sem probléma. A bővítőkártyák hátlapi portjai felfelé néznek, ami az egyes SilverStone számítógépházak esetében már régóta hétköznapi dolog, de azért még mindig rácsodálkozhatunk a megoldásra. Processzorhűtőből maximum 195 milliméter magas példány fér el a házban, ha az edzett üvegből készített oldallapot is a helyére akarjuk tenni.

Az alaplaptálcától jobbra négy darab aranyszínű tálcát találunk, amelyek a különböző adattárolókat fogadják. Egy-egy ilyen tálcán egy 2,5 hüvelykes vagy 3,5 hüvelykes meghajtó kaphat helyet, a tálca pedig kézzel is könnyedén kitekerhető csavarral rögzül a helyére. A csavar egybe van építve a kerettel és még rugót is tartalmaz, így a szerelés egyszerű, gyors és kényelmes. A tálcák aljára átlátszó fóliacsíkokat is ragasztottak annak érdekében, hogy a tálca beillesztésekor ne karcolja össze az alját a 4 milliméter széles alumíniumlap éle.

Az alaplaptálca másik oldalán a tápegység bővítőhelyét találjuk, ami a másik oldal felől érhető el. Ez a bővítőhely gyakorlatilag saját légteret kapott, ahogy az adattárolók bővítőhelye is. Az ugyancsak könnyen szerelhető, rugós csavarokkal ellátott bővítőhely maximum 300 milliméter hosszú és 95 milliméter magas tápegység elszállásolására alkalmas, felületén pedig négy gumibetét is található, így a tápegység igényesen rögzíthető. Természetesen ennek a bővítőhelynek a hátulján is vannak átlátszó fóliacsíkok, amelyek a karcok megjelenését akadályozzák.

A ház alsó szegmensébe, az alaplaptálca alatti részre került a hűtőrendszer rögzítését segítő tálca, ami természetesen szintén arany dizájnt kapott. A tálcán három darab 120 milliméteres átmérőjű kivágást alakítottak ki, természetesen furatokkal együtt, így elég sok lehetőségünk van, legalábbis ami a rendszerhűtést illeti. Elfér itt 120-, 240-, vagy 360 milliméter hosszú hőleadó radiátor, de csak maximum 135 milliméteres szélességig. Viszont a kisebb hőleadó radiátor mellé akár 120 milliméteres rendszerhűtő ventilátort vagy ventilátorokat is elhelyezhetünk. A tálca csavarjaihoz picit nehéz hozzáférni, különösen igaz ez a bal szélsőre. A rugós csavarok kitekerése után a hátoldalon ennél a bővítőhelynél is megtaláljuk a szokásos, átlátszó fóliából álló karcvédőt. A szellőzés kialakításának köszönhetően a friss levegő a ház alja felől érkezhet, a meleg levegő pedig fent távozik.

A ház hátulján egy széles gumicsík tölti be a talp szerepét, míg elől két láb tartja stabilan a terméket. A sorszámot tartalmazó matricát az alaplaptálcától balra található lapon kell keresni – esetünkben sorszám nem volt.

Bekerül a hardver – rövid teszt

Szerelés

Mivel az S-Frame egy tágas számítógépház, így a különböző hardverkomponensek beszerelése gyerekjáték: minden gyorsan és egyszerűen a helyére pakolható, de a kábelek esztétikus elvezetése már komolyabb kihívást jelent.

A gyárilag mellékelt rögzítőkkel akár "házon belül" is elvezethetjük a kábeleket, ha akarjuk, de opcionálisan az alaplaptálca mögött is eltekerőzhet a kábelkígyó, hiszen bőven van számára hely.

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-3

5.jpg" target="_blank"][/link]

A gyári kábelek elég hosszúak ahhoz, hogy hátul vezessük el őket – pont emiatt döntöttünk úgy, hogy nem az alaplap felőli oldalon, hanem inkább hátul vezetjük el a kábeleket, hiszen így a szellőzés is optimális maradhat. Hátul a csavarozható kábelbilincseket nem tudtunk használni, de ez nem is volt baj, hiszen sikerült nélkülük is vállalhatóan esztétikus munkát végezni. Nyilván elegánsabban is megoldható a kérdés.

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-3

3.jpg" target="_blank"][/link]

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-3

6.jpg" target="_blank"][/link]

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-3

9.jpg" target="_blank"][/link]

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-41

.jpg" target="_blank"][/link]

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-44

.jpg" target="_blank"][/link]

A szerelés befejezése után az oldallapok felszerelésénél egy fura problémába botlottunk: a fotózás és a szerelés miatt sokat forgatott alumíniumszerkezet kicsit kitágult, így az oldallapok nem mentek vissza a helyükre. Ezt a kihívást egyszerűen leküzdhetjük: a ház elejét és hátulját harmonika módjára összébb szoríthatjuk, így az oldallapok is felmennek majd. Látszik, hogy még a 4 milliméter vastag alumíniumlemez sem kellően masszív ahhoz, hogy ne mozduljon el néhány milliméternyit szerelés közben.

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-46

.jpg" target="_blank"][/link]

[link href="https://ipon.hu/_userfiles/Image/joker/hazak/in_win/s-frame/s-frame-49

.jpg" target="_blank"][/link]

Szerencsére a végeredmény esztétikus lett, ugyanis alaplapunk, illetve a Cooler Master hazai képviseletétől kapott tápegység is remekül harmonizál az arany/fekete színvilággal.

A tesztrendszer az alábbi komponensekből állt:

• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1

• Processzor: Core i7-4790K (Devil's Canyon)

• Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Predator DDR3-1866 MHz

• Adattárolás: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM)

• Tápegység: Cooler Master V850

• Számítógépház: In Win S-Frame

• Processzorhűtő: Cooler Master Nepton 240M

• Videokártya: GeForce GTX 770

• Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64 (minden frissítéssel)

• Hőfokok ellenőrzése:

– Gyári GB app (System Information Viewer)

– CPUID Hardware monitor

Néhány gyors mérés

Ugyan a legfontosabb az volt, hogy a számítógépházat kívül-belül alaposan bemutassuk, ha már kész konfigurációt építettünk bele, néhány mérést azért elvégeztünk, amelyek színesítik a képet. A mérés ezúttal egy viszonylag hűvös szobában végeztük el, ahol 17,8 Celsius fokos hőmérséklet és 49%-os relatív páratartalom uralkodott – utóbbi a teszt során 2-3%-ot emelkedett.

Az eredményeket az alábbi diagram tartalmazza:

A nyitott, különálló légtér-részekkel rendelkező S-Frame remekül szellőzik, de ez aligha meglepő. Az új mérések azonban csak annyival mutatnak jobb értéket a korábbi tesztpados méréshez képest, amennyivel hűvösebb volt a tesztnek helyet adó szoba. Ez persze semmit sem von le az eredményekből: a tesztkonfiguráció összességében hűvösen üzemelt.

Viszont arra fel kell készülni, hogy a nyitott gépházból minden zaj kiszűrődik, mint ha egy egyszerű tesztpadot használnánk, így érdemes halk komponensek beszerelése mellett dönteni.

Verdikt

Verdikt

Az In Win S-Frame egy üde színfolt a számítógépházak piacán. Az igényesen legyártott, extravagáns formavilággal büszkélkedő kuckó a limitált példányszám miatt eleve kevesek kiváltsága lehet, de ha azt is hozzátesszük, hogy idehaza 300 000 forintot kérnek el a termékért (ajánlott fogyasztói ár, nálunk azért 10%-kal kevesebb van a cédulán), akkor még tovább szűkül a potenciális vásárlók köre.

Az S-Frame szerelhetőség,felépítés és szellőzés tekintetében remekül vizsgázott, így igazából nem tudunk belekötni semmibe – a tényleg rettentően borsos árcéduláján kívül. Vagyis két dolog azért mégis szemet szúrt: egyrészt adhattak volna a termékhez egy-két rendszerhűtő ventilátort, másrészt a fémdrótok helyett igazán beleférhetett volna az összegbe egy csomag kábelrögzítő gyorskötöző. Ezek a termék árához képest porszemnyi extra költséget képviselnek.

Na de összegezve az eddigieket: ha nem számít a pénz és valami kifejezetten egyedi számítógépházra vágyunk, valamint a képek alapján a dizájn is bejön, akkor mi tudjuk ajánlani az In Win különlegességét, mert tényleg egy elég egyedi darab. Arra azért érdemes felkészülni, hogy a legtöbb számítógépasztal alá nem fog beférni a hatalmas monstrum, de ez nem is baj, hisz az ember nem azért vesz ilyen extrém számítógépházat, hogy rejtegesse a kíváncsi szemek elől.

Hasznos linkek

• Hivatalos honlap: In Win

• Vásárlás: iPon Webshop

Az In Win S-Frame házat a hazai forgalmazótól, a Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward