IDF: lencsevégen néhány X79-es alaplap

Az IDF nem csak előadásokból állt, a rendezvény alkalmával néhány kisebb stand is helyet kapott. Egy ilyen standon lehetett megtekinteni a korábban már bemutatott, Sandy Bridge-E processzorokhoz készített kompakt folyadékhűtő rendszert, de rajta kívül számos X79-es lapkakészlettel ellátott alaplap is jelen volt a „bemutató teremben”.

IDF: lencsevégen néhány X79-es alaplap

Az IDF nem csak előadásokból állt, a rendezvény alkalmával néhány kisebb stand is helyet kapott. Egy ilyen standon lehetett megtekinteni a korábban már bemutatott, Sandy Bridge-E processzorokhoz készített kompakt folyadékhűtő rendszert, de rajta kívül számos X79-es lapkakészlettel ellátott alaplap is jelen volt a „bemutatóteremben”.

A termékekről általában túl sok konkrétum nem áll rendelkezésre, de a legjelentősebb tulajdonságok azért láthatóak, hála a fotóknak. Nézzük is, milyen alaplapok mutatkoztak be az IDF alkalmával.

A fenti deszka a Gigabyte műhelyéből érkezett és a GA-X79-UD5 nevet viseli. A termék a Sandy Bridge-E processzorok minden memóriacsatornájához két DDR3-as DIMM foglalatot kínál, azaz összesen 8 memóriafoglalat áll rendelkezésre. PCI Express x16-os bővítőhelyekből hármat kapunk, de ezek már mind a legfrissebb, harmadik generációs szabvány köré épülnek. A mérnökök a SATA portokat sem spórolták le az újdonságról, azokból ugyanis nem kevesebb, mint 14 darab áll rendelkezésre. Ilyen felszereltséggel rendelkező alaplapnál az alul megbújó PCI slot már valahogy nem illik a képbe – persze azért jó, hogy jelen van.

A Gigabyte emellett bemutatta GA-X79-UD7-es alaplapját is, amely a fenti modellel ellentétben már csak 4 darab DDR3-as memóriafoglalatot tartalmaz, viszont a 14 darab SATA port ugyanúgy rajta van, mint az UD5-ös modellen. Látható extra, hogy ez az alaplap már nem három, hanem négy darab PCI Express 3.0 x16-os slotot tartalmaz, közöttük pedig összesen három PCI Express x1-es bővítőhely is "szét van szórva".

A második Gigabyte alaplap már inkább a játékosokat veszi célba. A G1.Assasin 2 esetében a hálózati vezérlő szerepét egy BigFoot NIC tölti be, míg a minőségi hangzásról a Creative megoldása gondoskodik. Itt már memóriacsatornánként csak egy DDR3-as DIMM áll rendelkezésre, azaz csak négy darab memóriafoglalattal gazdálkodhatunk. A SATA portok között kettővel kevesebbet találunk, de még így is rendelkezésre áll egy tucatnyi. Az alaplap bővítőhelyei között a három darab PCI Express 3.0 x16-os slot most is jelen van, ám ezek a fenti modellel ellentétben már fekete helyett figyelemfelkeltő zöld színben pompáznak.

Az Intel a DX79SI modelljét állította ki, amely látszólag egészen más felhasználói réteget vesz célba, mint a Gigabyte fenti alaplapja. Ennél a modellnél a 8 darab DDR3-as memóriafoglalat természetesen rendelkezésre áll csak úgy, mint a három darab PCI Express 3.0 x16-os slot. SATA portokból furcsa módon csak négyet kapunk, de ahogy az a nyomtatott áramköri lapon is látszik, a termék több SATA port elhelyezését is támogatja, szóval nincs kizárva, hogy a PCB felhasználásával egy másik, több SATA portot tartalmazó modell is készül majd.

A következő alaplap már az MSI kínálatából érkezett: ez a modell az X79A-GD65-ös típusjelzést kapta, de lejjebb megtekinthetjük ugyanennek az alaplapnak a (8D) jelzéssel ellátott változatát is. A normál modell négy darab DDR3-as memóriafoglalattal és nyolc SATA porttal rendelkezik, PCI Express x16-os slotokból pedig ötöt tartalmaz.

A 8D változat esetében ugyanúgy 8 darab SATA portot találunk, mint hagyományos társánál, igaz, ezek ezen az alaplapon máshogy vannak elrendezve. DDR3-as memóriafoglalatból itt már négy helyett 8 áll rendelkezésre, valószínűleg emiatt kapta a termék a 8D jelölést (8 DIMM).

A lencsevégre kapott alaplapok mindegyike rendelkezik USB 3.0-s portokkal is, ám hogy modellenként pontosan mennyi ilyen csatlakozó áll rendelkezésre, az egyelőre rejtély. A Sandy Bridge-E processzorok, valamint a hozzájuk tartozó X79-es alaplapok most már rövidesen megjelennek kereskedelmi forgalomban, így az idő múlásával remélhetőleg egyre több információ szivárog majd ki velük kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward