Shop menü

IJESZTŐ HIBÁT PRODUKÁL AZ IPHONE 14 PRO KAMERÁJA

Szerencsére a panaszos hangok eljutottak az Apple-höz is, és már készül a javítás, mint ahogy a vágólap idegesítő működését is hamarosan fixálja a cég.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ijesztő hibát produkál az iPhone 14 Pro kamerája

Szinte már természetes, hogy egy-egy nagy figyelmet kapó okostelefon rajtját követően hibákra derül fény, most az iPhone is így járt. Az iPhone 14 Pro esetében a főkamera az, ami meglehetősen érdekes módon kezd viselkedni a harmadik féltől származó alkalmazásokban. Kellett az Apple-nek egy kicsi idő, hogy reagáljon, de már jelezték, hogy úton van a javítás.

Az iPhone 14 széria, de főleg az iPhone 14 Pro modellek kiváló kamerarendszert kaptak. Minden bizonnyal az élmezőnyt fogják erősíteni ebből a szempontból, miután az iPhone 13 Pro is kiemelkedően teljesített már – főleg, ha videózásról volt szó. Ugyanakkor a felhasználóknak egyelőre egy nagyon érdekes kamerát érintő hibával kell együtt élnie. Az iPhone 14 Pro és Pro Max is remegő képet produkál, ha valamilyen harmadik féltől származó alkalmazásban kell munkába állnia. Márpedig ez manapság azért nagyon sűrűn előfordul.

Galéria megnyitása

Legyen szó TikTokról, Instagramról, Snapchatről vagy más Apple-től független applikációról, a kamera elindítását követően az okostelefonokból nagyon szokatlan zajok jönnek ki, remegő zümmögő hanghatásokra lehetnek figyelmesek az emberek. Sokakat megriasztott a hang, félteni kezdték az új készüléküket, és a fórumokon, közösségi oldalakon kezdtek erről beszélni, segítséget keresni. Hamar kiderült, hogy sokakat érint a gond.

Egyértelműen a kamera adja ki a szokatlan hangokat, könnyen be lehet ezt azonosítani. Egyrészt a hátsó kamerapúpnál hallható leghangosabban a furcsa zaj, másrészt a hallgató mellett látható hiba is van. A kép ugyanis össze-vissza remegni kezd, amikor az iPhone 14 Próval szeretne a felhasználó fotózni vagy videózni például az Instagramra. Szerencsére szoftveresen orvosolható a probléma, így ez remélhetőleg hamarosan már csak egy kellemetlen emlék lesz csupán.

Az Apple szaklapok megkeresésére szűkszavúan csak annyit nyilatkozott, hogy már tudatában vannak a problémának, és dolgoznak a megoldáson. Ha minden jól megy, akkor jövő héten érkezni fog a javítás egy szoftverfrissítés képében. Eleinte nem volt világos, hogy a hiba a szoftverek oldaláról vagy az iOS frissítésével lesz orvosolható, de most már biztosnak tűnik, hogy API szintű hibáról lehet szó, nem a harmadik féltől származó applikációknak kell alkalmazkodnia az iPhone 14 Pro kamerarendszeréhez.

Arról tehát az Apple nem beszél, hogy pontosan milyen hibáról van szó, és sajnos azt sem árulta el, hogy veszélyes lehet-e ez a hardverre nézve. Inkább azt javasolnánk, hogy aki tapasztalja a hibát, az kerülje a kamera használatát olyan szoftverekben, ahol a jelenség előfordult. Az iPhone 14 Pro komplex stabilizátoránál lehet a gond, ami már a szenzor eltolásával képes a remegést megszüntetni, szóval nem egyszerű optikai képstabilizátor dolgozik itt. Valószínűleg az elektronika hibás vezérlése miatt az érzékelőt intenzíven rezegteti a végállások között az okostelefon. Az iPhone 14 nem produkálja a hibát, és ott nincs is a második generációs szenzoreltolásos stabilizátor.

Galéria megnyitása

Az Apple egyébként egy gyorsjavítást már csendben kiadott a kamerákhoz kapcsolódó hiba miatt. Az iOS 16.0.1 orvosolta azt a problémát, hogy a mobilokon néha lágy lett a felvétel, amikor döntött orientációban belezoomoltak a felvételbe. Ez a hiba csak az iPhone 14 Pro Maxot érintette, a mostani viszont már zavaróbb, tovább kell várni a javítására, és mindkét 14 Pro modellnél fennáll.

Végül még megemlíthetjük, hogy az iOS 16-nál eléggé sűrűn láthatják az emberek azt az engedélykérést, ami a vágólap használatához kapcsolódik, szóval a másolás és beillesztés esetén jön fel. Az Apple kiemelte, hogy ez nem része a fokozottabb adatvédelmi törekvésnek, ami nagyobb figyelmet szentel a vágólapnak. Szóval ez egy hiba, amit a cég hamarosan javítani fog, mindenki megnyugodhat, nem kell ehhez hozzászokni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére