Ilyen neveket kapnak az új AMD Radeon videokártyák?

Az új elnevezési rendszer elsőre kissé bonyolultnak tűnhet, de hamar meglátható benne a logika. Persze a hírben tárgyalt elnevezési gyakorlat még változhat.

Ilyen neveket kapnak az új AMD Radeon videokártyák?

Az AMD következő generációs videokártyáinak megjelenésére már nem kell sokat várni, ám az még mindig nem egészen világos, hogy az új videokártyák pontosan milyen nevezéktan szerint kapják meg saját típusjelzésüket.

Eddig, a legelső DirectX 10-ready videokártyák megjelenése óta az AMD a "Radeon HD xyz0" elnevezést alkalmazta, amelynél az "x" a generáció számát, az "y" a célba vett piaci szegmenset, a "z" pedig az adott kategória variánsait különböztette meg egymástól (például Radeon HD 7970). A jelek szerint ez a séma a Volcanic Islands sorozat tagjainak érkezésével alaposan megváltozik. Az új videokártyákat a sajtó munkatársai már ebben a hónapban megkaphatják annak érdekében, hogy a termékeket alaposan letesztelhessék. Persze ezzel együtt a formális rajtra is sor kerülhet, ha helyesek a korábbi értesülések.

A fenti séma változóit alkalmazva az alábbi elnevezési gyakorlatra lehet számítani: "Radeon Ry xz i", ahol az "i" a speciális szolgáltatásokat, illetve tulajdonságokat jelöli majd. Utóbbiakkal kapcsolatban még nagy a homály, de az elnevezés többi részével kapcsolatban már tisztul a kép.

Például egy Radeon R9 280 X névre keresztelt videokártyánál a "9"-es szám a felsőkategóriás piaci szegmenset jelöli, csak úgy, mint manapság a Radeon HD 7900-asoknál. A "2"-es szám a generációt, a "80"-as szám pedig az adott sorozat egyik variánsát jelöli. Utóbbi annyit jelent, hogy az "XT", azaz minden szolgáltatást felvonultató modellek "80"-as jelölést kapják, a "Pro" modellek, amelyek néhány tulajdonság tekintetében már korlátozva vannak, a "70"-es vagy "60"-as számozást viselik. Az alsóbb kategóriás termékek az "50"-es, illetve "40"-es számozást kaphatják, igaz, a séma még nem végleges. Az viszont biztos, hogy a fentebb említett "i" jelöléssel kapcsolatban, ami a speciális szolgáltatások jelenlétéről árulkodik, egyelőre nincs semmi információ.

A mobil termékek esetében az "M" jelölés továbbra is megmarad, ez az "xz" komponens elé kerül. Utóbbira egy példa: Radeon R9 M380 X. A fentebb tárgyalt elnevezési rendszert már használják az új AMD videokártyák a korai driverek esetében, legalábbis a GPU-Z adatbázisban már feltűnt néhány hasonló elnevezéssel rendelkező termék.

Kíváncsian várjuk, tényleg ilyen elnevezést alkalmaznak-e az új AMD videokártyák. Heteken belül kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward