IDC: Több mint egy millárd okostelefon fogyott 2013-ban

Óriási mérföldkőhöz érkezett a mobiltelefonok piaca, tavaly átlagban minden hetedik ember vett egy okostelefont a Földön.

IDC: Több mint egy millárd okostelefon fogyott 2013-ban

Az IDC a tavalyi évben is szemmel követte a mobiltelefonok piacának alakulását, és ennek köszönhetően most megkaptuk az éves eladások összesítését is. A statisztikai adatok nagy meglepetést végső soron nem hoztak, ám a nagy gyártók névsora tartalmaz egy figyelemreméltó szereplőt.

Az okostelefonok egy újabb mérföldkőhöz érkeztek 2013-ban. Ahogy arra az előzetes becslések alapján számítani lehetett, az ilyen készülékek értékesítése elérte az egy milliárdos forgalmat. A kiemelkedő eredményt 38,4 százalékos mértékű éves növekedéssel tudták elérni a gyártók. Az elképesztő álomhatárt csak néhány milliós példányszámmal sikerült túlszárnyalni, de így is hihetetlen ez a szám a föld 7 milliárdos lakosságára levetítve. Az okostelefonok piacát nagyvonalakban most három részre lehet felosztani: az eladások kb. egyharmadát tudhatja magáénak a Samsung, a másik harmadon az első öt helyezett többi tagja osztozik, míg az utolsó harmadon mindenki más.

A Samsung éves szinten majdnem 43 százalékkal tudta növelni az eladásainak számát, ezzel pedig még nagyobb előnyre tett szert a többiekkel szemben. Immáron 31,3 %-os a piaci részesedésük, amit közel 314 millió Galaxy szériás termék értékesítésével tudtak elérni. A legnépszerűbb modellek idén is a csúcson teremtek: a Note 3 és a Galaxy S4 is lekörözte minden elődjét, közel 100 millió (!) eladást produkáltak. Az Apple-t leszámítva mások összességében sem tudtak ilyen mennyiséget elérni. A cupertinóiak ugyan már csak 13 százalékkal tudták növelni a forgalmukat, de így is tekintélyt parancsoló példányszámú, 153,4 millió iPhone talált új gazdára 12 hónap leforgása alatt. Az Apple masszívan követi a Samsungot – noha a piaci részesedésük csak feleannyi, mint a legnagyobb riválisnak, a többieket így is jelentős mértékben meg tudták előzni.

Az okostelefonok piacának képzeletbeli dobogójára még a Huawei tudott felállni, de a kínai gyártónak már kemény ellenfeleket kellett maga mögé utasítania a dicsőségért. Mind az LG, mind pedig a szintén kínai Lenovo csak pár millióval maradt le a Huawei mögött. A Huawei a világ minden táján komoly jelenlétről tett tanúbizonyságot tavaly, így végül 67,5 százalékos növekedést követően 48,8 millió készüléket tudtak eladni. A vállalat márkajelzése alatt került bevetésre a 2013-as év egyik legszebbnek tartott mobiltelefonja is, az Ascend P6, mely egymagában több milliós forgalmat generált. Az LG ezzel szemben 47,7 milliós eredménnyel zárt, ami szenzációs mértékben, 81,1%-kal haladja meg 2012-es adatot. Jó készülékből persze nem volt hiány az LG háza táján sem, hiszen elég csak a G2-t megnézni, ami a legtöbb szaklap szerint 2013 legjobb okostelefonja lett. A rendkívül kompakt masina szakított a hagyományokkal, és a keretről a hátlapra helyezte a hangerő és a feloldó billentyűket. Az LG G2-ből a tervek szerint több mint 10 milliót fognak eladni a pályafutása alatt.

A kiemelendő meglepetés a toplistán kétségtelenül a Lenovo jelenléte. Az ötödik pozícióban trónoló Lenovo mutatta be a legnagyobb előrelépést (~92%) a 2012-es értékesítési számokhoz mérten, és elképzelhető, hogy idén még fentebb fognak ugrani a ranglétrán. Az Androidnak és a sok jó konstrukciónak köszönhetően megerősödött gyártó a 45,5 milliós forgalma ellenére Kínán kívül csak hellyel-közzel fedezhető fel. Hivatalosan jóformán csak a hazájában forgalmazzák a telefonjait, ám a következő években ezen változtatni szeretne a Lenovo.

Az IDC az okostelefonok mellett a teljes piacot is elemezte. 2013-ban összesen 1,8 milliárd mobiltelefon talált új gazdára, tehát nagyjából 800 milliós forgalma volt a featurephone-oknak. Érdekesség, hogy a "butamobilok" eladásai nagyjából olyan mértékben csökkentek (merthogy csökkentek), hogy az ellensúlyozta az okostelefonok által felmutatott komoly növekedést. Ennek eredményeként mindössze 83,7 millióval fogyott több mobiltelefon 2013-ban mint 2012-ben, ami elenyésző 4,8%-os növekedést jelent. Összetettben már sokkal másabb képet fest egyébként a gyártók viszonya is egymáshoz. A Samsung vezet továbbra is ugyan, de már "csak" a szegmens negyedét tudhatja magáénak, a Nokia foglal helyet a második pozícióban, a harmadik pedig az Apple lett. A dobogóról bőven lemaradva az LG a negyedik kereken 70 millió telefonnal, a Huawei meg már csak az ötödik helyet tudta felmutatni, mivel a hatalmas piacnak mindössze a három százalékát birtokolja.

Idén az IDC előrejelzései szerint hatalmas erősödés várható a távol-keleten, főleg Kínában, ahol valószínűleg 400-450 millió okostelefon fog új gazdára találni. Ez jól jöhet a Lenovonak, de a ZTE és a Coolpad felemelkedését is hozhatja a Huawei mellett. A Samsung ugyan itt is vezetett eddig, de egyre kisebb előnnyel állnak a Lenovo előtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward