Illegális másolatok után nyomoz a Microsoft

Ezúttal azonban nem kifejezetten a fájlcserélők, hanem a hamis szoftver-DVD-k nagybani gyártói és árusítói vannak a célkeresztben; az ő felkutatásukra alkalmaz a Microsoft fejlett nyomozati eszközöket.

Illegális másolatok után nyomoz a Microsoft

Ezúttal azonban nem kifejezetten a fájlcserélők, hanem a hamis szoftver-DVD-k nagybani gyártói és árusítói vannak a célkeresztben; az ő felkutatásukra alkalmaz a Microsoft fejlett nyomozati eszközöket.

Az eljárás némileg hasonló ahhoz, amikor a rendőrség szakértői vesznek górcső alá például egy pisztolyt és egy töltényt, hogy megállapítsák, vajon összetartoznak-e; a legfőbb különbség értelemszerűen az, hogy a Microsoftnál fegyverek és töltények helyett DVD-ket vizsgálnak.

Ezúttal konkrétan egy dublini labort mutattak be, ahol Donal Keating, a vállalat rangidős törvényszéki szakértője vizsgálja a hamis korongokat egy egyedi kialakítású mikroszkóp segítségével. Egy korong teljes átvizsgálásához 72 nagyfelbontású képet kell készítenie annak a középső gyűrűjéről, amelyeken már jól látszanak az azonosítás alapját képező, nyomravezető kopások és barázdák.

Ezeket aztán összeveti más gyanús korongokkal, megállapítja, hogy melyek készültek egy helyen, majd megpróbálja lenyomozni a korongokat előállító gyárat és az azt üzemeltető bűnszövetkezetet. Természetesen a dolognak ezt a részét már nem egyedül intézi; a Microsoft 8 további, hasonló labort tart fenn világszerte, és egy összesen 75 fős, nyomozókból, ügyvédekből és elemzőkből álló szakértői gárdát alkalmaz.

Amikor aztán behatárolták a hamisítványok forrását, nyomban értesítik a helyi rendőrséget; egyebek mellett Kínában és Indiában is számoltak már fel hamisító üzemeket. A nyomozati gárdát a Microsoft egy tanácsadója, David Finn állította fel 2000-ben, nem sokkal azután, hogy a vállalat elvesztett egy egyébként világosnak látszó hamisítási pert, mivel nem volt elég bizonyítéka a gyanúsítottak ellen.

Mivel azonban a hamisítás és terjesztés egyre nagyobb részben helyeződik át a fizikai síkról a netre, ezért megfelelő szoftverekkel folyamatosan fésülik a netet is illegális Microsoft-termékek után, szintén meglehetős sikerrel. Persze ők maguk is tisztában vannak vele, hogy még így is szélmalomharcot vívnak, mert a lekapcsoltak vagy rövidesen újrakezdik, vagy mások veszik át a helyüket, de azért megteszik, amit lehet, hogy meggátolják a hamisítványok elharapózását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward