Idén is stagnálással indít a tablet piac

Az IDC legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy az év első negyedévében nem nőtt a táblagépek forgalma.

Idén is stagnálással indít a tablet piac

Megérkezett az IDC (International Data Corporation) idei első negyedéves jelentése, amiből kiderült, hogy a táblagépek piaca továbbra is változatlan képet fest, legalábbis az eladott gépek számát tekintve (ez rendre 50 millió körül mozog), mert a piaci erőviszonyok egyébként valamelyest átrajzolódtak.

A tabletek piacán továbbra is az Apple tölti be a vezető szerepet, de az egykoron jelentős előny egyre csökken a versenytársakkal szemben. Mivel a teljes piac nem bővült jelentősen, ezért ez azt jelenti, hogy az Apple egyre kevesebb gépet tud eladni. Az egy évvel korábbi adatokhoz mérten 16,1 százalékkal csökkentek a cég eladásai, ami több mint 3 milliós visszaesést jelent. Az év első három hónapjában összesen 16,4 millió iPad talált új gazdára, pedig az Apple már rég nem egyetlen készülékre támaszkodva van jelen a boltokban, az elmúlt időszakban elérhető volt az iPad 2, a negyedik generációs iPad, az új iPad mini és a kiemelkedő fizikai paraméterekkel rendelkező iPad Air is.

Az Apple legnagyobb riválisa itt is a Samsung, akárcsak a mobiltelefonok körében. A dél-koreai vállalat számára kedvezően alakult az idei év eleje, ugyanis csaknem egyharmadával tudták gyarapítani a forgalmukat a tavalyi évkezdéshez viszonyítva. Ráadásul a Samsungnál az aktuális negyedévre is jók a kilátások, ugyanis mostanában debütálnak kereskedelmi forgalomban a Galaxy Tab 4 táblagépek, amikkel a legnépszerűbb árszegmenseket fogják célba venni. A Tab 3 szériát leváltó készülékek egyébként már tényleg jó konfigurációknak ígérkeznek, így minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezheti ezeket.

A dobogó alsó fokára az Asus tudott felállni, de itt is éreztette már a hatását az, hogy az érdeklődés nem igazán növekedett összességében. Korábban a tajvani vállalat 2,6 millió táblán tudott túladni, most pedig 2,5-tel zártak, vagyis jóformán minden maradt a régiben. Azonban valamit nem ártana a kalapból előhúznia a mérnököknek, ugyanis a Lenovo elképesztő ütemben jön fel a negyedik helyen, és őket látszólag nem érinti a piac stagnálása. Éves szinten elképesztő, közel 225 százalékos (!) növekedést produkáltak, így már csak 400 ezer masinával voltak lemaradva az Asus mögött. Nem lenne meglepő, ha ezt a különbséget le is dolgoznák az elkövetkezendő hónapok során és felállnának a dobogóra. Az IDC az első öt helyezettet szokta kiemelni, így azt még tudhatjuk, hogy az utolsó alanyunk az Amazon. A tartalomszolgáltató szebb napokat is megélt, hiszen még a második is volt az Apple mögött, ennek viszont mostanra vége. Folyamatosan esik a forgalom, és jelenleg, újabb 47 százalékot „eldobva”, már csak 1 millió tablet írható az amerikai vállalat számlájára. Hiába próbálkoznak évente új gépekkel, illetve egyre sűrűbben akciókkal, úgy fest, hogy a vásárlókat mindez hidegen hagyja – talán az erősen korlátolt rendszerben kellene a hibát keresni?

„A mintegy kétharmados részesedésével az Android továbbra is uralja a piacot,” - mondta el Jitesh Ubrani, az IDC munkatársa. „Bár a piaci részesedése továbbra is alacsony, a Windows eszközök folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak az olyan megoldásoknak köszönhetően, mint az Asus T100. Akiknek vékony a pénztárcája, de gyárilag kettő az egyben készüléket keresnek, azoknak például az Asus készüléke egészen megfelelő lehet.”

Sajnos az elemzésben több szót nem ejtettek a Windows-ról, pedig érdekes lett volna látni, hogy a folyamatosan javuló rendszerrel, és az Intel, valamint az AMD révén az egyre jobb hardverekkel mennyire tud érvényesülni az Android és az iOS mellett az eddigiekhez képest. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy a Microsoft által alkotott ARM-os rendszernek, a Windows RT-nek már nincs létjogosultsága; a gyártók sem támogatják már ezt az egyre élhetőbb, x86 alapú konfigurációk miatt. A Windows számára kiváltképp az Intel Bay Trail-T platform érkezése tett jót, ennek köszönhetően egyre lejjebb szorulnak a költségek, és a sebességre nem lehet panasz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward