Shop menü

IDÉN JÖN A SAMSUNG KITERJESZTETT VALÓSÁG SZEMÜVEGE, AMIT ÁGAZATI ÖSSZEFOGÁSBAN FEJLESZT

A Galaxy Unpacked eseményen a Google szakembere említette meg, hogy számítani kell még ebben az évben egy XR termékre.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Idén jön a Samsung kiterjesztett valóság szemüvege, amit ágazati összefogásban fejleszt

2023 januárjában derült ki, hogy a Google több technológiai céggel együtt dolgozik azon, hogy egy „saját” kiterjesztett valóság platformot alkosson meg. Azóta sok idő eltelt, kész termékről nem lehet hallani, de a Galaxy Unpacked eseményen a Google szakembere, Rick Osterloh megint szóba hozta ezt a fejlesztést.

A Samsung bemutatóján azért lépett a színpadra Osterloh, a Google platformokért és eszközökért felelős vezetője, mert a keresőóriás több szoftveres fejlesztést is biztosít a Galaxy mobiltelefonokra. Exkluzív technológiai megoldások is akadnak, és a Galaxy AI-hoz is hozzájárul Google. De volt egy izgalmasabb dolog is, amire kitért: a kiterjesztett valóság.

A virtuális és a kiterjesztett valóság már több mint 10 éve velünk van, és egyre szélesebb felhasználói közönséget ér el, de soha nem igazán tud berobbanni. Az idei évtől már az Apple is biztosít a vásárlóknak AR/VR szemüveget, de a Vision Pro sem tudott olyan hatalmas népszerűséget elérni, mint amire a cupertinóiak számítottak. Nem volt az a nagy tolongás, amit a cég újításainál megszokhattunk az elmúlt évtizedekben. (Persze ehhez az is hozzájárulhatott, hogy 3500 dollárba kerül az eszköz alaphangon, de könnyen 5000 dollár fölé lehet vinni a végösszeget a kiegészítőkkel együtt.)

Jelenleg nem látni, hogy mi hozhatja el az igazán komoly fordulatot az XR piacon, de már a Samsung sem szeretne ebből kimaradni. A dél-koreaiak korábban kollaborációban kezdtek fejleszteni egy platformot a Google-lel és a Qualcomm chiptervezővel együtt. Rick Osterloh most megerősítette, hogy a vállalatok együtt dolgoznak egy következő generációs eszközön.

Galéria megnyitása

Kiemelte a szakember, hogy a Google és a Samsung a jelenleg elérhető és a jövőben bemutatásra kerülő Galaxy termékeken is szoros összefogásban munkálkodnak, legyen szó okostelefonról vagy éppen viselhető kiegészítőről. De akár a jövő technológiáiról is beszélhetünk, ugyanis egy közelgő XR platformot is létre fognak hozni együtt.

„Egy izgalmas új korszakában vagyunk a mobil számítástechnikának, és izgatottak vagyunk, hogy a Samsunggal partnerségben léphetünk a következő szintre” – jelentette ki Rick Osterloh.

A Samsung mobilos részlegének első embere, TM Roh is elmondta, hogy készül a vállalat kiterjesztett valóság eszköz, amihez nemcsak a Google, de a Qualcomm is jelentős részben járul hozzá. Minden bizonnyal a Qualcommtól érkezik majd az a rendszerchip, ami a terméket mozgásba fogja lendíteni. A Snapdragon lapkákat tervező vállalat nagy tapasztalattal rendelkezik az ilyen megoldások terén, és az AR/VR megoldások sem ismeretlenek a számukra.

A Qualcomm korábban már tervezett kiterjesztett valóság szemüvegekben felhasználható rendszerchipet. Az viszont borítékolható, hogy most valami egészen más készül a színfalak mögött. Nem lenne meglepő, ha egy olyan lapka érkezne a következő generációs XR szemüveghez, ami az alapokat tekintve már a Snapdragon X Elite-hez hasonlítana. Jelentős számítási kapacitásra lehet majd szükség, amit a teljesen új Oryon processzormagokkal lesz képes kiszolgálni.

Nem tudni, mikor fogják a cégek bemutatni a közös fejlesztésüket, azonban van némi esély arra, hogy a Qualcomm fejlesztői konferenciáján, vagy azt követően kerül majd el a különleges eszköz. A Snapdragon Summit 2024 a tervek szerint október 21. és 23. között kerül megrendezésre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére