Íme 2014 legnépszerűbb gyenge jelszavai

A SplashData a kiszivárgott jelszavak elemzésével állított fel toplistákat, amelyek helyenként megdöbbentő képet festenek a jelszóválasztási szokásokról.

Íme 2014 legnépszerűbb gyenge jelszavai

Annak ellenére, hogy az elmúlt években sok veszély leselkedett a különböző online szolgáltatások felhasználóira, még mindig hódítanak az egyszerű, könnyedén kitalálható jelszavak, amelyek komoly problémák forrásai lehetnek – főleg, ha ugyanazt a gyenge jelszót több tucatnyi szolgáltatáshoz is használják.

A helyzet jobb, mint néhány évvel ezelőtt, de van még hova fejlődni

A SplashData összesítése szerint – ami a 2014 folyamán kiszivárgott jelszavak feldolgozása alapján készült – az elmúlt évben a legnépszerűbb gyenge jelszavak között az első helyet foglalta el az "123456" számsor. A dobogó második fokán a "password" jelszó helyezkedett el, majd ezt az "12345" és az "12345678" követte, de az ötödik helyre még a "qwerty" is befért. Szomorú tény, de az "123456" és a "password" nem csak tavaly, de 2013 folyamán is népszerű volt: ez a két gyenge jelszó vezette akkoriban a toplistát.

Sajnos az egyszerű billentyűzetmintákra alapuló jelszavak még mindig nagyon népszerűek, hiába köztudott, mennyire gyenge az általuk kínált védelem. Tartózkodni kellene a csak számokból álló jelszavak használatától is, különösen akkor, ha számsorról van szó. Szerencsére egyre több weboldal és szolgáltatás ellenőrzi a megadott jelszó erősségét, valamint arra is sok helyen "kényszerítik" a regisztrálót, hogy betűkből és számokból álló jelszót adjon meg. A hosszabb billentyűzetmintán alapuló jelszavak emiatt egyre népszerűbbekké válnak, ám ezek még mindig nem nevezhetőek biztonságosaknak.

A SplashData szakemberei zsinórban negyedik éve foglalják össze az adott év legnépszerűbb gyenge jelszavait – idén például több, mint 3,3 millió 2014-ben kiszivárgott jelszó elemzésével készítették el a statisztikákat. A kiszivárgott jelszavak jellemzően Észak-Amerikából és Nyugat-Európából származnak, így leginkább e térségek felhasználói jelszóválasztási szokásaira világítanak rá.

Az adatok alapján a SplashData szakemberei nem ajánlják az olyan billentyűzetminták alkalmazását, mint például "1qay2wsx" vagy qwertzuiop", de kedvenc sportunkat sem érdemes jelszóként használni. A baseball és a football egyaránt bekerültek a tíz leggyakrabban használt általános jelszó közé, de a top 100-as listán egyéb sportágak is képviseltették magukat. Gyakori volt még a csapatnevekkel kapcsolatos jelszóválasztás is – ilyenekből több is volt a top 100-as listán (pl.: Yankees, Eagles, Steelers, Rangers és Lakers).

A születési dátumok és a születési évek használata szintén nem ajánlott, csak úgy, ahogy a keresztneveké sem – utóbbiak közül a Michael, a Jennifer, a Thomas és a Jordan név is felkerült az 50 leggyakrabban használt általános jelszó listájára. A top 100-as listán autómárkák, sportolók, filmcímek, hobbik, káromkodások és kifejezések is szerepeltek.

Amiatt, hogy 2013 és 2014 folyamán is többször szivárogtak ki jelszavak, a jelek szerint sokkal többen választottak erősebb, egyedibb jelszavakat, mint az előző években, ugyanis a 25 legnépszerűbb, legszélesebb körben használt jelszó csak a kiszivárgott jelszavak 2,2%-át teszi ki (a top 25 egyébként az eredeti bejelentésben olvasható).

Néhány tipp

Erős jelszó generálásához több online szolgáltatás is rendelkezésre áll, de jelszókezelő szolgáltatások is léteznek, mint például a LastPass vagy a 1Password.

Ha ezektől idegenkedünk, érdemes rendhagyó jelszóválasztási formulát kitalálni – olyat, amely számunkra könnyen megjegyezhető. Ilyet direkt nem írunk, hogy az ellenkező tábor számára se adjunk tippet. És persze arra is érdemes törekedni, hogy ne ugyanazt a jelszót használjuk mindenhol, az érvényben lévő jelszavakat pedig időnként változtassuk meg.

Tény, hogy ez nagyon sok odafigyelést igényel, de később sok bosszúságtól menthet meg minket, hiszen akkor, ha egy-egy szolgáltatásból ki is szivárognak jelszavak, azt máshol nem tudják majd felhasználni a támadók, amennyiben mindenhol más jelszót alkalmazunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward