Shop menü

ÍGY INTÉZI A GYÁRTÓI GARANCIÁT AZ AMD

Egy hibás AMD processzor ügyintézésén keresztül mutatjuk meg a teendőket lesz. Ez esetben bekapcsolás után kép van, a hiba tehát más jellegű.
HaverLaci
HaverLaci
Így intézi a gyártói garanciát az AMD

A "Garanciát a Gyártótól" cikksorozat folyatásaként konkrét eljárásokat mutatunk be. Az aktuális téma egy hibás AMD processzor ügyintézése lesz. Három gyártót versenyeztettem az első cikket követően, a folyamat bonyolultsága és gördülékenysége alapján második helyezett az AMD lett. A hiba némileg bonyolultabb, egy egyszerű "nem indul"-nál: a Windows betöltés közben lefagy. Lehet, hogy emiatt lett az eljárás hosszabb? Kiderül.

Ahogy a korábbi esetben, az ügyintézésre itt sem választható sajnos magyar nyelv, így maradok az angolnál. Első lépésként kezdjük a már bevált Google + "AMD warranty check"-re kereséssel.

Az első találat lesz a befutó, klikkeljünk hát a "Warranty Services - AMD" találatra. Az AMD sem csak processzorokat gyárt, de processzorból is több lehetőségünk van:

Szerver, dobozos desktop, rendszerrel eladott desktop, tálcás (OEM), mobil... A garanciáztatni kívánt processzor egy dobozos RYZEN, tehát a "Processor-In-a-Box (PIB)" vonatkozik ránk, válasszuk ezt. Mivel a RYZEN processzorok érzékenyek a megfelelő BIOS verzió meglétére - ha nem az, akár képet sem ad a gép - indokolt, hogy a gyártó tanácsokat ad.

Viszont az is látható, hogy itt nem azzal kezdünk, hogy gyári szám alapján garanciális-e a processzorunk. A következő lépés adataink, a processzor azonosítóinak, végül a hiba megadása:

Ezt a "Thank you for submitting your Warranty Request" üzenettel köszönik meg, majd két emailben tájékoztatnak, hogy létrehozták a hozzáférésünket és az esetazonosítót is.

Az ügyintézés innentől email formában folytatódik. Először néhány kérdést tesznek fel (Változtattunk-e valamit, mielőtt a hiba jelentkezett, a rendszer működött-e korábban, adjuk meg a tápegység és a memória típusát), és további információkat kérnek (msinfo32 és DxDiag). Fontos, hogy tíz napunk van válaszolni, különben az ügyintézést lezártnak tekintik és nem is lehet újranyitni (bár új ügyintézést indíthatunk ezzel a processzorral).

Az msinfo32 és DxDiag-gal kapcsolatos kéréseket nem tudtam teljesíteni, mivel a Windows be sem bootol ezzel  processzorral. Ezt megírtam a Tech Supportnak, a válasz beérkezéséről igazolást kapunk egy NoReply-s emailcímről. A választ arra pedig majd a TECH.SUPPORT-tól fogunk kapni.

Javasolják, hogy vegyük ki a CMOS elemet, és állítsuk vissza a BIOS beállításokat alapértelmezettre, legyünk biztosak abban továbbá, hogy az alaplapon a legfrissebb BIOS található-e, végül ha mód van rá, próbáljuk ki a processzort egy jól működő rendszerben. Természetesen ezek már korábban is megtörténtek, de tapasztalatlanabbak megúszhatnak egy potya visszaküldést e tanácsok alapján.

Amennyiben a hiba továbbra is fennáll, kérik, hogy az esetazonosító RMA-számot írjuk fel egy darab papírra, és fotózzuk le az alaplapban lévő processzorral úgy, hogy annak azonosítói is láthatóak legyenek, végül a számla digitális képét. Ha minden rendben ment, a gyártói ügyfélszolgálat válaszában elküldi a visszaküldéshez szükséges azonosítókat és a dobozra ragasztandó pdf-et csatolmányban.

Ezzel a fotóval valószínűleg a fake bejelentéseket szűrnék.

Az emailben található link a csomagolásról nekem nem nyílt meg, viszont az AMD honlapján megtaláltam ami kellhet. 

Ha kaptunk hűtőventillátort a vásárláskor a termék dobozában, nem kérik vissza. A processzort pedig lehetőleg a műanyag tartójában küldjük vissza, amennyiben ez lehetséges. Emellett ügyeljünk az ESD és a fizikai védelemre. A processzor lábai könnyen beleakadhatnak valamibe vagy benyomódhatnak, így deformációt szenvedve (ezt elkerülhetjük, ha egyébként is  a csomagolóanyagként használt keményebb szivacsba, vagy egy hungarocell darabba óvatosan belenyomjuk). Az Intelnél nem találtam ilyen útmutatót, úgy néz ki, ők ezt a DHL-re bízzák. A processzort én a gyári műanyag tokba tettem vissza, azt pedig buborékos fóliába tekertem, így tettem egy dobozba, melyre ráragasztottam a csatolmányként kapott, kinyomtatott pdf-et.

Az Intelhez hasonlóan, az AMD is állja a visszaküldés díját. Az eljárás megegyezik az Intel esetében látottakkal: a DHL lesz a szállító. De mi van, ha valaki nem tudja megoldani sem azt, hogy a DHL-nek átadja a csomagot (nem tud szabadságot kivenni, a munkája során folyamatos mozgásban van, és másvalakit sem tud megkérni az átadásra), és a két leadási pontra való személyes beszállítást sem tudja megoldani?

Ez esetben én adtam fel a pdf-en szereplő címre a csomagot, persze saját költségen. Semmi fennakadás nem történt így sem.

Hamarosan érkeztek az emailek a csomag beérkezéséről, a processzor ellenőrzésének megtörténtéről, és a csere kiszállításáról. Az új processzor néhány nap múlva a kezemben volt.

A tokba helyezett "csupasz" processzor helyett dobozos érkezett gyári hűtővel. Az egész folyamat - úgy, hogy kb. egy emailváltás volt egy nap - két hét alatt zajlott le, ezt talán lehet gyorsítani sűrűbb emailezéssel.

Mivel ez esetben a garanciaidő ellenőrzése nem egy sima gyáriszám-típus(-régió) megadással történik, nem tudom ellenőrizni, hogy a kicserélt processzor garanciaideje meddig él, de ismét egy sikeres és vállalhatóan gyors ügyintézést hajtottunk végre. Az AMD-nek is fontos, hogy megosszuk tapasztalatainkat az ügyintézéssel kapcsolatban.

A harmadik áldozat immár nem processzor, hanem videokártya lesz, az ügyintézés pedig bonyolódik...

A sorozat részei: Intel, AMD, EVGA, Plextor, G.Skill, NZXT, Corsair.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére