Shop menü

IDF 2013: LENCSEVÉGEN EGY BROADWELL SOC, CÉLKERESZTBEN A FOGYASZTÁS

Kiderül az is, mennyivel fogyaszt kevesebbet egy "Y" sorozatú Broadwell ULT SoC egy ugyancsak "Y" sorozatú Haswell ULT SoC-nál.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
IDF 2013: Lencsevégen egy Broadwell SoC, célkeresztben a fogyasztás

A napokban már érkezett néhány információmorzsa a 14 nm-es csíkszélességgel készülő Broadwell SoC-ról, amely első körben a mobil rendszerek piacán válik elérhetővé, méghozzá a következő év folyamán.

Az IDF alkalmával az Intel illetékesei egy érdekes bemutatót is tartottak, amelynek keretén belül egy 22 nm-es csíkszélességgel készülő Haswell ULT SoC egységet és egy 14 nm-es gyártástechnológiára támaszkodó Broadwell SoC egységet hasonlítottak össze, méghozzá fogyasztás tekintetében. Mindkét szereplő "Y" sorozatú megoldás volt, azaz szuperalacsony fogyasztás mellett üzemeltek.

Forrás: AnandTech

A bemutató keretén belül a két SoC-nak CineBench tesztet kellett futtatnia, méghozzá úgy, hogy munka közben folyamatosan mérték a fogyasztásukat. Az eredmény nem lett meglepő: a Broadwell SoC ugyanakkora teljesítmény mellett 30%-kal kevesebbet fogyasztott, mint a Haswell SoC, ami figyelemreméltó előrelépés. Ne feledjük, hogy az Intel korábbi állításai szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő Broadwell SoC-ok esetében picivel még javulhat a fogyasztás, de a helyzet már így sem rossz, sőt.

Galéria megnyitása
Forrás: AnandTech

Emellett az is kiderült, hogy a Broadwell ULT SoC Haswell típusú társához hasonlóan egyetlen kétlapkás chip formájában érkezik, viszont elődjénél kisebb lesz. A Broadwell MCM modul méretének csökkentése persze rendkívül fontos is, hiszen csak így kerülhet bele az újdonság az aktív hűtést nem alkalmazó táblák házába. A Broadwell emellett az akkumulátor-idővel is jobban bánik, mint elődje, ami azért lényeges, mert így a vele felszerelt termékek versenyképesebbek lehessenek az ARM alapú megoldásokkal szemben.

A Broadwell SoC egységek szállítása még az idei év vége előtt megkezdődhet, de a velük felszerelt mobil konfigurációk majd csak 2014 folyamán kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére