IDC: az Oppo és a Vivo is felkerült a toplistára

Az idei első negyedév nem a Samsungról és az Apple-ről szólt, hanem a kínai vállalatok előmeneteléről.

IDC: az Oppo és a Vivo is felkerült a toplistára

A kínai vállalatok megállíthatatlanul növekednek, és ezt rendre ki is lehet olvasni az IDC jelentéseiből. A számadatok ismét azt mutatták, hogy a nagy gyártók már nem képesek növelni a piacukat, a kínaiak viszont gyors tempóban törnek előre. Ahogy azt az alábbiakban láthatjuk majd, a Samsung még jól tartja magát, de az Apple-nek bizony már nem lehet őszinte a mosolya.

Az IDC legfrissebb felméréséből kiderült egyebek mellett az, hogy az okostelefonok piaca mostanra tényleg elérhette a növekedése csúcsát. A tavalyi év során kb. 1,3 milliárd mobil talált új gazdára, és nagyon úgy fest az idei első negyedéves adatok alapján, hogy idén is hasonló forgalomra számíthatunk. Az elmúlt három hónapban szinte hajszálpontosan ugyanannyi okostelefont adtak el a jegyzett gyártók, mint 2015 azonos időszakában: ezúttal 334,9 milliós forgalom áll az IDC jelentésében, szemben a tavalyi 334,4 millióval. Az előző negyedévvel (399,5 millió) összevetve egyébként 16 százaléknál is nagyobb visszaesésről beszélhetünk, de ennek azért nincs nagy jelentősége, mert a negyedik negyedévben mindig kiemelkedő eredmények születnek az ünnepek miatt, az évnyitás pedig jellemzően nem túl mozgalmas időszak a piacon. Kíváncsian várjuk, hogy a második negyedévben hogyan fog alakulni a teljes mobilszegmens forgalma, tavaly az IDC júliusi jelentése alapján 337,2 millió eladott eszközről számolhattunk be.

A piac élmezőnye továbbra is változatlan, az Apple és a Samsung betonstabil helyet tudhat magáénak, de már a Huawei is hosszú ideje kimozdíthatatlan a dobogó harmadik fokáról. A vezető szerepet betöltő Samsung majdnem ugyanolyan eredménnyel zárta ezt a negyedévet, mint 2015 első negyedévét. Egy szerény, 0,6 százalékos csökkenést követően 81,9 milliós forgalomról számolhatunk be. Az előző negyedévhez képest már kicsit nagyobb a visszaesés, de ilyen téren sem vészes a helyzet: az ünnepi szezonban 85,6 millió gépet tudott értékesíteni a vállalat. A Samsung annak köszönheti a mostani viszonylag jó eredményét (az előzetes becslések nagyobb forgalomcsökkenést prognosztizáltak), hogy a Galaxy S7 és a Galaxy S7 Edge a vártnál jobban szerepel. A márciusban kereskedelmi forgalomba bocsátott páros néhány hét alatt több mint 10 millió példányban kelt el, túlszárnyalva a Galaxy S6 és S6 Edge eredményét.

Az IDC top ötös listáján a legszomorúbb helyzetben az Apple van, hiszen a statisztikai összesítésben azt látni, hogy a kisebb gyártók növekedése jóformán az cupertinói alakulat kárára történt. Az Apple jelentős „buktájában” ráadásul az a legfájóbb, hogy lényégében nem lehet tudni, mi áll mögötte. Tavaly az első negyedében az Apple neve mellett még 61,2 milliós eladás volt, most pedig éppen tízmillióval kisebb forgalomról számolhatunk be, ugyanis csak 51,2 millió új iPhone talált gazdára. Az Apple ugyan „csak” a kicsit megosztó iPhone SE-t küldte bevetésre márciusban, de ez valójában így is több, mint amit várni lehetett előzetesen, az első negyedévben ugyanis nem szokott új okostelefont bemutatatni a vállalat. Pusztán az iPhone 6s és a 6s Plus tehát még ennél is rosszabb eredményt hozott volna a konyhára. A negyedik negyedében egyébként még több mint 75 millió iPhone értékesítéséről számolhattunk be, szóval az ünnepi időszakhoz képest harmadával esett az Apple forgalma. A pletykák szerint csökkentette is a megrendeléseket az vállalat a külföldi partnereknél, ami azt jelentheti, hogy a következő negyedévben is folytatódhat az Apple gyenge szériája.

A kiemelt öt között innentől csak kínai gyártók szerepelnek, ami igazából nem nevezhető meglepetésnek, az viszont már igen, hogy kik is ezek a kínai alakulatok. A Huawei mögé ezúttal ugyanis nem a Lenovo és a Xiaomi állhatott fel, hanem az Oppo és a Vivo. Így már itt ki lehet azt jelenteni, hogy bizony az első negyedévben az Apple mellett a Lenovo és a Xiaomi is komoly kudarcot élhetett meg.

A Huawei folytatta az eddigi előmenetelét, és közel 60 százalékos növekedést követően 27,5 millió okostelefon értékesítését könyvelhette el. A vállalat nemrég mutatta be a Leica nevével fémjelzett kamerarendszert felvonultató P9 és P9 Plus modelleket, amelyek jelentősen megpörgethették volna az eladások az első negyedévben, de már kiestek a januárt, február és márciust felölelő időszakból, szóval a Huawei még ezek nélkül hozta a mostani szép eredményt. A felsőkategóriában a Mate 8 lehetett a Huawei húzó mobilja, de biztosak vagyunk benne, hogy a középkategóriában erős Honor széria tagjai is igazán jól szerepeltek, na és ott a Nexus 6P is – ennek a forgalma szintén ide tartozik.

Az Oppo és a Vivo párosa érdekes módon meglehetősen hasonló történelemmel a háta mögött ért fel az IDC toplistájára. Mind a kettő vállalat 2011-ben kezdett okostelefonokat forgalmazni Kínában, viszont idővel más-más területeken próbáltak maguknak érvényt szerezni. Míg az Oppo arra is nagy figyelmet fordított, hogy az okostelefonjai eljussanak Európába, addig a Vivo inkább Ázsiában erősítette a nevét, meghódította például Indiát, ami egy nagyon dinamikusan növekvő, és hatalmas potenciált magában rejtő felvevőpiac. Egyelőre viszont az Oppo stratégiája tűnik jobbnak, ugyanis a negyedik helyet ő tudhatja magáénak 18,5 millió mobillal. Az Oppo főleg középkategóriás masinákkal rukkolt elő, itt kiemelendő a szelfizésben jeleskedő F1 és F1 Plus (R9 Plus). A vizsgált időszakot 14,3 milliós forgalommal zárta a Vivo, aki egyébként két kifejezetten impozáns készülékkel is előállt az Xplay5 és az Xplay5 Elite személyében, no meg ne feledkezzünk meg a nagy népszerűségnek örvendő X6 és X6S-ről, valamint ezek pluszosított változatairól se.

Végül azt is meg kell említeni, hogy egyre kisebb a befolyása a kisebb mobilgyártóknak, ami alatt főleg a kevésbé neves kínai vállalatokat lehet érteni. Az egyéb kategóriába sorolható piaci szereplők korábban még csaknem 160 millió (159,8) okostelefonért feleltek, az IDC aktuális jelentésében azonban az látszik, hogy ez a „tortaszelet” 141,5 milliósra olvadt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward