Így fest egymás mellett az LGA-1200-as és az LGA-1700-as processzorfoglalat

Végre fotó is érkezett az LGA-1700-as processzorfoglalatról, amit eddig igazából csak dokumentációkban, illetve renderelt képeken láthattunk.

Így fest egymás mellett az LGA-1200-as és az LGA-1700-as processzorfoglalat

Az Intel következő generációs asztali processzorai, az Alder Lake-S modellek, amelyek körül egyre nagyobb a pezsgés, ahogy a megjelenés tervezett időpontja egyre közelebb és közelebb kerül, új processzorfoglalatba illeszkednek majd. Ez az új processzorfoglalat az LGA-1700 jelölést viseli, kivitele pedig sokkal inkább téglalap formára hasonlít majd, mint a korábbi, Socket H sorozatba tartozó LGA-115x és LGA-1200. Forma alapján inkább a HEDT processzorfoglalatokkal mutat hasonlóságot, amelyek az LGA-1366-os, LGA-2011-es és LGA-2066-os néven ismertek, de kialakítás terén ezekhez képest is vannak különbségek.

Galéria megnyitása

Az LGA-1700 felépítés terén így is inkább a Socket H generációhoz hasonlít majd, ami a klienspiaci célterület alapján nem egy nagy meglepetés. Érdekesség viszont, hogy az LGA-1700-as processzorfoglalat igazából nem az összes érintkezőt használja, 100 darab használatunk kívül lesz.

Ez azért lehet, mert a pletykák alapján érkezhet egy LGA-1800-as processzorfoglalat is, ami fizikailag megegyezik az LGA-1700-zal, ám már azt a 100 extra érintkezőt is munkára fogja akár tápellátás, akár extra I/O kapacitás céljából. Az LGA-1700 esetében a forma mellett a magasság is változik a korábbi megoldásokhoz képest, így az univerzális processzorhűtőket is hozzá kell igazítani az újdonsághoz, már ami a leszorító kereteket illeti.

Galéria megnyitása

Az LGA-1700-as processzorfoglalatot a 600-as sorozatú Intel lapkakészletekkel karöltve használja majd a vállalat, és várhatóan nem egy, hanem két processzor-generációt is kiszolgálhat: a 12. generációt képviselő Alder Lake-S-t, valamint a 13. generációba tartozó Raptor Lake-S-t. Utóbbi várhatóan ugyanúgy az Intel 7 node segítségével készül el, azaz 10 nm-es gyártástechnológiát alkalmaz, mint az Alder Lake-S, viszont a processzor architektúra már változni fog, a Raptor Cove adja az alapokat, ami növekedést hozhat IPC, azaz órajelenként végrehajtható műveletek terén.

A dizájn az aktuális hírek alapján maximum 8 darab Raptor Cove típusú, nagy teljesítményre hangolt processzormaggal rendelkezhet, amelyekhez maximum 16 darab Gracemont alapú, energiahatékonyságra kihegyezett kisebb processzormag társulhat. Az Alder Lake-S még idén debütálhat, míg a Raptor Lake-S majd csak a következő év vége felé teheti tiszteletét a piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap