Íme az Android 7.1 Nougat változáslistája

A friss Android sok olyan tartalommal jön, ami csak a Pixel és a Pixel XL okostelefonokon lesz meg.

Íme az Android 7.1 Nougat változáslistája

A Google a Pixel és Pixel XL okostelefonok bemutatásakor nem sokat mesélt arról, hogy maga az operációs rendszer milyen változásokon ment keresztül. Most viszont már erre is van rálátásunk, hála az AndroidPolice szaklapnak, ami a teljes változáslistát nyilvánosságra hozta.

A Nougat esetében a Google Pixel okostelefonokkal kapcsolatban kiderült, hogy számos olyan fejlesztést is felvonultatnak, ami csak ezeknél lesz elérhető, más okostelefonokon nem találkozhatunk velük, hiába fut majd azokon is az Android 7.1 rendszer. A Nexus termékvonalon is voltak már ilyen funkciók, most viszont tényleg sok ponton lehet majd eltérést felfedezni a Pixelekre szabott Android 7.1 és a mindenki más számára elérhető kiadás között. Az alábbiakban először azokkal a dolgokkal fogunk foglalkozni, amik csak azokat a felhasználókat fogják érinteni, akik valamelyik Pixel készülék megvásárlása mellett döntenek.

Az első és legfontosabb exkluzív szolgáltatás a Google Assistant. Bizony, sajnos csalódottan kell majd tudomásul vennie azoknak, akik valamilyen más készülékre várják az Android 7.1 frissítést, hogy az nem fogja tartalmazni a digitális asszisztenst, amire a Google egyébként nagyon büszke. Ezt a mesterséges intelligenciát így csak a Google Allo csevegőn keresztül vehetik igénybe a felhasználók. Nem meglepő módon a Pixel Launcher grafikus felület is csak a referencia mobiloknak szól, és ide tartozik még rengeteg kisebb kozmetikai módosítás is, így például az átszabott beállítások, az új hátterek vagy a dinamikus ikonok. A kamera sok érdekes lehetőséget nyújt a Pixel és Pixel XL esetében, de ezek is csak a kiemelt párosnak szólnak. A hardveresen gyorsított HDR+, a Smartsorozatkép, az AE/AF lezárási opciók, az előre hangolt fehéregyensúlyok és lehetne még sorolni apróságokat, ezek más mobilon nem lesznek ott a kamera beállításaiban. Legalábbis nem ilyen formában, mert azt azért tegyük gyorsan hozzá, hogy a legtöbb gyártó alaposan hozzányúl az Androidhoz, és nem egy alap változatot telepít a gépeire.

A szenzorokat és a kapcsolati lehetőségeket összefogó érzékelőközpont, valamint az androidos vagy iOS-es eszközökről való átköltözést segítő friss megoldás is exkluzívak. Az adattárolással kapcsolatos újdonság, a Smart Storage is csak a Pixeleken jut szerephez, amihez hozzátartozik a korlátlan fotó- és videófeltöltési lehetőség is a Google Photos rendszerbe. A Smart Storage követi, hogy milyen adatokról készült már biztonsági mentés, és mikor fogytán van a hely, magától törli a régi és online tárhelyre mentett dolgokat. Végül a telefonos vagy szöveges segítségnyújtás is ide tartozik még, ahol képernyőmentéseket is meg lehet osztani a Google munkatársaival, ha valamilyen problémája van az embernek.

Röviden összefoglalva a helyzet olyan egyébként, mintha a Google is elkészítette volna a saját kiegészítéseit az alap 7.1-es rendszerre (hasonlóan a többi gyártóhoz).

Most pedig vegyük számításba azokat a dolgokat, amit már bárki élvezhet majd, aki egy Android 7.1 rendszert futtató okostelefont fog a kezében tartani. Befutott a Daydream VR, amihez a szükséges kiegészítőket a bemutatón leplezte le a Google (virtuális valóság headset és egy szenzorokkal benépesített kontroller). Megjelent a Night Light, ami önmagától képes lesz a megjelenítő színhőmérsékletét a napszaknak megfelelően változtatni, így az esti olvasásnál kevésbé fogja fárasztani a szemet a készülék. A Google jobbá tette az érintőkijelző és a megjelenítő viselkedését is a friss Nougat esetében. És az Android 7.1 hozza el a beavatkozásmentes frissítéseket is, szóval ezt követően a felhasználóknak semmit nem kell tennie akkor, mikor jön egy új rendszerkiadás.

Ezeken felül van egy sor olyan dolog is, ami már inkább a fejlesztőknek szól. Ilyen például az új parancsikon menedzselésre szolgáló API, a kör alakú ikonok támogatása és a billentyűzetről való képbeillesztés is. Újítás, hogy az ujjlenyomat-olvasóval lehet megnyitni vagy bezárni az értesítéseket, valamint jobban lehet felügyelni a tárhelyet is.

Az Android 7.1 frissítések először a támogatott Nexus referencia készülékeket érintik, csak ezeket követően frissülhetnek majd más gyártók termékei. Az új Nougat variánsra való átállásról eddig egy gyártó sem számolt be, az Android 7.0 frissítési listák viszont már szerencsére gyűlnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward