Ilyen lehet a Snapdragon 865 mobilplatform

Ilyen lehet a Snapdragon 865 mobilplatform

A Qualcomm valószínűleg még idén be fogja mutatni a Snapdragon 855 és Snapdragon 855+ rendszerchipek utódját, és most kiszivárgott néhány eléggé konkrét információ azzal kapcsolatban, hogy mire is lehet ez képes, milyen felépítéssel rendelkezhet. A Snapdragon 865 néven emlegetett egység minden tekintetben előrelépést hozhat.

A december elején kerül megrendezésre az a Tech Summit esemény, amit a Qualcomm évente tart. Ennek az eseménynek a keretében a cég sok érdekességet meg szokott osztani a vállalattal és a várható újításokkal kapcsolatban. Valószínűleg idén az egyik kulcsfontosságú fejlesztés a Snapdragon 865 mobilplatform lesz. Viszont már az elmúlt napokban több érdekes pletyka is felröppent ennek kapcsán, amik hitelesnek tűnnek.

Az egyelőre még fejlesztés alatt álló újdonság nyolc darab Kryo névre keresztelt processzormagokat fog felvonultatni, de ezeknek az alapját továbbra is az ARM Cortex-A szériás egységek adhatják. A Snapdragon 865 CPU-ja három klaszterre lesz felosztva, ezek közül kettő klaszter nagy teljesítményű magokat vonultat majd fel, amik már a Cortex-A77-re épülnek. Lesz egy kifejezetten magas frekvencián működő, 2,84 GHz-es egység, és három olyan feldolgozó, melyek legfeljebb 2,42 GHz-ig skálázódhatnak. Az energiahatékonyság növelésére pedig négy Cortex-A55 alapú mag lesz befogva, ezek 1,8 GHz-en dolgozhatnak terhelés esetén.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 865 mobilplatformban már az Adreno 650 integrált grafikus vezérlő kap majd helyet. Ez támogatni fogja az összes szükséges API használatát, és érdekes módon állítólag csak 587 MHz-es órajelen üzemelhet majd. Az viszont borítékolható, hogy a tempóval így sem lesz gondja. A hírek szerint elérhető lehet majd ez a rendszerchip 4G LTE és 5G hálózati modemmel szerelve is, de ez a része a pletykáknak egyelőre még kicsit ködös.

A várható gyorsulásról azt írják, akik közel kerültek a fejlesztéshez, hogy a Snapdragon 865 lapkában található processzor nagyjából 20 százalékkal fogja felülmúlni a közvetlen elődjét, vagyis a Snapdragon 855+ rendszerchipet. Mivel eddig is nagyon komoly teljesítményt nyújtott a Qualcomm csúcsterméke, így valószínűleg az utódjára sem lehet majd panasz. Ami az IGP-t illeti, az Adreno 640-hez viszonyítva az Adreno 650 előre láthatólag 17-20 százalék körüli tempónövekedést hozhat.

A Snapdragon 865 már LPDDR5 rendszermemória támogatással jöhet, ami hozna még némi hatékonyságnövekedést a konyhára a teljes hardver szintjén. És korábbi információk arról is szóltak, hogy a Qualcomm az új generációnál váltani fog gyártástechnológiát, ami egyben azt is előre vetíti, hogy növekedni fog a sebesség mellett a hatékonyság is. A 7 nanométer biztosan marad, viszont a TSMC EUV eljárására állhat át a cég, ahogy megtette azt mostanra az Apple és a Huawei is az aktuális csúcskategóriás rendszerchipek esetében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap