Ilyen lesz az Intel apró, Haswell CPU-t alkalmazó PC-je

A Haswell alapú Intel NUC PC-ket már régóta várja a piac: most végre sikerült egyet lencsevégre kapni.

Ilyen lesz az Intel apró, Haswell CPU-t alkalmazó PC-je

Az Intel 2012-ben bemutatott NUC (Next Unit of Computing) névre keresztelt asztali számítógépei kompaktságukkal felkavarták az asztali számítógépek piacának állóvizét. Sajnos a termékek megjelenése után nem sokkal fény derült egy kellemetlen, tervezésbeli problémára: a WiFi adapter miatt melegedett az mSATA SSD meghajtó, ami a rendszer instabilitását okozta. A problémát a gyártó BIOS frissítéssel orvosolta, ami módosította a CPU hűtőventilátor üzemi karakterisztikáját, így ugyan hangosabb lett az apró PC, de legalább stabilan működik. Egyes modelleknél a BIOS frissítés önmagában kevésnek bizonyult, így ezek speciális hővezető tömböt kaptak.

Az Ivy Bridge alapú modellek egyszóval már régóta jelen vannak a piacon, így itt az ideje, hogy nyugdíjba menjenek, helyüket pedig átvegyék a Haswell alapú, második generációs példányok. A jelek szerint utóbbiak már készen is állnak a megjelenésre: a PAX Prime alkalmával sikerült lencsevégre kapni egy második generációs Intel NUC PC-t, amelyben már Haswell processzor üzemelt.

A D54250WYK típusjelzéssel ellátott példány kompakt alaplapja egy Core i5-4250U processzort rejt, ami két processzormaggal és egy Intel HD Graphics 5000-es sorozatú integrált videó vezérlővel rendelkezik. A 15 wattos TDP-vel érkező processzor 1,3 GHz-es alap- és 2,6 GHz-es Turbo Boost órajelen ketyeg. Az apró konfiguráció háza kompaktabb lett, mint az első generációs megoldásoké: az új kuckó 116,6 x 112 x 34,5 milliméteres mérettel bír, míg elődje 116,5 x 112 x 39,3 milliméteres mérettel büszkélkedett. Itt tehát csak magasságbeli különbség lesz, azaz az új számítógépház 4,8 milliméterrel laposabb lesz, mint a régi.

A szóban forgó Haswell alapú NUC négy USB 3.0-s portot, egy Gigabites Ethernet portot, HDMI és mini-DisplayPort videó kimenetet, valamint egy 3,5 milliméteres fejhallgató kimenetet kínál. A HDMI és a mini-DisplayPort csatlakozók természetesen 7.1 csatornás digitális audió folyamot is továbbítanak, ha a terméket esetleg HTPC szerepkörbe szánnánk.

A vezeték nélküli kommunikációs lehetőségek között a 802.11 b/g/n vezérlőtől a 802.11ac vezérlőn át a Bluetooth 4.0-ig minden opció rendelkezésre állhat majd. Az új asztali számítógépek a hamarosan megrendezésre kerülő IDF 2013 alkalmával már akár be is mutatkozhatnak, így lehullhat a lepel minden tulajdonságukról. És persze az is kiderülhet, mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward