Ígéretesnek tűnnek az AMD legújabb APU egységei

A vállalat elárult egyet s mást a kaveri és a Beema APU egységek utódairól, igaz, attól nem kell félni, hogy bárki is belefullad az információtengerbe.

Ígéretesnek tűnnek az AMD legújabb APU egységei

Az AMD a Szingapúrban zajló Future of Computing rendezvénnyel egy időben elérhetővé tett egy YouTube videót, amelyen a vállalat rangidős alelnöke, John Bryne – aki egyben a cég processzor és GPU részlegének igazgatója is – megoszt néhány információt az AMD következő generációs APU egységével, a Carrizo APU-val kapcsolatban.

A videóból kiderül, hogy a Carrizo APU a teljesítményre kihegyezett mobil konfigurációkban, illetve az egybegépekben váltja majd a Kaveri APU egységeket, és ezeken a területeken minden eddiginél nagyobb előrelépést kínál, már ami az enerigahatékonyságot illeti.

A Carrizo lapka már működik, belsős tesztek is folynak rajta, szállítására pedig a következő év első felében kerül sor – a korábbi terveknek megfelelően, bármiféle csúszás nélkül. Az új APU egységgel ellátott konfigurációk érkezésére persze még várni kell egy kicsit, hiszen azok majd csak a következő év közepén rajtolhatnak el – nincs kizárva, hogy ennek a rajtnak pont a júniusi Computex ad színteret.

A Carrizo fedélzetén következő generációs Excavator processzormagok teljesítenek szolgálatot, a GPU pedig vadonatúj architektúrára támaszkodik. Furcsa módon sehol sem esik szó lapkára integrált memóriáról, pedig néhány hónapja felröppent egy-két pletyka a témával kapcsolatban. Ilyesféle megoldásra alkalmazására egyelőre semmi sem utal.

A Kaverivel ellentétben a Carrizo egy valódi SoC lesz, ugyanis az APU komponensei egy lapkán foglalnak helyet a klasszikus déli híddal. Ez, vagyis a déli híd integrálása lehetővé teszi, hogy a Carrizo és a Beema APU-t leváltó Carrizo-L ugyanolyan tokozást használjanak – ez a PC gyártók számára jó hír, ugyanis egy adott alaplapra választásuktól függően Carrizo vagy Carrizo-L SoC is kerülhet.

Az AMD legfrissebb hivatalos CPU útiterve alapján úgy tűnik, hogy a Carrizo-L maximum négy darab Puma+ processzormaggal gazdálkodhat majd. Ezek a processzormagok nagyon hasonlóak lehetnek a Beema APU-ban lapulú Puma processzormagokhoz, és a jelek szerint a GCN alapú GPU sem esik majd át radikális változtatáson. Az útiterv egyébként csak a Carrizo esetében beszél következő generációs GCN architektúrára épülő GPU-ról, a Carrizo-L leírásánál ilyesmiről szó sincs.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward