Shop menü

ILYEN A FIREFOX ÚJ, AUSTRALIS TÍPUSÚ FELHASZNÁLÓI KEZELŐFELÜLETE

A mozilla Firefox következő generációs felhasználói kezelőfelülete kísértetiesen hasonlít a Chrome-ra.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ilyen a Firefox új, Australis típusú felhasználói kezelőfelülete

Ha modern webböngésző kezelőfelületről van szó, akkor a jelek szerint minden út a Chrome-hoz vezet – legalábbis erre utal az a tény, hogy a rivális webböngészők rendkívüli mértékben hasonlítanak a Chrome-ra és így egymásra is. A Firefox Australis névre hallgató felhasználói kezelőfelülete minden eddiginél jobban követi a Chrome dizájnját. Az új kezelőfelület a legfrissebb, Windowsra készített bemutató kiadás segítségével bárki kipróbálhatja.

Az új, Nightly Build státuszú Firefox kiadást, amely immár az Australis UI-ra alapoz, a Mozilla egyik fejlesztője, Jared Wein tette elérhetővé. A szoftver feltelepítése és elindítása után elénk táruló kép tényleg olyan, mint ha a Chrome előtt ülnénk – persze azért kisebb eltérések vannak a két kezelőfelület között, de a koncepció nagyjából azonos. A legfelülre kerülő böngészőfülek koncepciója egyértelműen a Chromeból származik: a Google webböngészőjében már négy évvel ezelőtt, az első béta kiadás megjelenésekor is ilyen böngészőfül-elrendezést használtak a vállalat dizájnerei és ezen az elrendezésen lényegében azóta sem változtattak.

Persze a dizájnnal nincs semmi baj. A háttérben futó böngészőfülek az Australis kezelőfelület esetében már csaknem teljesen beleolvadnak az ablakkeretbe, így az összkép letisztult, minimalista felhasználói kezelőfelület benyomását kelti. A hivatalos képek alapján az új UI ígéretesnek tűnik, így reméljük, mihamarabb beépül a népszerű webböngésző stabil változataiba.

Érdekességképpen megmutatjuk azt is, egymáshoz képest hogyan néz ki Windows 7 alatt a fentebb tárgyalt, Australis UI-val ellátott Firefox Nightly Build és a legfrissebb Chrome.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére