IDF 2014: Elrajtolt az Intel Edison fejlesztőplatformja

A sokoldalú fejlesztőplatform szállítása végre megindult, így a fejlesztők rövidesen munkához láthatnak, ha az Internet of Things szegmensbe szeretnének különböző termékeket készíteni.

IDF 2014: Elrajtolt az Intel Edison fejlesztőplatformja

Az Intel az IDF 2014 alkalmával bejelentette, megindult az Edison fejlesztői platform szállítása. Maga az Edison fejlesztői platform eredetileg a CES alkalmával mutatkozott be és már akkor is meglehetősen érdekesnek tűnt.

Az Edison tulajdonképpen az Internet of Things szegmensbe szánt eszközök fejlesztőplatformjának tekinthető. Az apró, egy bélyegnél alig nagyobb lapka egy kétmagos Intel Atom processzornak, illetve egy Quark processzornak ad helyet, feladata pedig az, hogy lendületet adjon az apró, internetre kapcsolt x86-os eszközök fejlesztésének. A teljes értékű fejlesztőplatform sokkal inkább tekinthető PoC (Platform on a Chip) megoldásnak, mint sem SoC-nak (System on a Chip), ugyanis a processzormagok, illetve a rendszermemória mellett a vezeték nélküli kommunikációért felelős komponenseket, plusz az antennákat is tartalmazza.

A 22 nm-es csíkszélességgel készülő Edison Development Platform lelke egy kétmagos SilverMont Intel Atom processzor, amelynek processzormagjai 500 MHz-en ketyegnek, de rajtuk kívül egy Quark processzor is jelen van a fedélzeten, amely 100 MHz-en üzemel. A rendszermemória szerepét 1 GB-nyi LPDDR3-as memóriachipre osztották, amely 2 x 32-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a processzormagokhoz. A vezeték nélküli kommunikációról 2,4 és 5 GHz-es frekvenciatartományon belül egyaránt üzemelő kétsávos Broadcom 43340-es 802.11 a/b/g/n WiFi vezérlő, valamint egy Bluetooth 4.0-s vezérlő gondoskodik. A tárhely szerepét 4 GB-nyi eMMC Flash memória tölti be. A Yocto Linux 1.6-os kiadását futtató újdonság SD, UART, SPI és GPIO csatolót egyaránt kínál, plusz USB 2.0. OTG porttal is rendelkezik. Ez egész platform mindössze 35,5 x 25 x 3,9 milliméteres mérettel bír, azaz nem nagy.

Az Arduino támogatással ellátott modell

Az Edison platformhoz további fejlesztőlapok is csatlakozhatnak, így a funkcionalitás, illetve a csatolók száma hatékonyan kibővíthető. A bemutató alkalmával az Intel egy egyszerű, USB-s lapot, valamint egy sokkal komplexebb fejlesztői lapot is bemutatott. Extra jó hír, hogy a rendszer Arduino támogatással is rendelkezik, így kiaknázhatóak vele a legfrissebb Arduino fejlesztőkörnyezetben rejlő lehetőségek.

Az Intel tervei szerint maga az Edison modul 50 dolláros árcédulával kerülhet az üzletek polcaira. A kivezetésekkel is ellátott fejlesztői alaplap, illetve az Arduino fejlesztőcsomag ára 60 és 85 dollár között helyezkedik majd el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward