Íme, az Nvidia legfrissebb zászlóshajója, a GTX 680

Az Nvidia – ahogy az a korábbi pletykák alapján várható volt – ma végre hódító útjára indította GeForce GTX 680-as videokártyáját. A GeForce GTX 670 Ti-ről egyelőre sajnos nincsenek hírek, így már biztos, hogy a két újdonság nem egy napon debütál.

Íme, az Nvidia legfrissebb zászlóshajója, a GTX 680

Az Nvidia – ahogy az a korábbi pletykák alapján várható volt – ma végre hódító útjára indította GeForce GTX 680-as videokártyáját. A GeForce GTX 670 Ti-ről egyelőre sajnos nincsenek hírek, így már biztos, hogy a két újdonság nem egy napon debütál.

GTX 670 Ti ide vagy oda, ismerkedjünk meg az Nvidia új zászlóshajójával, a GeForce GTX 680-as modellel, amelyről az utóbbi napok, illetve hetek folyamán már szinte minden lényeges információ kiderült. A friss videokártya egy GK104-es kódnévre keresztelt, Kepler architektúra köré épülő GPU-ra támaszkodik, ami a TSMC üzemében készült, méghozzá 28 nm-es gyártástechnológiával – csakúgy, mind az AMD nemrégiben bemutatott GPU újdonságai, a Tahiti, a Cape Verde és a Pitcairn.

A GK104-es grafikus processzor összesen 1536 CUDA maggal rendelkezik, ami A GTX 580 esetében alkalmazott CUDA mennyiséghez képest háromszoros mennyiség, de a lényeg most is a részletekben rejlik (erről bővebben majd cikkünkben). A GK104-es GPU 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, ami kereken 6 GHz-es effektív órajelen ketyeg. Utóbbiaknak köszönhetően 192 GB/s-os memória-sávszélesség érhető el. A videó kimenetek között két DVI portot, valamint egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozót találunk. A friss videokártya 3D Vision, 3D Vision Surround, CUDA, DirectX 11, PhysX, és háromutas SLI támogatással érkezik.

A fenti táblázat adatai alapján papíron a GeForce GTX 680 a GeForce GTX 580 shader teljesítményének 195%-át, a textúrázó teljesítményének 260%-át, a renderelő teljesítményének 87%-át, a memória sávszélességének pedig 100%-át hozza. A GeForce GTX 680 azonban mégsem a GeForce GTX 580-nal, hanem a GF114 alapú GeForce GTX 560 Ti-vel van inkább rokonságban, már ami a specifikációit illeti (256-bites adatsín, ROP egységek száma). A szóban forgó videokártya shader teljesítményének 244%-át, textúrázó teljesítményének 244%-át és renderelő teljesítményének 122%-át hozza a GeForce GTX 680, míg a memória alrendszer a GeForce GTX 560 Ti memória-sávszélességének 150%-át teljesíti. Ebből kindulva a GTX 560 Ti-hez képest - a ROP teljesítmény kivételével - minden tekintetben megduplázódott a GPU teljesítménye.

A GK104-es GPU alap esetben 1006 MHz-es magórajelen ketyeg, ez az úgynevezett „core base”, azaz az alap órajel. Terheléstől függően 1056 MHz-ig emeli a rendszer a GPU órajelét – ez a „core boost” órajel. Az új videokártya 195W-os TDP-vel érkezik, üresjáratban pedig 15W-os fogyasztással üzemel. Az újdonság két darab hattűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazását követeli meg.

Az órajel-emelés persze elég komplex módszer alapján zajlik. A GPU Boost technológia a terhelés, a feszültségek és a hőfokok alapján határozza meg az optimális magórajelet, amit automatikusan alkalmaz is, így a rendszer mindig a lehető legjobb teljesítmény/watt hányadost éri el. Az Nvidia az adaptív V-Sync technológiát is a GeForce GTX 680 esetében mutatja be először: ez az eljárás a képfrissítési rátánál alacsonyabb képkocka/másodperces sebesség és a V-Sync képkocka/másodperces sebesség közötti „szakadékot” simítja ki, így elkerülhető a lag és ezzel együtt természetesen a kellemetlen page-tearing effektus is.

A GeForce GTX 680 ajánlott végfelhasználói ára 499 dollár. Az Nvidia partnereinek videokártyáit hamarosan csokorba szedve tálaljuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward